fbpx

                                                                                                                    pictogramae

„Anatomia Restaurării”, la Muzeul Naţional de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României ne propune de astăzi, o expoziție cu un caracter mai deosebit :„Anatomia Restaurării”.

La parterul Galeriei Naționale prin urmare, vom putea vedea o prezentare specială care ne aduce mai aproape de procesul de restaurare prin care trec toate operele de artă din patrimoniu. Conservarea, respectiv restaurarea sunt procese importante prin care se asigură de către specialiști, o viață mai bună și de lungă durată operelor de artă.

„Anatomia Restaurării”, la Muzeul Naţional de Artă al României

„Anatomia Restaurării”, la Muzeul Naţional de Artă al României

Expoziţia, prima de acest calibru în ultimii 25 de ani (au mai fost câteva evenimente punctuale tot aici la MNAR) subliniază importanța restaurării atât în viața muzeului în general cât și în cea a fiecărei opere de artă în parte.

În această expoziție, gândită ca un labirint cu 8 alveole sunt expuse rezultatele tuturor laboratoarelor din instituția muzeală. Pe simeza –schelet de lemn acoperit în alb și îmbrăcat cu operele de artă oferite spre vedere și analiză- se pot parcurge cu ușurință și într-un accentuat spirit educative, etapele procesului de restaurare, așa cum anunță organizatorii.

De la investigațiile premergătoare până la redobândirea aspectului originar al unei lucrări prin raportare la principiile generale de restaurare, la lucrările originale și la documentațiile aferente acestora, dar și prin intermediul unor scurte filme documentare realizate în cadrul celor 8 laboratoare specializate ale muzeului.

Selecția operelor a fost dificilă, căci expozițiile de bază ale muzeului nu au fost în esența lor, aproape deloc modificate, deși lucrările aduse să vorbească despre restaurare sunt extrem de valoroase. Filmul documentar realizat de TVR despre evenimentele din anul 1989, cu accent pe starea Palatului Regal, atunci rău distrus și pe picturile grav avariate –completează imaginea de ansamblu referitoare la ceea ce presupune restaurarea.

Protagonistele manifestării sunt 81 de piese de artă. Dintre acestea fac parte lucrări de pictură, sculptură, grafică, textile și arte decorative europene și orientale. Arta medievală ocupă și ea, un spațiu privilegiat.

Scenografia expoziţională (Abruptarhitectura) este una deosebită. De data aceasta, Muzeul Național de Artă al României ne propune o instalație care pornește de la ideea unui spital de campanie,”în care lucrările de artă sunt îngrijite şi vindecate.

În expoziția curatoriată de Cristina Toma și Cosmin Ungureanu, publicul va putea participa până pe 2 aprilie (data de închidere a manifestării) la evenimente felurite: vizite ghidate și prezentări susținute de specialiștii restauratori de la MNAR.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest