fbpx

Academicianul Dinu C Giurescu a încetat din viață

Acad. Dinu C. Giurescu

Acad. Dinu C. Giurescu

Academicianul Dinu C. Giurescu a decedat marți, 24 aprilie, la vârsta de 91 de ani.

Dinu C. Giurescu a fost o mare personalitate a istoriografiei româneşti, un cărturar, un luptător pentru democraţie, a declarat, academicianul Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

“A plecat odată cu el o epocă, pentru că se stinge o dată cu el o generaţie de istorici de altă formaţie, fireşte, dar dăruit binelui public”
Dinu C. Giurescu, născut pe 15 februarie 1927 la București, a fost un istoric și politician român, membru titular (din 2001) al Academiei Române, deputat în Parlamentul României și vicepreședinte al Partidului Conservator.

A urmat cursurile Colegiului “’Sf. Sava”’, apoi cursurile Facultăţii de Istorie din Bucureşti, luându-şi licenţa în anul 1955 şi apoi doctoratul în istorie în anul 1968.

Istoricul Dinu C. Giurescu a candidat la alegerile din 9 decembrie 2012, pe listele USL, fiind ales deputat în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti. Membru al Grupului parlamentar Liberal Conservator, a demisionat din funcţia de deputat şi s-a retras din politică, după ce a fost ales vicepreşedinte al Academiei Române, la 24 aprilie 2014.

La sfârșitul anului 2013, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a remis un document, din care reiese că Dinu Giurescu a furnizat informații către Securitate, însă nu i s-a atribuit calitatea de colaborator.

Preşedinţia României l-a decorat, în anul 2000, cu Ordinul Naţional în grad de Cavaler.

Trupul neînsufleţit al academicianului Dinu C. Giurescu, va fi depus, joi, la ora 16.00, la sediul Facultăţii de Istorie din Universitatea Bucureşti, unde cei care l-au admirat şi îndrăgit îi pot aduce un ultim omagiu, apoi, la ora 19.00, va fi depus la Biserica Italiană care va rămâne deschisă publicului până la ora 22.00.

Vineri, începând cu ora 11.00, se va desfăşura ceremonia religioasă, oficiată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti.

Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Bellu, în cavoul familiei.

Vor fi prezentate onoruri militare asigurate de Garnizoana Bucureşti.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.                                                                                                                                                  

 • Centrul de preferințe pentru confidențialitate

  carte