fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Acţiuni dedicate Centenarului într-o casă de preot participant la Marea Unire

Acţiuni dedicate Centenarului într-o casă de preot participant la Marea Unire

Acţiuni dedicate Centenarului într-o casă de preot participant la Marea Unire

Un program legat de Centenar va fi organizat anul viitor într-o casă din Spermezeu, Bistriţa-Năsăud, aflată în zona nouă a Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, aparţinând unui preot care a participat la Marea Unire din 1918.

Printre proiectele anului 2018, managerul Muzeului Satului a amintit o serie de acţiuni legate de participarea preoţilor la Primul Război Mondial, continuarea acţiunilor din ciclul “Eroii Satelor” şi iniţierea altora din cadrul Sezonului franco-român, precum găzduirea unei expoziţii de fotografie de la 1936 din Franţa, propusă de Musee d’Aquitaine din Bordeaux, ca şi itinerarea de către Muzeul Satului a unei expoziţii în Hexagon, la l’Écomusée de la Grande Lande de lângă Bordeaux.

“În 2018 sunt câteva programe pe care le gestionează Ministerul Culturii şi Preşedinţia României şi ne vom încadra, precum acela legat de aniversarea Centenarului Marii Uniri. Am început deja un proiect fiind vorba de aducerea în zona nouă a Muzeului Satului a unei case donate de episcopul Europei de Nord, PS Macarie; este o casă de preot şi, conform istoriei acestei case, un preot care a participat la Marea Unire. Ea s-a ridicat în mare parte, urmând să fie finisată şi tencuită. Mai avem de ridicat anexa, grajdul. Sper ca anul viitor să obţinem suficient de repede bani pentru a o finaliza şi a face în jurul ei câteva programe legate de Marea Unire”, a declarat managerul Muzeului Naţional al Satului, Paulina Popoiu.

Ea spune că a primit foarte târziu banii de investiţie pentru această casă, dar în această iarnă specialiştii muzeului vor demara o cercetare aprofundată în Spermezeu, urmând ca în primăvară casa să fie funcţională.

“Noi o să mergem în iarna asta să facem acolo o cercetare aprofundată, să vedem cine este preotul, care a fost participarea lui la Unire. Eventual să găsim informaţii despre familia lui. Aici ne va ajuta mult Preasfinţia Sa. Acesta este, de fapt, pretextul, pentru că noi vom dezvolta ideea şi acţiunea privind preoţii care au participat la Marea Unire. Ei au avut un rol important de păstori ai poporului. Dacă primim în primăvară, martie – aprilie, banii, sigur, noi într-o lună o terminăm”, a afirmat Popoiu.

Nu vor lipsi programele dedicate copiilor sau cele legate de Zilele Muzeului Satului, realizarea unor filme-portret ale unor meşteri aflaţi la vârste înaintate ş.a.

“Ca un muzeu cu 800.000 de vizitatori, în 2017, suntem iată obligaţi foarte mult. Asta este o cifră care clasifică Muzeul Satului, probabil, dacă nu ca fiind cel mai vizitat, măcar printre cele mai vizitate muzee din ţară. Poate ne devansează Peleşul, eventual, considerând că Branul, după părerea mea, nu mai este un muzeu. Repet, cifra demonstrează că suntem un muzeu cu multe acţiuni, care avem şi ştim ce arăta. Şi, aş mai adăuga că în anul care se încheie am avut şi şase expoziţii în străinătate şi, deci, am mai putea adăuga nişte vizitatori. Asta ne obligă la menţinerea ştachetei foarte sus”, a completat Paulina Popoiu.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest