Acord de cooperare între Ministerul Culturii şi ISU pentru intervenții de urgență la monumentele istorice

Acord de cooperare între Ministerul Culturii şi ISU pentru intervenții de urgență la monumentele istorice

Acord de cooperare  între Ministerul Culturii şi ISU pentru intervenții de urgență la monumentele istorice

Acord de cooperare între Ministerul Culturii şi ISU pentru intervenții de urgență la monumentele istorice

Ministerul Culturii a încheiat un acord de cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne – ISU în sensul intervențiilor de urgență la monumentele istorice pentru scăderea riscurilor cu care se confruntă patrimoniul mobil și imobil.

“Clădirile monument istoric au un regim special de protecție, dar există un cadru normativ simplificat anul acesta care facilitează intervențiile cu rol de punere în siguranță a elementelor și părților de construcție care prezintă pericol public (…). Împreună cu Institutul Național al Patrimoniului — INP pregătim implementarea acordului cu ISU împreună cu o serie de parteneri internaționali”, a precizat Corina Șuteu.

Printre obiectivele acestui acord se numără dezvoltarea cadrului legal, instituțional și tehnic privind protejarea patrimoniului mobil și imobil în situații de urgență, identificarea și evaluarea riscurilor cu care se confruntă patrimoniul și crearea de proceduri și optimizarea celor existente pentru intervenția de urgență, potrivit unei informări publicate luni pe site-ul Ministerului Culturii.

“Siguranța oamenilor este, în mod evident, un aspect luat în considerare de către Ministerul Culturii, în contextul reabilitării construcțiilor valoroase din punct de vedere cultural, parte a patrimoniului construit”, a mai spus ministrul.

În acest sens, sunt avute în vedere crearea sistemului operativ de intervenție și instruirea personalului care activează în clădiri aparținând patrimoniului cultural.

CITEȘTE ȘI  Corina Şuteu a depus jurământul de învestire în funcţia de ministru al Culturii - VIDEO

Totodată, Ministerul Culturii și INP pregătesc implementarea acestui protocol împreună cu o serie de parteneri internaționali. În acest sens, este menționată îmbunătățirea cadrului normativ specific pentru intervenție structurală la monumente istorice, noile norme urmând să fie finalizate către sfârșitul anului 2016.

De asemenea, se are în vedere participarea la workshop-ul “Intervenții de urgență pentru salvarea Patrimoniului Cultural”, ce aduce în discuție tipurile de intervenții posibile în vederea consolidării/salvării obiectivelor de patrimoniu cultural și care este organizat la Bruxelles de europarlamentarul Mircea Diaconu, în parteneriat cu UNESCO Bruxelles și UNESCO Veneția.

În plus, Ministerul Culturii vrea să inițieze o colaborare cu parteneri italieni, precum Universitatea din Pescara și Grupul Carsa, cu experiență în consolidarea de monumente istorice în zone seismice, precum intervențiile din orașul L’Aquila.

Pe de altă parte, Ministerul Culturii informează că, în baza Legii 153/2011, primăriile pot face regulamente de intervenție la fațade pentru clădiri monument istoric sau din zonele protejate cultural care prezintă pericol public și pot să prevadă intervenții în regim de urgență, pentru a căror avizare nu este necesară analizarea în comisiile monumentelor istorice.

e-Cultura.info / Autor: Mădălina Cerban


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus