fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Actorul Dorel Vişan Doctor Honoris Causa al UNATC

Actorul Dorel Vişan

Actorul Dorel Vişan

Actorul Dorel Vişan va primi, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al UNATC “I.L. Caragiale”, anunţă instituţia de învăţământ într-un comunicat de presă.

“Pe data de 22 iunie 2018, sub auspiciile Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” din Bucureşti, sărbătorim în ceremonie universitară publică acordarea titlului de Doctor Honoris Causa actorului Dorel Vişan”, precizează sursa citată.

Ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa va avea loc în Sala Berlogea a UNATC, începând cu ora 17,00.

“Noi nu trebuie să uităm, spun pentru cei mai tineri artişti, că suntem slujitorii publicului. Suntem ceea ce în Evanghelie se numeşte ‘punerea înainte’. Noi punem înaintea oamenilor pâinea şi sarea cunoaşterii. În aceste condiţii, artistul poate să-l facă pe om mai luminos, mai pur şi mai bun, sau poate să-l facă mai arogant, mai confuz şi mai isteric. Noi alegem”, a afirmat Vişan la finalul ceremoniei desfăşurate în Sala Ileana Berlogea a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” din Bucureşti.

* Dorel Vişan s-a născut la data de 25 iunie 1937 în satul Tăuşeni, judeţul Cluj.

A absolvit în anul 1965 cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale” din Bucureşti, după absolvirea facultăţii fiind angajat ca actor la Teatrul Naţional din Cluj şi având o carieră remarcabilă.

“Rolurile din filme i-au adus notorietate pe plan naţional şi internaţional. A debutat în “Păcală” în anul 1974. Filmografia românească dintre anii 1974 – 2015 există şi prin rolurile interpretate de Vişan. A jucat în aproximativ 90 de producţii cinematografice şi a colaborat cu regizori importanţi printre care: Geo Saizescu, Stere Gulea, Nicolae Corjos, Nicolae Mărgineanu, Sergiu Nicolaescu, Radu Gabrea, Mircea Danieliuc, Marius Th. Barna, Şerban Marinescu”, informează UNATC.

Este unul dintre puţinii actori români cu reputaţie europeană, deţinând o nominalizare pentru cel mai bun actor la Festivalul european al filmului, în 1988, pentru rolul din filmul “Iacob” şi Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul din “Senatorul melcilor” la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franţa, 1995.

Activitatea literară este a doua pasiune a actorului Dorel Vişan, în anul 1995 actorul debutând cu poezii în revista “Steaua”. Până în prezent a publicat patru volume de versuri.

Numele său se regăseşte în antologiile “Poeţi clujeni contemporani” (1997) şi “Un pahar cu lumină. Poeţi contemporani clujeni” (antologie bilingvă româno-maghiară, 2005).

Dorel Vişan este şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

În paralel cu activitatea artistică, Dorel Vişan a fost şi director al Teatrului “Lucian Blaga” şi profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest