fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Albumul “Civilizația epocii brâncovenești” lansată oficial la Biblioteca Centrală Universitară

Biblioteca Central Universitara Bucuresti

Biblioteca Central Universitara Bucuresti

Albumul “Civilizația epocii brâncovenești” a fost lansat oficial vineri, la Biblioteca Centrală Universitară din Capitală, iar evenimentul la care au fost prezenți, printre alții, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul și academicianul Răzvan Theodorescu încheie seria de manifestări Anul Brâncoveanu.

Volumul de 385 de pagini semnat de Anca Beatrice Todireanu a fost publicat la editura Monitorul Oficial cu sprijinul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, Arhiepiscopia Bucureștilor, Biblioteca Sfântului Sinod, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național de Istorie a României. Lansarea a fost moderată de istoricul Georgeta Filitti.

Ministrul Ioan Vulpescu a apreciat că albumul este “cel mai important eveniment care încheie Anul Brâncoveanu”. Ministrul Culturii a citit, la acest eveniment, din prefața pe care o semnează într-un alt volum despre personalitatea domnitorului român — “Constantin Brâncoveanu în cronici de epocă”.

“Aceasta este marea lecție a lui Constantin Brâncoveanu. Pentru el, Țara Românească nu a fost doar un teritoriu care, bine administrat, să le ofere locuitorilor un nivel acceptabil de siguranță personală și de prosperitate materială. Un stat nu înseamnă doar poliție și justiție dreaptă, sănătate și economie. O țară există, de fapt, atât timp cât produce cultură. Iar diriguitorul treburilor publice are obligația de a le furniza cetățenilor nu numai prosperitate și siguranță materială, ci și acces la cunoaștere și cultură”, a declarat ministrul,citat de Agerpres.

La rândul său, episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a spus că Brâncoveanu a fost “un voievod care a devenit un adevărat simbol pentru poporul nostru”, un “domn iubitor de cultură”. Episcopul vicar patriarhal a subliniat că Anul Brâncoveanu coincide și cu celebrarea a 25 de ani de la Revoluția din 1989.

Totodată, academicianul Răzvan Theodorescu a vorbit despre domnitorul Constantin Brâncoveanu și a notat că personalitatea acestuia era una apropiată de contemporaneitate. “Pentru mine, Brâncoveanu este apropiat pentru că este contemporanul nostru… a trăit ca noi, a năzuit ca noi, a ezitat, a așteptat”, a adăugat Răzvan Theodorescu, citat de Agerpres.

La evenimentul de lansare au mai luat cuvântul Constantin Bălăceanu Stolnici și arhitectul Sorin Vasilescu.

e-Cultura.info/Autor: Oana Ghiță

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest