Alinei Cojocaru şi lui Johan Kobborg li s-a interzis accesul în ONB

Balerina Alina Cojocaru

Balerina Alina Cojocaru

Potrivit unui document intern al ONB, unui număr de opt foşti angajaţi ai instituţiei, printre care se regăsesc artişti precum şi fostul director general interimar demis George Călin, balerina Alina Cojocaru şi coregraful Johan Kobborg, li s-a interzis accesul în incinta Operei.

Documentul emis de Serviciul de Organizare şi Resurse Umane Direcţia Economică al ONB precizează că respectivelor opt persoane „le-au încetat contractele individuale de muncă, contractele de prestări de servicii, contractele de antrepriză, precum şi alte relaţii contractuale cu Opera Naţională Bucureşti.” Foştilor angajaţi ai căror nume apar în document li s-a interzis accesul în incinta instituţiei începând cu data de 25 aprilie, se mai arată în documentul intern al Operei Naţionale Bucureşti.

Totodată, documentul mai punctează prevederile care fac posibil „accesul în incinta instituţiei a persoanelor nominalizate”, accentuându-se ideea că foştii angajaţi nu pot pătrunde în clădire nesupravegheaţi şi fără informarea biroului de Resurse Umane al ONB. Pe document mai apare semnătura şefului firmei de pază al Operei Naţionale Bucureşti atestând că a luat la cunoştinţă aceste decizii.


Nota de servici Opera Națională Română

Nota de servici Opera Națională Română


Pe de altă parte, marţi, începând cu ora 12:00, angajaţii ONB cheamă la un nou protest programat în faţa Operei Naţionale. La această manifestaţie va fi prezent vicepremierul Vasile Dîncu pentru a discuta cu colectivul ONB care solicită o conducere interimară legitimă, se arată pe pagina de Facebook a protestului anunţat, intitulat „Să Ne Plimbăm Pentru a Salva ONB!”:

„Marţi la ora 12.00 poate fi în sfârşit momentul adevărului la Opera Naţională Bucureşti. Viceprim-ministrul Vasile Dîncu şi-a anunţat prezenţa la ONB pentru o întâlnire cu colectivul care susţine numirea unei conduceri interimare LEGITIME a instituţiei în urma CONSULTĂRILOR cu angajaţii şi nu în urma PRESIUNILOR sau ŞANTAJULUI făcut de JK şi AC. Facem un apel la toţi cei pentru care Opera Naţională Bucureşti trebuie să rămână un teatru de repertoriu, un pilon al culturii româneşti şi un TEMPLU AL ARTEI (nu al orgoliilor personale ale unora), SĂ ÎŞI ARATE SUSŢINEREA PRINTR-O PLIMBARE ÎN PARCUL DIN FAŢA ONB MARŢI, 26 APRILIE, LA ORA 11.30.”

Mai mult, protestatarii denunţă presiunile şi critică faptul că din cauza neclarităţilor la nivelul conducerii, artiştii nu şi-au putut susţine spectacolele programate:

„În ultimele zile Opera Naţională Bucureşti a fost în “doliu” artistic, iar acest lucru trebuie să ia sfârşit. Asta se poate întâmpla doar dacă toate mecanismele de apărare ale grupurilor de interese care au condus până acum destinele ONB vor fi demontate.
Opera Naţională Bucureşti a fost în ultimele zile ţinta unor atacuri mârşave, care au mânjit imaginea culturii române în toată lumea! Opera Naţională Bucureşti a devenit un INSTRUMENT DE ŞANTAJ şi de discreditare a României doar pentru că o nouă conducere NEASERVITĂ risca sa scoată la lumină lucruri care nu trebuie să fie descoperite! Sau care au început să fie descoperite, dar pe care unii vor să le îngroape din nou.
Despre Opera Naţională Bucureşti s-a spus că nu a existat înainte de venirea unora, adică până acum câţiva ani, ceea ce toţi iubitorii de artă ŞTIU că nu este adevărat şi reprezintă o MARE JIGNIRE!

OPERA NAŢIONALĂ BUCUREŞTI şi tradiţia şi demnitatea ei nu merită sacrificate în ochii întregii lumi doar de dragul intereselor personale ale unora! FIŢI ALĂTURI DE ARTIŞTII CARE VOR SĂ SE FACĂ LUMINĂ LA ONB! AJUTAŢI-I SĂ NU MAI FIE UMILIŢI!”, se mai arată pe pagina de Facebook a manifestaţiei.

Pe de altă parte, soprana Irina Iordăchescu, activ implicată şi săptămânile trecute alături de angajaţii Operei Naţionale Bucureşti în acţiuni de protest care au dus la decizia ministrului Culturii de a-l demite pe fostul director general interimar George Călin, i-a chemat pe colegii săi să participe la protestul de marţi pentru a restabili demnitatea instituţiei:

„Dragii mei colegi! Vă rog să fiţi tari astăzi ! V-ati ridicat din genunchi şi aţi tras adânc în piept AERUL DEMNITĂŢII! Al ONOAREI şi CREDINŢEI in FRUMOS! ARTA este pentru spiritele curajoase! Pentru ADEVĂR şi DUMNEZEU, RĂMÂNEŢI UNIŢI PÎNĂ LA CAPĂT! Mai este puţin!”, a scris soprana pe pagina sa personală de Facebook.

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a schimbat în ultimele săptămâni nu mai puţin de patru directori ai Operei: George Călin, Tiberiu Soare, Vlad Conta şi din nou George Călin, demis de către Ministerul Vlad Alexandrescu, joi, 21 aprilie, la solicitarea angajaţilor ONB care au protestat faţă de repunerea în funcţie la Operă a unui management corupt. În plus, mai multe spectacole de săptămâna trecută de la Operă au fost anulate.

Disensiunile nu au ajuns la capăt nici în prezent, sperându-se că prin negocierile de marţi după amiază, prezidate de Vasile Dîncu, neînţelegerile între cele două tabere: o parte a corpului de balet al ONB care l-a susţinut pe coregraful Johan Kobborg şi, pe de altă parte, angajaţii români ai ONB, dintre care artişti lirici dar şi balerini care îl susţin pe dirijorii Tiberiu Soare şi Vasile Conta la conducerea Operei, să fie stinse în urma unei decizii favorabile.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

CITEȘTE ȘI  A încetat din viață interpretul de muzica usoara Ilie Mocolov

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer