fbpx

Academicianul Alexandru Surdu a încetat din viață la vârsta de 82 de ani

Academicianul Alexandru Surdu

Academicianul Alexandru Surdu

Academicianul Alexandru Surdu Vicepreședinte al Academiei Române (2014-2018), Preşedinte al Secţiei de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie a Academiei Române (din 1993), Directorul Institutului de Filosofie si Psihologie „Constantin Radulescu-Motru“ al Academiei Românea încetat din viață la Bucureşti, la vârsta de 82 de ani.

***

Filosoful Alexandru Surdu, academician, preşedintele Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române, s-a născut la 24 februarie 1938, la Braşov.

În 1956-1957 a fost student (cursuri fără frecvenţă) la Facultatea de Construcţii Civile şi Industriale a Institutului de Construcţii din Bucureşti. După absolvirea Facultăţii de Filosofie din Bucureşti, din 1964 a lucrat la Institutul de Filosofie, fiind apoi transferat la Centrul de logică, ocupându-se cu studiul logicii clasice şi al interpretărilor ei moderne.

Între 1969 şi 1970 a continuat specializarea în logică simbolică şi fundamentele ştiinţelor la Universitatea din Amsterdam; doctor în filosofie (1976).

A lucrat în cadrul Institutului de Cercetări Pedagogice şi Psihologie (1979-1982) iar după desfiinţarea acestuia, ca muzeograf la Muzeul Literaturii Române şi ca redactor principal al ‘Revistei de filosofie’.

A fost profesor la Catedra de Filosofie a Universităţii bucureştene.

Alexandru Surdu a elaborat primul sistem filosofic complet al neoinstituţionalismului contemporan, urmărind filiaţia lui istorică, sistemele actuale, perspectivele unui asemenea sistem filosofic. În domeniul logicii intuiţioniste, a elaborat prima expunere intuitivă a acesteia şi a elucidat problema negaţiei intuiţioniste.

Activitatea sa ştiinţifică este concretizată în peste 250 de lucrări, studii şi articole publicate în domeniul logicii şi istoriei logicii.

A întocmit ediţii critice ale operelor lui Mihai Eminescu, Titu Maiorescu, Lucian Blaga, Ştefan Odobleja.

Alexandru Surdu a fost preşedintele Fundaţiei ‘Ştefan Odobleja’, membru în Comitetul naţional român pentru deceniul mondial al dezvoltării culturale din cadrul UNESCO, membru corespondent al Centrului superior de logică şi ştiinţe comparate din Bologna.

A fost membru titular al Academiei Române, ales la 8 septembrie 1993 şi preşedinte al Secţiei de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie a acestui for. Din 1997 a fost director al Institutului de Filosofie şi Psihologie ‘Constantin Rădulescu-Motru’ al Academiei Române.

În anul 2004 a fost distins cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de cavaler.

e-Cultura.info

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2021 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.