fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Actorul Ion Dichisean – Premiul pentru Întreaga Carieră la Gala Premiilor Gopo 2017

 Actorul Ion Dichiseanu

Actorul Ion Dichiseanu

Actorul Ion Dichiseanu va primi “Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 21 martie, la Teatrul Național “Ion Luca Caragiale” din București, informează un comunicat al organizatorilor.

Unul dintre cele mai importante trofee, “Premiul pentru Întreaga Carieră” a fost acordat la edițiile precedente unor actori emblematici ai filmului românesc, precum Florin Piersic, Coca Bloos, Radu Beligan, Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Jean Constantin.

Născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud, Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru București, în 1959.

Ion Dichiseanu este cunoscut pentru nenumăratele roluri puse în scenă la Teatrul Nottara, numeroase apariții la teatru TV și teatru radiofonic, dar și pentru cele peste 50 de filme în care a jucat.

A debutat pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul “Darclee”, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiția oficială a Festivalului de la Cannes din acel an.

În 1979, Ion Dichiseanu este distins cu Premiul Asociației Cineaștilor din România pentru rolul din lungmetrajul “Clipa”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 este decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, “pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Actorul este cunoscut publicului din România pentru roluri din filme precum “Tunelul” (regia Francisc Munteanu, 1979), “Bătălie pentru Roma” (regia Robert Siodmak, 1968), “Trandafirul galben” (regia Doru Năstase, 1981), dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul “Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureșan în 1976.

Filmografia lui Ion Dichiseanu este completată de titluri precum “Titanic Vals” (regia Paul Călinescu, 1965), “Revanșa” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), “Pentru patrie” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), “Pistruiatul” (regia Francisc Munteanu, 1986).

La sfârșitul anilor ’80, Ion Dichiseanu a colaborat cu Ion Popescu-Gopo pentru lungmetrajul “Maria și Mirabela în Tranzistoria”.

Gala Premiilor Gopo 2017 — ediția a XI-a este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Babel Communications, iar parteneri sunt Centrul Național al Cinematografiei, Teatrul Național, Ministerul Culturii.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest