pictogramae

Alexandru Dabija

Regizorul Alexandru Dabija

Regizorul Alexandru Dabija

Alexandru Dabija, unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din România, s-a născut la 13 februarie 1955. Este absolvent al Institutului de Teatru și Film din București, Facultatea de Teatru, secția Regie teatru.

Și-a făcut debutul în 1976, pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, cu spectacolul ”Un nou mod de a plăti vechile datorii” de Philip Massinger, obținând premiul pentru cel mai bun regizor al anului.

Este repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde montează, printre altele ”O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale (1979), ”Orfanul Zhao” de Ji Jun-Xiang (1995), ”Comedia erorilor’‘ și ”Mult zgomot pentru nimic” de W. Shakespeare (1996).

Din 1991 este regizor al Teatrului Odeon din București și director al teatrului între 1991-1994 și 1996-2002.

Regizează până la șapte spectacole pe an atât în București, cât și în țară, la Sibiu, Brașov, Piatra-Neamț, Ploiești, abordând atât texte clasice, cât și texte din dramaturgia contemporană română și străină. Spectacolele sale sunt invitate la festivaluri din țară și străinătate.

Dintre spectacolele regizate, amintim: ”Avram Iancu” de Mihai Măniuțiu, (Studioul de Teatru Casandra, 1978), ”Taifunul de Cao Yu” (Teatrul Nottara, 1988), ”Burghezul gentilom” de Moliere (Teatrul Nottara, 1989), ”Ospățul lui Balthazar” de Benjamin Fondane (Teatrul Nottara, 1990), ”Lola Blau” de Georg Kreisler (Teatrul Evreiesc de Stat, 1993), ”Lungul drum al zilei către noapte” de Eugene O’Neill (Teatrul Nottara, 1998), ”Școala femeilor” de Moliere (Teatrul Mic, 1998), ”Jucăria de vorbe” scenariu de Al. Dabija, după “Cartea cu jucării” de Tudor Arghezi (Teatrul Odeon, 1998), ”Gaițele” de Alexandru Kirițescu (Teatrul Odeon, 2002), ”București nicăieri” pe texte de Tudor Arghezi și H. R. Patapievici (Teatrul Act, 2002), ”… escu” de Tudor Mușatescu (Teatrul de Comedie, 2002), ”Aici nu se simte” de Lia Bugnar (Teatrul Luni de la Green Hours, 2003), ”Leonce și Lena” de Georg Buchner (Teatrul Odeon, 2004), “Trei surori” de A.P. Cehov (Teatrul Dramatic ”Toma Caragiu”, Ploiești, 2004), ”Aventurile lui Habarnam” de N. Nosov (Teatrul Odeon, 2005), ”Block Bach” (Teatrul Odeon, 2007), ”Camera de hotel”, o trilogie de Barry Gifford (Teatrul Odeon, 2008), ”Un duel” de A.P. Cehov (TNB, 2009), ”Pyramus & Thisbe 4 You” după William Shakespeare (Teatrul Odeon, 2010), ”Absolut!” după ”Ivan Turbincă” de Ion Creangă (Teatrul Act, 2011), ”O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale (Teatrul de Comedie, 2011), ”C.F.R. — Cometa, Copilul și Cățelul” după texte de I.L. Caragiale (Teatrul Odeon, 2012), ”Două loturi” de I.L. Caragiale (TNB, 2012), ”Titanic Vals”, de Tudor Mușatescu (Teatrul Odeon, 2013), ”Suflete moarte” de Gogol (Teatrul Dramatic ”Toma Caragiu”, Ploiești, 2013), ”Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri (Teatrul Național din Cluj, 2013), ”Mein Kampf” de George Tabori (Teatrul Național din Cluj, 2014), ”Contra democrației” de Esteve Soler (Sala Studio, 2014), ”13 tablouri cu oameni”, adaptare după Anton Pavlovici Cehov (Teatrul ”Elvira Godeanu” Tg. Jiu, 2014), ”Logodnicii din provincie” de Georges Feydeau (Teatrul Maghiar de Stat Cluj, 2014), ”O…ladă”, creație colectivă după Ion Creangă (Teatrul Tineretului Piatra Neamț, 2014), ”Vârciorova. Carantina” de Vasile Alecsandri și Matei Millo (Teatrul Municipal Bacovia din Bacău, 2014).

În actuala stagiune 2014-2015, pe lângă spectacolele din repertoriul curent, la Sala Studio a TNB va avea loc premiera piesei ”Recviem” de Matei Vișniec, iar la Teatrul Național din Iași va avea loc premiera pe țară a spectacolului ”Variațiuni pe modelul lui Kraepelin” de Davide Carnevali.

Obține numeroase nominalizări și premii, dintre care amintim: Cel mai bun spectacol pentru ”Coana Chirița” (1985), Premiul criticii pentru cel mai bun regizor pentru spectacolul ”Taifunul” (1988), Premiul criticii pentru cel mai bun regizor pentru spectacolul ”Ospățul lui Balthazar” (1990), Cel mai bun spectacol acordat în cadrul Galei UNITER pentru ”Orfanul Zhao” (1995), Cel mai bun regizor la Festivalul Național de Comedie (Galați) și Cel mai bun spectacol la Festivalul Dramaturgiei Românești (Timișoara) pentru spectacolul ”Ionesco — 5 piese scurte” (2007), nominalizare la Premiul UNITER pentru Cel mai bun regizor și pentru Cel mai bun spectacol ”Ionesco — 5 piese scurte” (2008), Premiul Național pentru Artă, categoria Spectacol, acordat de Ministerul Culturii și Cultelor (2008), Premiul UNITER pentru cea mai bună regie pentru spectacolul ”Pyramus & Thisbe 4 You” (2010), Premiul UNITER pentru regia spectacolului “Două loturi” de I.L. Caragiale (2013).

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Promo

cerbul de aur 2018 benner

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Descărcare logo site   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer