Album de artă – Vasile Celmare Amurg

Album de artă  - Vasile Celmare Amurg

Album de artă – Vasile Celmare Amurg

Spre sfârșitul anului trecut, apărea la Editura Oscar Print, sub îngrijirea Prof. univ. dr. Ioan Opriș – albumul intitulat Vasile Celmare la Amurg. Lucrarea de amploare urmărește să redea o sinteză a creației plasticianului care pe 10 mai anul acesta implinește 85 de ani.

Nota documentară a volumului este evidentă, fotografiile implicate în alcătuirea albumului fiind esențiale în parcurgerea traiectoriei acestui artist într-o atât de lungă perioadă de timp.

Textul cu care se deschide albumul omagial, precedând celelalte articole și având un ton memorialistic aparte îi aparține Acad. Râzvan Theodorescu. Intitulat Pete de culoare acesta urmărește concis, dar exemplar să redea portretul pictorului, într-un univers limpede definit de arte, “în admirabila generație unde stăteau alături Nicodim și Piliuță, Bițan, Almășan și Blendea”. Evident impresionat de entuziasmul formidabil al artistului, Prof. Răzvan Theodorescu își încheie pledoaria printr-o caldă mărturisire: “Creatori ca Vasile Celmare te învață de ce și cum noblețea artei îți dăruiește viață lungă și deplină”.

În rotunjirea portretului se succed articolele selectate pentru album, texte semnate de Ioan Opriș, Aurelia Mocanu, Oliviu Boldura, Doina Reghiș, Doina Păuleanu și subsemnata, fiecare în parte oferind imagini elocvente asupra omului, dar mai ales asupra artistului Vasile Celmare.

În evocarea artistului și în analiza operei lui Vasile Celmare, istoricul Ioan Opriș are avantajul indiscutabil de al cunoaște de ani buni pe monumentalistul care a fost și prof. la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”.

Intelectualul Ioan Opriș s-a bucurat ani buni, de amintirile artistului Vasile Celmare: „Pentru acela care calcă pragul atelierului maestrului, privilegiul de a-i asculta confesiunile, opiniile despre lume, artă și artiști, rămâne de neuitat”. Pe drept cuvânt, Vasile Celmare este dezvăluit chiar din titlu, de către semnatarul articolului ca fiind- Bazileu de Breaza.
Criticul de artă Aurelia Mocanu își pornește examinarea în Lecția de sublim cu întrebări esențiale, răspunsul venind cu promptitudine clarificatoare: „Ce se întâmplă, îndeobște, în atelierul unui venerabil al artei după ce a traversat toate patimile destinului de creator? Este o interesantă lecție de sublimare, uneori chiar de sublim”.

Restaurator și profesor, Oliviu Boldura se referă în textul său la Profesorul Vasile Celmare, la rolul de îndrumător, de dascăl al artistului în cadrul secției de artă monumentală, într-un context mai larg, cuprinzând și alți artiști-profesori, „personalități marcante ale momentului”: Simona Chintilă, Ion Stendl, Petre Achițenie, Ion Grigore, Nicolae Sava.
Istoricul de artă Doina Păuleanu în textul său Vigoarea creației oferă cititorului în sinteză, deopotrivă informație ca și analiză plastică. Și nu în ultimul rând, într-o formă concisă, îi cercetează stilistica pictorului Celmare ajungând a-i semnala felul de a opera artistic, „în datele unui realism fără limite”.

Peisaj panoramic Breaza

Peisaj panoramic Breaza

Forța artistică se intitulează articolul Doinei Reghiș care i-a fost studentă profesorului Celmare. Autoarea textului încearcă să realizeze un portret artistului -care i-a fost mentor –scriind despre tehnicile și temele artistice, despre discreția și consecvența acestuia.

Dincolo de textele în care este prezentată personalitatea artistului, albumul conține pagini importante dedicate prin fotografii, familiei, apoi școlii, profesiei, expozițiilor și atelierului de creație. Apoi, activitatea artistului este completată în capitole semnificative: Monumente-Arta monumentală, Fresce-Picturi, Litografii-Desene-Schițe, Pictură-Peisaje, Alegorii, Natură statică, Portrete, Afișe de expoziție.

În finalul albumului aflăm care sunt Medaliile și Distincțiile care i-au fost conferite artistului Vasile Celmare și, nu în ultimul rând, găsim lista completă a lucrărilor sale aflate în colecții muzeale din România. O ultimă pagină spre sfârșitul lucrării semnalează pe scurt, alte aprecieri asupra operei și artistului de-alungul timpului, rânduri elogioase semnate de Acad. Dan Grigorescu, regizorul Corneliu Leu, criticul de artă Francois Pamfil și Viorica Romașcu.

Salutăm apariția unui album de o asemenea ținută editorială!

e-Cultura.info / Autor.Roxana Păsculescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer