Actorul Ion Besoiu a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani

Actorul Ion Besoiu

Actorul Ion Besoiu

Actorul Ion Besoiu în vârstă de 85 de ani, era cardiac și a decedat se pare în urma celui de al treilea infarct, în ciuda eforturilor medicilor de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare ‘C.C. Iliescu’ din București, unde era internat, a declarat Adrian Besoiu, nepotul actorului.

Întrebat dacă confirmă faptul că Ion Besoiu ar fi murit în urma celui de al treilea infarct, Adrian Besoiu a explicat că aceasta ar fi cauza, deși a beneficiat de o îngrijire medicală deosebită. “Așa se pare. (…) A beneficiat de o îngrijire ieșită din comun. Medicul care s-a ocupat direct de el, personal, e cel mai bun prieten al meu și finul meu. S-a ocupat ca de tatăl lui. (…) Inima nu a mai putut să bată și nu a mai avut contractilitate. I s-a făcut injectabil niște soluții special aduse, care măresc contractilitatea inimii. Nu a mai avut putere, nu a mai asimilat. În momentul în care inima nu mai poate să bată, se produce insuficiența cardiacă, prin mici infarcturi”, a spus acesta.

Ion Besoiu era cardiac, asemenea tatălui și fratelui său, potrivit nepotului de la Sibiu.

“El toată viața a fost bolnav de inimă. La mine în familie, bunicul meu, tatăl meu și el, toți au murit de inimă. Toți au fost cardiaci”, mărturisește Adrian Besoiu.

Actorul Ion Besoiu fusese salvat de medicii cardiologi din București, de mai multe ori, încă din martie 2016, de când era mai mult internat în spitale.

“Finalul cardiac era de așteptat. Avea un stent pe inimă (…) a avut două stenturi pe picioare. De anul trecut, din martie a stat numai prin spitale. A fost scos de câteva ori din situații critice, tot de medicii aceștia. Eram pregătit, starea lui se degradase vertiginos de anul trecut”, a mai spus Adrian Besoiu.

Actorul Ion Besoiu va fi înmormântat pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu din București, potrivit nepotului.

“Va fi înmormântat la București. A fost un om de mare spiritualitate, a fost un om de mare cultură în primul rând, a avut o lectură greu de egalat în lumea asta a actorilor. Și-a trăit viața, a iubit viața, s-a bucurat de ea”, a arătat Adrian Besoiu.

Fişa biografică

Trupul neînsuflețit al actorului Ion Besoiu va fi depus joi, la ora 16,00, la Capela Cimitirului Bellu Ortodox. Vineri, începând cu ora 15,00, până sâmbătă, la ora 12,00, maestrul Ion Besoiu va fi depus în foaierul Sălii Liviu Ciulei (bulevardul Schitu Măgureanu nr. 1) de la Teatrul “L.S. Bulandra”, pentru ca toți cei care l-au cunoscut și apreciat să își poată lua rămas bun.

Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, începând cu ora 13,00, la Cimitirul Bellu Ortodox.

Uniunea Teatrală din România – UNITER își exprimă tristețea la dispariția actorului Ion Besoiu, subliniind că acesta a fost o “figură emblematică vreme de 60 de ani în teatrul și filmul românesc”.

“Am aflat cu profundă tristețe vestea morții actorului Ion Besoiu, unul dintre ultimii reprezentanți ai unei generații de actori, regizori și dramaturgi, care a dat teatrului și filmului românesc strălucire și forță artistică de neegalat. Amintesc câteva din rolurile sale memorabile în filme: ‘Toate pânzele sus!’, ‘Haiducii’, ‘Ion’, ‘Nemuritorii’, etc, dar și câteva din marile sale creații teatrale: Serebreakov în ‘Unchiul Vanea’, Corifeu în ‘Antigona’, Polonius în ‘Hamlet’, Ferapont în ‘Trei surori’, Senecus în ‘Caligula’, Muhoiarov Ivan Matveevici în ‘Oblomov’, și nu numai”, scrie ministru Culturii Ionuţ Vulpescu pe contul de socialiyare.

“Era o persoană respectată de actorii generației noastre, cei mai mici cu 10 ani. Este o pierdere reală a teatrului românesc și teatrul românesc este în doliu după atâtea mari pierderi din ultima perioadă, începând cu Mircea Albulescu, maestrul Radu Beligan, Marin Moraru, mai dispare un mit al teatrului românesc, domnul Ion Besoiu”, a spus Boroghină.

“Am avut întotdeauna o mare tandrețe pentru el, în primul rând pentru că e ardelean de-al meu, el e de la Sibiu, eu sunt de la Hunedoara, după aceea pentru că a fost un actor atât de bun și atât de inimos și dedicat teatrului”, a spus Dorina Lazăr.

“Domnul Besoiu a fost un reper în teatrul și filmul românesc. Îmi pare nespus de rău, m-a luat prin surprindere vestea. Am jucat alături de domnia sa și în teatru, și în film, și am fost pur și simplu impresionat și copleșit de această personalitate pe care teatrul și filmul românesc au avut-o. Nu pot să spun decât că îmi pare nespus de rău. Va rămâne în istoria teatrului și filmului românesc”, a afirmat, Adrian Titieni.

e-Cultura.info / Autor: Isabela Paulescu

Conținutul website-ului www.e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.