fbpx

Alexandru Groza, manager interimar al Muzeului Ororilor Comunismului

Alexandru Groza

Alexandru Groza

Alexandru Groza a fost numit manager interimar al Muzeului Ororilor Comunismului în România, a anunţat, Ministerul Culturii, care a precizat că aşteaptă deschiderea acestei instituţii cât mai curând pentru public.

În luna decembrie a anului trecut, Guvernul a aprobat o hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Muzeului Ororilor Comunismului, care are ca obiectiv prezentarea realităţilor vieţii social-economice şi culturale din România în perioada 1945 – 1989. Muzeul are sediul în spaţiile din Biblioteca Naţională a României, urmând să fie identificat un spaţiu adecvat obiectului său de activitate.

“Am făcut un pas important pentru crearea Muzeului Ororilor Comunismului în România, prin desemnarea unui manager interimar care va duce la îndeplinire acest proiect. Îi urez mult succes în noua poziţie şi aşteptăm deschiderea muzeului cât mai curând pentru publicul larg. Muzeul Ororilor Comunismului în România este important pentru istoria acestui popor, pentru toate generaţiile care nu au trăit acele vremuri, dar care au auzit poveşti nenumărate de la părinţi şi bunici. Trebuie să existe o informare corectă cu privire la abuzurile, crimele şi torturile asupra oponenţilor regimului comunist, a tot ceea ce a însemnat perioada comunismului, ca să nu uităm vreodată şi să nu riscăm să mai alegem sau să ni se impună un astfel de regim”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, potrivit unui comunicat al ministerului.

Activitatea muzeului este finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, şi din venituri proprii provenite din activităţi specifice, donaţii şi sponsorizări.

Instituţia va avea un număr maxim de nouă posturi, iar salarizarea se face potrivit prevederilor legale aplicabile personalului contractual din unităţile bugetare de subordonare centrală.

Alexandru Groza, absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, care a fost Fulbright Visiting Researcher la Institute of Slavic East European and Eurasian Studies (ISEEES), la Universitatea din California – Berkeley, pregăteşte, în prezent, un doctorat privind relaţiile româno-americane în perioada regimului comunist. A fost manager de proiect la Ferestroika Experience, un muzeu privat al vieţii cotidiene în comunism.

Groza a publicat numeroase studii ştiinţifice, a participat la conferinţe naţionale şi internaţionale, unde a prezentat rezultatele cercetărilor sale şi a organizat numeroase expoziţii tematice axate pe memoria regimului comunist. Este coautor, alături de Adrian Cioroianu, al volumului “Elena a României – Regina-Mamă, Regina Suferinţei şi a speranţei” (2018).

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

CITEȘTE ȘI:  Sărbătoarea Mărțișorului - celebrată în prima zi a lunii martie

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Biserici Ortodoxe surori   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar   Actualitate culturală                                                                               Personalități culturale   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2021 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.