fbpx

                                                                             pictogramae

Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a folosi vioara Stradivarius Voicu

Alexandru Tomescu

Alexandru Tomescu

Alexandru Tomescu a câştigat, pentru a treia oară, în urma concursului naţional, dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu pentru următorii cinci ani, până în 2023, după ce instrumentul a fost folosit timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Cunoscutul violonist român Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a cânta, până în 2023, pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, obiect de patrimoniu naţional din categoria Tezaur, în urma concursului organizat pe 19 noiembrie de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi de Filarmonica “George Enescu” din Bucureşti.

“Alături de celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu, obiect de patrimoniu naţional, categoria Tezaur, Alexandru Tomescu a scris povestea unor concerte şi turnee memorabile în ultimii ani, atât în ţară cât şi în străinătate, a avut colaborări cu foarte mulţi muzicieni valoroşi şi a avut oportunitatea de a întâlni un public rafinat şi iubitor de muzică. S-a implicat şi a dat activităţii caritabile o parte însemnată din evenimentele muzicale în care a evoluat, iar prezenţa viorii i-a însufleţit pasiunea pentru susţinerea cauzelor nobile şi a avut puterea de a inspira şi a transmite publicului şi mai mult altruism”, notează promotorii muzicianului.

Juriul concursului a fost format din Madălin Voicu, muzician şi secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, violoniştii Daniel Podlovschi şi Varujan Cozighian şi dirijorii Ilarion Ionescu-Galati şi Iosif Ion Prunner.

“Este o onoare şi o responsabilitate uriaşă să ştii că poţi călca pe urmele marelui nostru violonist Ion Voicu. Vioara Stradivarius a devenit un simbol cultural naţional, a reusit să aducă numeroşi oameni pentru prima oară în sala de concert şi a schimbat în bine vieţile a sute, poate mii de oameni datorită campaniilor umanitare şi sociale promovate în cadrul Turneului Stradivarius. Mă bucur din toata inima că voi avea ocazia de a duce povestea mai departe în urmatorii cinci ani de prietenie cu acest instrument minunat”, a declarat Alexandru Tomescu.

Violonistul continuă seria de concerte dedicate Centenarului Marii Uniri, în luna decembrie, pe scenele din Marea Britanie şi România.

Vioara Stradivarius Elder Voicu, construită în 1702, a fost câştigată pentru prima dată de Alexandru Tomescu în 2007 şi acest fapt l-a determinat pe muzician să fie tot mai prezent pe scena culturală şi să se implice în campanii de promovare a identităţii şi valorilor României.

“Prin muzică, un astfel de instrument, una dintre cele mai frumoase şi bine conservate viori Stradivarius din lume, conform catalogului «Antonio Stradivari» editat la Koln, vioara Stradivarius Elder-Voicu pune România pe harta lumii, poate trezi, în popor, mândria naţională şi, nu în ultimul rând, poate schimba mentalităţi. Vioara a devenit protagonista câtorva proiecte muzicale îndrăzneţe, cu finanţare privată. Turneul Internaţional Stradivarius este unul din proiectele de succes, ajuns la a XIIa ediţie, cu sute de concerte, în zeci de localităţi din ţară şi străinătate, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performance. Alexandru îşi propune să continue să ducă muzica clasică în cultura profundă a oamenilor şi să reamintească fiecărui român că vioara Stradivarius Elder-Voicu aparţine fiecăruia dintre noi”, arată comunicatul.

Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor Radio încă din 2002. A evoluat atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena studioului “Mihail Jora” de la Radio România, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Printre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate pot fi menţionate Concursul “Paganini” (Genova, 1995), Concursul “Marguerite Long – Jacques Thibaud” (Paris, 1999) şi Concursul “George Enescu” (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer