fbpx

                                                                             pictogramae

Actorul Ilie Gheorghe a încetat din viață

Actorul Ilie Gheorghe

Actorul Ilie Gheorghe

Actorul Ilie Gheorghe a încetat din viață în noaptea de sâmbătă spre duminică, au declarat pentru AGERPRES reprezentanţi ai Festivalului “Shakespeare” de la Craiova.

Anunţul a fost făcut duminică de Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului Internaţional “Shakespeare”, înaintea spectacolului susţinut de Grigore Leşe în cadrul festivalului.

“A trecut în lumea de dincolo unul dintre cei mai mari actori români, cel care a înnobilat timp de 50 de ani scena craioveană, domnul Ilie Gheorghe”, a spus Boroghină.

Actorul Ilie Gheorghe avea 77 de ani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) în 1967, la clasa profesorului Dinu Negreanu şi, în acelaşi an, a fost angajat la Teatrul Naţional Craiova.

A primit titlul de Societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova, la 21 martie 2004. A jucat în spectacole de Silviu Purcărete – printre cele mai recente şi cele mai longevive numărându-se “Faust” – Laszlo Bocsardi, Mircea Cornişteanu. La rândul său a regizat spectacole, precum one man show-urile “Vreme trece, vreme vine …” după Mihai Eminescu şi “Oratorii pisicilor turbate” după I.L. Caragiale, arată site-ul oficial al Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova.

De asemenea, Ilie Gheorghe a avut roluri în filme precum “Moromeţii” (1985) în regia lui Stere Gulea şi “Undeva la Palilula” de Silviu Purcărete (2012).

În 2004 a fost decorat de către preşedintele Ion Iliescu cu Meritul Cultural în grad de Cavaler.

În 2011 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate iar în 2014 a fost premiat în cadrul Galei Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

***
Ilie Gheorghe s-a născut la 21 septembrie 1940, în comuna Giubega, judeţul Dolj.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în anul 1967, la clasa profesorului Dinu Negreanu. Din acelaşi an, după absolvire, a jucat pe scena Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, potrivit site-ului oficial al teatrului, http://tncms.ro.

A deţinut roluri în numeroase spectacole, printre care: ”Iancu Jianu” de Octav Măgureanu, în regia Georgetei Tomescu (1968-1969); ”Cezar şi Cleopatra” de G.B. Shaw, în regia Georgetei Tomescu (1968-1969); ”Nota zero la purtare” de Virgil Stoenescu şi Octavian Sava, în regia lui Gheorghe Jora (1968-1969); ”Regele Lear” de W. Shakespeare, regia Gheorghe Jora (1968-1969); ”Al patrulea anotimp” de Horia Lovinescu, regia Octavian Greavu (1969-1970); ”Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, regia Georgeta Tomescu (1969-1970); ”Othello” de W. Shakespeare, regia Călin Florian; ”Vlaicu Vodă” de Al. Davila, regia Gheorghe Jora (1972-1973); ”O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, regia Mircea Cornişteanu (1973-1974); ”Ecaterina Teodoroiu” de N. Tăutu, regia Valentina Balogh (1977-1978); ”A treia ţeapă” de Marin Sorescu, regia Mircea Cornişteanu (1979-1980); ”Pygmalion” de G.B. Shaw, regia Mihai Manolescu (1986-1987); ”Ubu rex cu scene din Macbeth”, după A. Jarry şi W. Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete (1990-1991); ”Iona” de Marin Sorescu, regia Ilie Gheorghe (1994-1995); ”Vreme trece, vreme vine”, un “one man show” după Mihai Eminescu, la care a semnat şi regia (2008-2009); ”Caligula” de Albert Camus, regia Laszlo Bocsardi (2010-2011); ”Tartuffe” de Moliere, regia Kincses Elemer (2011-2012); ”Ultimul dans al libelulei” (spectacol-lectură) de Cornel Mihai Ungureanu, regia Mircea Cornişteanu, stagiunea 2013-2014; ”Aniversarea bunicului” (spectacol-lectură) de Sergiu Vâlcu, regia Mircea Cornişteanu, stagiunea 2014-2015.

De asemenea, a deţinut roluri şi în cinematografie şi televiziune, dintre care menţionăm ”Soarele şi infinitul” (1974); ”Moromeţii” (1985), în regia lui Stere Gulea (în rolul Dumitru lui Nae); ”Aurul alb” (1989), regia Mihai Drăgănescu; ”Ochii care nu se văd” (serial tv, 1995); ”Cortul” (1998), regia Bogdan Cristian Drăgan; ”Amantul marii doamne Dracula” (serial TV, 2005 ); ”Undeva la Palilula” (2012), regia Silviu Purcărete.

A jucat pe cele mai mari scene ale lumii, fiind angajat la teatrul Playhouse din Nottingham, pentru 8 luni. Aici a jucat rolul lui Caliban din ”Furtuna” în 85 de spectacole. De asemenea, a avut turnee în toată lumea, printre care şase luni în Franţa, cu ”Marchizul de Sade”, notează site-ul www.cinemagia.ro.

A fost profesor la Universitatea din Craiova, Facultatea de Litere, Departamentul de teatru (din 1996) şi societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova (21 martie 2004).

De-a lungul carierei a primit numeroase distincţii, printre care: Premiul criticii pentru cel mai bun actor al anului 1994, pentru rolul Iona din ”Iona” de M. Sorescu, din partea AICT (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru, 1995); Premiul naţional Marin Sorescu, acordat de Academia Română şi TNC pentru prezentarea, în 1997, a spectacolului ”Iona” la Festivalul Convenţiei Teatrale Europene de la Stockholm şi pentru contribuţia excepţională, adusă pe parcursul a 20 de ani de activitate artistică, la cunoaşterea şi propagarea dramaturgiei soresciene în ţară şi în străinătate (1998); Diploma Inspectoratului pentru Cultură Dolj, atribuită personalităţilor craiovene (1998); Meritul cultural în grad de Cavaler, categoria D – Arta spectacolului, acordat de Preşedintele României, Ion Iliescu (1 decembrie 2004); Premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal: Ilie Gheorghe, Harpagon, ”Avarul” de Moliere, regia Bocsardi Laszlo (2005); Marele Premiu şi Premiul pentru cel mai bun actor (“Scaunele” de E. Ionesco, rolul “Bătrânul”) în cadrul Festivalului Internaţional al Spectacolelor de Studio, ediţia a XIV-a (Piteşti, 24 noiembrie 2010); Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2011); Premiu în cadrul Galei Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (2014).

e-Cultura.info/ Autor: Oana Ghiţă.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer