fbpx

                                                                             pictogramae

Actorul Ion Caramitru împlinește 75 de ani

Actorul Ion Caramitru

Actorul Ion Caramitru

Actorul de origine aromână Ion Horia Leonida Caramitru s-a născut în București, actor de teatru și film, dar și regizor. Este președinte al UNITER din 1990, iar în prezent, din 2005 este directorul Teatrului Național din București.

Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, clasa profesor Beate Fredanov, în 1964, când a și debutat pe scena Teatrului Național din București, în „Eminescu”, de Mircea Ștefănescu, în regia lui Sică Alexandrescu. A fost actor și regizor la Teatrul “Lucia Sturdza Bulandra”, al cărui directorat l-a și deținut în perioada 1990 – 1993. A fost ministrul Culturii între anii 1996 – 2000. Este căsătorit cu actrița Micaela Caracaș și are trei fii: Ștefan, Andrei și Matei Caramitru.

A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Süto Andras, Rolf Hochhuth și alții. A colaborat cu mari regizori ai scenei românești precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Șerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu.

La Teatrul Odeon București a jucat în Pericle — “Pericle” de William Shakespeare, regia Dinu Cernescu, 1981, iar la Studioul Casandra București în Profesorul — “Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia Costache Antoniu, 1964 și în Hamlet — “Hamlet” de William Shakespeare, regia Costache Antoniu, 1963.

A regizat, totodată, piesele la Teatrul Național din București: “Angajare de clovn” de Matei Vișniec, 2016; “Magic Național”, spectacol-concert, 2015; “Dumnezeu se îmbracă de la second-hand” de Iulian Margu, 2014; “Anonimul venețian” de Giuseppe Berto, 2014; “Bârfe, zvonuri și minciuni” de Neil Simon, 2014; “Dor de Eminescu”, recital de poezie și muzică (împreună cu Aurelian Octav Popa), 2012; “Dineu cu proști” de Francis Veber, 2010; “Toți fiii mei” de Arthur Miller, 2009; “Șapte dintr-o lovitură” de Lia Bugnar, 2008; la Teatrul Național Mihai Eminescu Botoșani — “Cetățeni de onoare ai poeziei”, scenariul și regia, 2011, iar la UNITER — “Tragedia lui Carmen”, versiunea lui Peter Brook după “Carmen” de Georges Bizet, 2007.

La Teatrul Lucia Sturdza Bulandra a regizat: “Acasă” de David Storey, 1992; “Forma mesei” de David Edgar, 1991; “A treia țeapă” de Marin Sorescu, 1988; “Neînsemnații” de Terry Johnson, 1984; “Amintiri” de Alexei Arbuzov, 1982. A mai regizat la Opera Națională din București (“Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski, după romanul în versuri scris de Aleksandr Sergheevici Pușkin, 2009; “Micul coșar” de Benjamin Britten și “Eminescu” de Paul Urmuzescu), la Teatrul muzical Constanța (“My Fair Lady” de Frederick Loewe), la Teatrul Țăndărică din București (“Bastiene și Bastienne” de Mozart), la Opera din Belfast (“Evghenii Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovsky și “The Tragedy of Carmen”, versiunea lui Peter Brook după “Carmen” de Georges Bizet). De asemenea, a pus în regie la Theatre du Signe (Japonia): “Othello” de William Shakespeare, 2004; “Macbett” de Eugen Ionesco, 2002 și “Neguțătorul din Veneția” de William Shakespeare, 2001.

Ion Caramitru este și un foarte apreciat actor de film. Dintre zecile de pelicule în care a apărut în roluri importante merită menționate producțiile: “Pădurea spânzuraților”, film premiat la Cannes, în 1965, pentru regie (Liviu Ciulei), “Iarba verde de acasă” în regia lui Stere Gulea (1978), “Ecaterina Teodoroiu”, regia Dinu Cocea. De asemenea, Caramitru este cunoscut publicului și pentru rolul Socrate din celebra serie “Liceenii”. Talentul său, remarcat de producătorii din străinătate, l-a recomandat pentru roluri în filme precum “Kafka” (1991), regia Steven Soderbergh, alături de Jeremy Irons și Theresa Russell, “Mission: Impossible”, regia Brian de Palma sau minunatul rol Count Fontana din “Amen” (2002), regia Costa Gavras.

În cariera teatrală și cinematografică, a fost recompensat cu numeroase premii și distincții. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 și 1985 a fost desemnat “Cel mai bun actor al anului”. Premii pentru film: Premiul revistei “Cinema”, pentru interpretare (1976); “Premiul Asociației Cineaștilor” (1980); “Premiul special al juriului” pentru rolul principal din filmul “Luchian”, la Festivalul Național al Filmului, Costinești (1984). Decorat, în 1995, de Regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de “Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic”. În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Arte “George Enescu” din Iași.

A primit, la 28 martie 2011, Premiul de Excelență al Uniunii Teatrale din Republica Moldova (UNITEM) în cadrul Galei Premiilor UNITEM 2011.

La 18 martie 2013, Ion Caramitru, a primit premiul la secțiunea “Teatru”, decernat în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural, pentru modul în care a organizat programul “Caragiale — 2012” al Naționalului bucureștean, derulat cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la nașterea lui I.L. Caragiale și a 100 de ani de la moartea celebrului dramaturg, eveniment care a înregistrat un real succes.

Alte premii și distincții: Premiul Academiei Române “Aristizza Romanescu” pentru rolul “Macbeth”, 2013; “Meritul Academic” acordat de Academia Română, 2012; Decorația Regală “Nihil Sine Deo”, 2012; O stea pe Aleea Celebrităților din București, 2012; Cetățean de onoare al orașelor Sibiu, Sulina, Târgu Jiu, Ipotești, 2011; Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce, 2000; Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor în Franța, 1997.

În zilele de 21-22 decembrie 1989, s-a numărat printre conducătorii manifestațiilor anticomuniste din București. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanți a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunțat pe postul național de televiziune înlăturarea dictaturii.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer