fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Ana Blandiana despre volumul “La început a fost sfârşitul.”

Scriitoarea Ana Blandiana

Scriitoarea Ana Blandiana

“La început a fost sfârşitul. Dictatura roşie la Bucureşti” de Adriana Georgescu este o carte de o actualitate îngrozitoare, în sensul că este importantă prin felul în care prinde acea atmosferă din ’45, a afirmat scriitoarea Ana Blandiana, la lansarea volumului de la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Ea a afirmat că pentru a convinge tinerii despre ce a însemnat comunismul în România “ar trebui să fim în stare să facem un film care să fie cum sunt filmele lui Andrzej Wajda despre Polonia”, apreciind că volumul Adrianei Georgescu este ca “un scenariu” de film.

Regizorul Nicolae Mărgineanu a afirmat că a citit cartea de curând şi a apreciat-o ca fiind “extraordinară”.

“Am citit-o de curând şi este extraordinară pentru că a fost scrisă foarte aproape de momentul pe care ea l-a trăit, de momentele teribile pe care le-a trăit în România. Avea 25 de ani când, fiind jurnalistă liberală, a ajuns şefa de cabinet a generalului Rădescu şi a trăit nişte experienţe uluitoare, pe care le transmite de la faţa locului, parcă. Când spune ai senzaţia că eşti acolo împreună cu ea, foarte telegrafic, fără înflorituri. Ştie foarte bine să scrie şi ştie ce a trăit, simte foarte bine ce a trăit. Uneori sunt chiar telegrafice însemnările ei şi din cauza asta sunt extrem de convingătoare. Mărturii din perioada respectivă sunt foarte puţine şi aceasta este foarte importantă pentru că dovedeşte, pe limba tuturor şi poate oricine să înţeleagă, sub ce formă a venit comunismul, zi de zi, diferit în România. Sunt nişte amănunte uluitoare care lor nu le venea să le creadă, ei nefiind obişnuiţi cu comunismul, nu ştiau ce înseamnă asta. Tineri fiind, ea şi colegii ei de redacţie, credeau că vor veni alegeri, că ruşii vor pleca din ţară şi că vor veni în sfârşit vremurile normale, habar nu aveau ce îi aşteaptă. Totuşi, recitind acum, revăzând, mi se pare că suntem la fel de vulnerabili din păcate şi acum, cu toată experienţa noastră”, a apreciat Nicolae Mărgineanu.

Directoarea Editurii Humanitas, Lidia Bodea, a declarat că citind cartea Adrianei Georgescu putem înţelege istoria României din perioada interbelică până în prezent.

“E o carte care ne pune în faţă filmul anilor poate cei mai complicaţi, cei mai dificili, în orice caz, anii pe care dacă îi înţelegem, înţelegem istoria României din interbelic până în zilele noastre. Adriana Georgescu, autoarea, e o tânără de 25 de ani arestată pentru că e şefa de cabinet a lui Rădescu, ultimul guvern democrat în România. E arestată în 1945, eliberată în 1947 şi arestată din nou, pleacă din România în 1948 şi în 1951 scrie la Paris, ajutată şi de Monica Lovinescu, care traduce direct în franceză, această mărturie covârşitoare, această mărturie îngenunchetoare, despre experienţa ei în puşcăria comunistă, bătaie, viol, scoaterea dinţilor, încercarea de a fi drogată pentru a i se smulge mărturii care să fie folosite împotriva altora, infernul până la ultima fibră”, a afirmat Lidia Bodea.

La evenimentul de lansare a volumului a fost proiectat un fragment din filmul “Binecuvântată fii, închisoare”, regizat de Nicolae Mărgineanu.

Adriana Georgescu s-a născut pe 23 iulie 1920 la Bucureşti. Avea 25 de ani în 1945, când a fost arestată de comunişti şi supusă torturii. Era şefa de cabinet a generalului Rădescu, ultimul prim-ministru dinainte de instaurarea regimului impus de sovietici. A devenit victima primului proces politic orchestrat de omul-şobolan, Nicolski. Volumul său de memorii “La început a fost sfârşitul. Dictatura roşie la Bucureşti” este prima mărturie a experienţei carcerale dintr-o ţară aflată dincolo de Cortina de Fier. Deşi scrisă în limba română, cartea a apărut mai întâi la Paris, în traducerea Monicăi Lovinescu, care a semnat-o cu pseudonimul Claude Pascal, potrivit Editurii Humanitas.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest