Acord de colaborare pentru protejarea bisericilor din Maramureș aflate în patrimonul UNESCO

Acord de colaborare pentru protejarea bisericilor din Maramureș aflate în patrimonul UNESCO

Acord de colaborare pentru protejarea bisericilor din Maramureș aflate în patrimonul UNESCO

Acord de colaborare pentru protejarea bisericilor din Maramureș aflate în patrimonul UNESCO

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş a încheiat un protocol de colaborare cu reprezentanţii cultelor religioase care deţin în grijă cele opt biserici din lemn declarate Patrimoniu Mondial UNESCO, pentru a asigura o mai bună întreţinere şi punere în valoarea a obiectivelor de patrimoniu.

Grupul de lucru va activa anul acestea sub egida “Uniţi protejăm patrimoniul”, inspirat din eforturile românilor de a realiza Marea Unire în urmă cu 100 de ani.

“Grupul de lucru a convenit împreună cu partenerii, adică cei opt preoţi să se consulte cu noi, dar şi cu reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale cu privire la punere în valoarea a obiectivelor, cu privire la legislaţie, intervenţii dar şi la conservarea în cele mai bune condiţii a obiectivelor UNESCO. În viitorul imediat, grupul va întocmi un calendar al întâlnirilor informale, precum şi a deplasărilor la fiecare biserică monument în parte, unde, după nevoi, se vor organiza, cu participarea cadrelor didactice desemnate şi a unor clase din şcolile din localitate, precum şi a membrilor comunităţii invitaţi de preoţii parohi, scurte prezentări ale monumentului, slujbe de pomenire pentru cei înmormântaţi în incinta cimitirului şi uitaţi de-a lungul vremii, precum şi clăci de curăţare şi întreţinere curentă a cimitirului”, a spus Aura Pintea.

CITEȘTE ȘI  Creații unicat, iile de Cezieni (Olt)

Directorul instituţiei a mai menţionat că e nevoie de o bună colaborare pentru a asigura împreună cu toţi cei implicaţi pentru conservarea celor opt biserici din lemn.

“Toţi suntem absolut conştienţi de valoarea edificiilor de cult, unele vechi de sute de ani şi am convenit să conlucrăm pentru o mai bune punere în valoare a monumentelor istorice, o mai bună protejare în conformitate cu legislaţia în vigoare, dar şi o mai uşoară identificare a surselor de finanţare disponibile(…) Toate bisericile din lemn, acum parte a patrimoniului UNESCO au fost ridicate prin contribuţia materială a membrilor comunităţii , fac parte din peisajul cultural local şi rural, iar cetăţenii au contribuit şi contribuie la întreţinerea curentă a bunurilor, iar în unele situaţii aceste obiective sunt folosite drept spaţii de expoziţie dar şi pentru manifestări cultural tradiţionale”, a precizat Aura Pintea.

Direcţia Judeţeană a mai încheiat acorduri de colaborare în privinţa celor opt bunuri aflate în patrimoniul UNESCO cu Instituţia Prefectului Maramureş, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, respectiv Episcopia Greco-Catolică a Maramureşului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Gheorghe Pop de Băseşti” , Sucursala Baia Mare a Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord S.A. şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş.

Cele opt biserici aflate în patrimoniul UNESCO se află în localităţile Bârsana, Budeşti, Deseşti, Ieud, Plopiş, Poienile Izei , Rogoz şi Şurdeşti, fiind vizitate anual de mii de turişti români şi străini.

e-Cultura.info / Autor: Leontin Cupar.


Share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus