fbpx

Alexandra Chira – Câștigătoarea Marelui Premiu al Festivalului Național de Folclor “Strugurele de Aur”

Alexandra Chira

Alexandra Chira

Alexandra Chira din satul Plopiș jud Sălaj, a câștigat Marele Premiu al celei de a XVII-a ediții a Festivalului Național de Folclor “Strugurele de Aur”, organizat la Alba Iulia, manifestare care are ca scop principal conservarea și promovarea patrimoniului cultural tradițional românesc.

Veniți din toate zonele etno-folclorice ale țării, cei 35 de soliști vocali și instrumentiști, cu vârste între 16 și 32 de ani, au fost selectați în urma unei preselecții, la care au participat, în vară, aproape 80 de tineri.

”În aceste momente unice sunt copleșită de emoții extraordinare, pentru că acest Mare Premiu, pentru mine, reprezintă un dublu prilej de bucurie. Pe lângă câștigarea trofeului la Festivalul Național de Folclor ‘Strugurele de Aur’, vreau să vă împărtășesc o amintire de suflet. Aici, acum, se împlinesc zece ani de când am pășit pentru prima dată în cadrul Festivalului ‘Strugurele de Aur’, în cadrul recitalurilor, atunci când, copil fiind, doamna Marioara Murărescu m-a luat sub aripa ocrotitoare și m-a așezat la sufletele și inimile iubitorilor de folclor”, a afirmat tânara câștigătoare. Recompensată de către organizatori cu 9.000 de lei, valoarea Marelui Trofeu, Alexandra Chira a câștigat de-a lungul timpului mai multe premii la festivaluri de profil.

Trofeul i-a fost înmânat acesteia de către inițiatorul festivalului, Claudiu Necșulescu, care a apreciat totodată că toți cei 35 de tineri concurenți au dat tuturor ”o lecție de românism”.

Pentru ediția din 2018, care se va desfășura în contextul celebrării a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Unirii, organizatorii vor veni cu alte elemente de noutate, urmând ca o secțiune specială a festivalului să fie dedicată cântecului patriotic. Astfel, tinerii interpreți sunt îndrumați, încă de acum, spre documentare și culegere, pentru a putea aduce, în cadrul festivalului, cele mai emoționante cântece care vorbesc despre cine suntem, despre eroii noștri și despre mândria de a fi român, au anunțat organizatorii.

Gala Laureaților va fi reeditată, potrivit tradiției, duminică, în Piața Centrală din Jidvei, locul de unde a pornit acest festival în urmă cu 17 ani.

Festivalul Național de Folclor ”Strugurele de Aur” este organizat de ”Jidvei” în parteneriat cu Consiliul Județean și Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba și în coproducție cu Societatea Română de Televiziune.

e-Cultura.info / Autor: Marinela Brumar.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.                                                                                                                                                  

 • Centrul de preferințe pentru confidențialitate

  carte