fbpx

Ana Blandiana, laureata a Premiului Naţional pentru Poezie “Lucian Blaga”, Opera Omnia

Ana Blandiana

Ana Blandiana

Ana Blandiana este laureata celei de-a treia ediţii a Premiului Naţional pentru Poezie “Lucian Blaga”, Opera Omnia, decernat la Casa Memorială din Lancrăm.

Alături de Ana Blandiana, pe lista finală a poeţilor nominalizaţi s-au aflat: Ileana Mălăncioiu, Ion Mureşan, Ioan Es. Pop, Nichita Danilov şi Ioan Moldovan. Comisia de analizare şi validare a nominalizărilor, prezidată de academicianul Nicolae Manolescu, a decis ca Premiul Naţional pentru Poezie “Lucian Blaga” să revină în acest an Anei Blandiana, membru corespondent al Academiei Române.

“Nu sunt foarte obişnuită să iau premii literare, cel puţin în ţară”, a afirmat Ana Blandiana, care s-a declarat emoţionată de faptul că a fost desemnată laureata acestui premiu care poartă numele lui Blaga, despre care care a apreciat că este “cel mai european dintre marii noştri poeţi interbelici”.

Câştigătorii primelor două ediţii au fost Adrian Popescu şi Emil Brumaru.

La evenimentul desfăşurat joi la Lancrăm au fost prezenţi preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, Irina Petraş, Daniel Cristea-Enache, Gabriel Chifu, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, primarul municipiului Sebeş, Dorin Nistor, precum şi membri ai familiei Blaga.

Ana Blandiana este una dintre cele mai proeminente figuri ale literaturii române contemporane, autoare a peste 100 de volume publicate atât în ţară, cât şi în străinătate. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, fondatoare a Fundaţiei Academia Civică şi a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetu Marmaţiei, fiind, de asemenea, laureată a Premiului Herder. Din anul 2016 este membru corespondent al Academiei Române.

Iniţiat de Uniunea Scriitorilor din România – filiala Alba-Hunedoara, premiul reprezintă, pe de-o parte, un omagiu adus lui Blaga, iar, pe de altă parte, este recunoaşterea valorii unui alt poet român al zilelor noastre. Valoarea financiară a premiului este de 25.000 de lei, sumă impozabilă.

Bugetul total alocat pentru acest eveniment de către Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba este de 50.000 de lei.

e-Cultura.info / Autor: Marinela Brumar.


Share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.                                                                                                                                                  

 • Centrul de preferințe pentru confidențialitate

  carte