fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Alaiul Primăverii, manifestare unică în țară, a ajuns la cea de-a XXXVI-a ediție

Alaiul Primăverii

Alaiul Primăverii

Alaiul Primăverii, ajuns la cea de-a 36-a ediție, s-a desfășurat sâmbătă la Reșița și a adunat peste 600 de artiști din toate zonele etnofolclorice ale județului Caraș-Severin.

La această ediție au participat 33 de colective artistice, formate din peste 600 de persoane, reprezentând comunitatea majoritară, dar în cadrul alaiului au fost prezente și colective artistice reprezentând minoritățile naționale, cei mai mulți fiind germanii, romii și sârbii.

“Suntem foarte mulțumiți de felul cum a decurs această manifestare, la care și timpul a ținut cu noi. Eu le mulțumesc celor care ne-au sprijinit, Consiliului Județean Caraș-Severin și Primăriei Reșița, dar și publicului, care și de această dată a fost în număr mare alături de artiști și de organizatori. Cred că a fost cel mai frumos alai de până acum și, după cum știu eu, este unic în țară. Am, totuși, un regret, și anume că nu sunt mai multe colective care să prezinte obiceiurile din județ. Și mă refer la Nunta cornilor, la Tocma cornilor, la Berbecii de la Slatina Timiș, la Leoarfele de la Moldova Nouă sau Maimucile din Valea Almăjului. În schimb, ca de fiecare dată, ne-am bucurat de prezența Urșilor de la Ciclova, care creează animația acestei manifestări”, a declarat Gheorghe Țunea, managerul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.

Organizatorii își propun promovarea tradițiilor, a obiceiurilor, a jocului și a muzicii populare din Banatul Montan.

“Mă bucur că pot participa la acest eveniment deosebit, la această sărbătoare a jocului și portului popular bănățean și nu numai. Felicit organizatorii, pe de o parte, dar mai ales pe acești minunați oameni care poartă jocul și portul nostru popular cu mare fală, transmițând astfel, mai departe, obiceiurile noastre. Vă asigur că mă voi îngriji, personal, ca aceste momente minunate să rămână în tradiția județului Caraș-Severin”, a afirmat Ionuț Mihai Popovici, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

În urma Alaiului Primăverii, care s-a desfășurat pe traseul Liceul Traian Vuia — Parcul Tricolorului, a avut loc și un spectacol de calitate, cu jocuri și muzică populară autentică. Totodată, pe parcursul întregii zile, în Parcul Tricolorului are loc Târgul meșterilor populari bănățeni și Târgul cu produse tradiționale alimentare bănățene.

e-Cultura.info / Autor: Paula Neamțu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest