Amb. Marii Britanii Paul-Brummell: Puteți conta pe sprijinul britanic, patrimoniul cultural românesc e remarcabil

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Paul Brummell

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Paul Brummell

Patrimoniul cultural al României este remarcabil, a afirmat, marți, la MNIR, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Paul Brummell.

Paul Brummell a participat la o conferință de presă, organizată la Muzeul Național de Istorie a României, dedicată prezentării a șapte monede antice din aur și din argint, care fac parte din tezaure monetare provenind din zona Munților Orăștiei și care au fost recuperate de la case de licitație din Marea Britanie.

“Patrimoniul cultural al României este unul remarcabil și sunt încântat de faptul că agențiile judiciare britanice au luptat extrem de abil pentru recuperarea unor astfel de piese importante sustrase de la situri arheologice în ultimii ani”, a spus diplomatul britanic, informează Agerpres.

Brummell consideră că astfel de acțiuni sunt “lecții importante cu privire la protejarea siturilor arheologice unice din România”, afirmând că încurajează toate măsurile luate de autoritățile române în această privință.

El a dat asigurări că România va putea să conteze pe sprijinul autorităților britanice în recuperarea unor piese similare care ar putea ajunge pe teritoriul britanic.

La rândul său, directorul general al MNIR, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a arătat că recuperarea patrimoniului este un obiectiv legitim și de aceea merită orice efort. “E o zi importantă pentru patrimoniul cultural național. (…) Recuperarea patrimoniului este un obiectiv legitim și de aceea merită orice efort”, a afirmat directorul general al MNIR.

El a menționat că a avut contacte fructuoase cu partenerii din Marea Britanie, de la Metropolitan Police și de la muzeele britanice, în primul rând cu cei de la British Museum.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Alexandru Oprean și-a exprimat regretul că încă există persoane care se dedau la furturi de astfel de obiecte de patrimoniu.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, și-a arătat satisfacția pentru faptul că bunuri care aparțin patrimoniului cultural național au fost repatriate și a salutat buna colaborare dintre autoritățile judiciare și de poliție române și britanice. El a atras atenția asupra necesității protejării siturilor istorice, în fața structurilor de criminalitate organizată, prin instalarea unor camere de luat vederi. De asemenea, procurorul general a afirmat că e nevoie de elaborarea rapidă a Codului Patrimoniului, pentru armonizarea legislației în domeniu.

Șeful Poliției Române, Bogdan Despescu, a dat asigurări că IGPR va acționa în continuare pentru recuperarea patrimoniului cultural național.

Conform concluziilor experților, monedele, găsite cu detectorul de metal și sustrase ilegal din România, sunt: un stater pseudo-Lysimachos unicat bătut la Tomis în secolul al III-lea a. Chr.; doi stateri emiși la Tomis și unul emis la Callatis, în perioada războaielor mithridatice; un stater de tip Koson cu monogramă și două imitații după denari romani republicani, emisiunile lui C. Memmius și N. Cordius, respectiv Marcus Antonius și Octavianus.

Monedele, care au fost repatriate luni din Londra, au fost recuperate prin cooperare judiciară internațională cu autoritățile din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Acțiunea s-a finalizat prin efortul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Culturii prin intermediul experților de la MNIR și ai Bibliotecii Academiei Române.

La finalul conferinței de presă, la MNIR a fost inaugurată o micro-expoziție intitulată “Patrimoniu recuperat provenit din zona Sarmizegetusei Regia și a cetăților greco-romane din Dobrogea”, reunind astfel de valori reintrate în circuitul național cultural.

Aceasta include obiecte reprezentative aflate în custodia MNIR: brățări plurispiralice dacice din aur, bijuterii dacice din argint, arme dacice — un umbo din fier al unui scut, tezaure cu monede de tip Koson din aur și argint, stateri de tip pseudo-Lysimachos emiși în cetățile grecești vest-pontice, tabulae din bronz conținând legile municipiului roman Troesmis din vremea împăratului Marcus Aurelius.

Expoziția, deschisă publicului din 15 iunie, va putea fi vizitată până la jumătatea lunii iulie.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.