fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Actorul Damian Crâşmaru a încetat din viată la vârsta de 88 de ani

Actorul Damian Crâşmaru

Actorul Damian Crâşmaru

Actorul şi omul de teatru Damian Crâşmaru, care a făcut parte din echipa Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) şi a fost soţul actriţei Carmen Stănescu, a murit la vârsta de 88 de ani.

“Cu adâncă durere, colegii din Teatrul Naţional din Bucureşti se despart astăzi de marele actor şi om de teatru Damian Crâşmaru (1931 – 2019). Un actor cu o forţă deosebită, cu o prezenţă impunătoare şi cu un talent şlefuit de mari nume ale scenei, precum George Timică şi Ion Finteşteanu, Damian Crâşmaru a debutat pe prima scenă a ţării în 1953 şi de atunci a rămas profund legat de ea. Alături de doamna sa, marea actriţă Carmen Stănescu, de care din păcate ne-am despărţit de curând, ne-a încântat serile pe scena TNB în spectacole memorabile”, se arată într-un anunţ transmis joi de Teatrul Naţional Bucureşti.

Actorul a murit joi dimineaţă, după o lungă suferinţă, au declarat reprezentanţii TNB pentru MEDIAFAX.

Născut pe 10 mai 1931, în Ploieşti, Damian Crâşmaru a absolvit cursurile Institutului de Teatru “I. L. Caragiale” din Bucureşti, promoţia 1953, la clasa profesorilor George Timică şi Ion Finteşteanu.

În piesele în care a jucat, a reuşit să fie rege, savant, istoric, cerşetor, îndrăgostit, gelos, disperat, aventurier. A fost Othello în “Othello” de William Shakespeare; Don Luis şi Don Manuel în “Doamna nevăzută” de Calderon de la Barca, în care a jucat pentru prima dată cu soţia sa; Sebastian în “Furtuna” de William Shakespeare; Alexandr în “Cei din urmă” de Maxim Gorki; Rudy în “Patima roşie” de Mihail Sorbul; Tybalt în “Romeo şi Julieta” de William Shakespeare; Henric II în “Becket” de Jean Anouilh; Tom Finley jr. în “Dulcea pasăre a tinereţii” de Tennessee Williams; Don Cezar în “Dona Diana” de Camil Petrescu; Cyrano în “Cyrano de Bergerac” de Edmond Rostand; Andrei Golubev în “Între patru ochi” de Alexandr Ghelman (piesă care s-a jucat nouă ani, peste 500 de spectacole); Nae Girimea în “D’ale carnavalului” de I.L. Caragiale; Gaev în “Livada cu vişini” de Cehov; Henry II Plantagenet în “Leul în iarnă” de James Goldman; Cebutikin în “Trei surori” de Cehov.

În 2002, Damian Crâşmaru a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler. În 2007 a primit Premiul “Nicolae Bălţăţeanu” la Gala Premiilor Păcală. În anul 2003, compania SIVECO România a acordat cuplului artistic Damian Crâşmaru şi Carmen Stănescu ‘Premiul de simpatie’.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest