Albun de grafică – Alma Redlinger

Albun de grafică - Alma Redlinger

Albun de grafică – Alma Redlinger

Albumul este o lucrare de anvergură, rezultatul colaborării membrilor familiei Redlinger. Volumul, îngrijit de Ileana Redlinger și Daria Simion, cele două fiice ale artistei beneficiază ca miez al construcției editoriale de trama notelor din jurnalul ținut zilnic, vreme de câteva decenii de Dl. Ladislau Redlinger.

Volumul apărut acum, la vârsta de 92 de ani a artistei vine după alte lucrări de specialitate care subliniau în mod deosebit calitatea de pictoriță a plasticienei.

Lucrul la acest album -motivat de cele peste 1800 de piese de grafică în tehnici diverse realizate de artistă- a durat 2 ani și scoate la iveală informații prețioase legate de perioadele de creație care s-au succedat în viața plasticienei, într-o radiografiere pertinentă a societății românești.

Cu interes și curiozitate parcurgem paginile de început ale albumului în care facem cunoștință cu protagoniștii cărții – Alma la vârsta de 17 ani, frecventând Școala de Artă a lui M.H.Maxy și Ladislau, de 20 de ani, student la litere și filosofie.

Albumul de grafică se parcurge cu ușurință, ca un volum de aventuri. Consemnările D.lui Ladislau Redlinger se întrepătrund cu scrisorile artistei trimise familiei din taberele de documentare. Firul unificator este dat de înscrisurile Dariei Simion. Cronicile de artă se descoperă în corpusul albumului în mod firesc, punctând momente semnificative din viața graficienei. Textele critice, alese deci, să completeze imaginea de ansamblu sunt scrise în timp de: Dan Grigorescu, Luiza Barcan, Cornel Radu Constantinescu, Nina Cassian, Călin Dan, Paul Dudea, Doina Păuleanu, Yvonne Hasan și Cristian Robert Velescu.

Atuul volumului este dat de diversitatea informațiilor care au trebuit coroborate pentru limpezirea unui parcurs existențial complex și de lungă durată. Fotografiile documentează foarte bine drumurile artistei, colaborarea cu alți creatori, după anii petrecuți în imediata apropiere a profesorului-pictor Maxy.

Un traseu interesant și plăcut de deslușit este cel al studiului după model care se transformă în crochiu și ulterior în schiță pentru compoziția unei lucrări de pictură. Paralelismul pe care l-au putut exemplifica autoarele îmbogățesc semnificativ lectura albumului și încarcă agreabil vizualul propus spre descifrare.

Cele șapte decenii de creație ale Almei Redlinger sunt foarte bine documentate cu note, fotografii și lucrări.
Ideile care au stat la baza construcției albumului au fost mai multe și acestea sunt dezvăluite privitorului de Daria Simion în primul text cu care se deschide volumul. În ”O viață de creație zi de zi”, autoarea mărturisește că albumul ”va pune în lumină adevăruș și frumusețea unei opere de-o viață (…) și va reliefa specificul artei sale (a artistei n.a.)”. Cu cel de-al doilea text introductiv aflăm care sunt ”Instrumentele pictoriței”: Frumusețea, Adevărul și Iubirea. Astfel, artista Alma Redlinger și opera sa grafică ne sunt propuse sufletului și ochilor, în maniera în care, altădată, erau prezentați artiștii Renașterii și comentate operele acestora.

La finalul acestui excurs nu pot decât să afirm că: textele și imaginile urmăresc împreună, demersul fascinant al descoperii artistei Alma Redlinger, autoarele asumându-și la modul reușit cercetarea operei grafice a pictoritei.

e-Cultura.info / Autor. dr. Roxana Păsculescu critic de artă


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.