fbpx

                                                                             pictogramae

Angajaţii RomâniaFilm pichetează Ministerul Culturii

Angajaţii RomâniaFilm vor picheta, începând de luni, între orele 10.00 şi 12.00, Ministerul Culturii (MC), în contextul degradării severe a sălilor şi grădinilor de cinematograf din România, dar şi al neplăţii salariilor angajaţilor regiei.

RADEF RomaniaFilm a predat, în perioada 2009 – 2010, un număr de 95 de săli şi grădini de cinematograf către autorităţiile publice locale şi judeţene. “Acestea aveau obligaţia expresă prevăzută în Legea 303/ 2008 ca, în termen de patru ani, să asigure investiţiile necesare, reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate de la regie. După cum bine ştiţi, având în vedere informările anterioare, numai un număr de şase cinematografe funcţionează asigurând difuzarea de film cinematografic”, se arată într-o notificare adresată în luna septembriefostului ministru al Culturii Kelemen Hunor.

Maria Bikfalvi a precizat că nu au existat bani la consiliile locale pentru reabilitatea celor 95 de cinematografe transferate. “Drept urmare, din cele 95 de cinematografe ajunse la consiliile locale, numai şase mai funcţionează în prezent, aproximativ 80 de salariaţi pierzându-şi locurile de muncă. La ora actuală, în cadrul RADEF mai lucrează 180 de oameni”, a precizat atunci Bikfalvi.

“Am primit autorizaţie să protestăm. Vom începe să pichetăm de luni, de la ora 10.00 la ora 12.00, în fiecare zi. (…) Ni s-a plătit salariul restant doar pe o lună”, a declarat preşedintele sindicatului, Maria Bikfalvi.

Directoarea sindicatului a precizat că, până în prezent, au fost făcute în jur de patru adrese care au fost înaintate fostului ministru al Culturii Kelemen Hunor, secretarului de stat Alexandru Oprean şi secretarului general al Ministerului Culturii Mihaela Kaitor.

“Nu am primit niciun răspuns. Am fost la discuţii, doar la discuţii şi ni s-a spus că nu stă în pixul dumnealor de a lua decizii. Nu pot decide ei soarta RADEF România. Numai Consiliul de Administraţie numit prin ordin al ministrului. (…) RomâniaFilm nu are de doi ani Consiliu de Administraţie şi atunci am avut pe o perioadă scurtă de o lună de zile, au făcut un Consiliu de Administraţie rapid doar pentru a-l pune în funcţie pe fostul director general, Mihail Ţintea. Practic, de acolo ni se trag toate nenorocirile. La RomâniaFilm avem doi directori generali – unul pe contract de mandat şi unul pe contract de muncă, unul în persoana lui Marius Iuraşcu, respectiv Mihail Ţintea”, a mai spus, pe 21 octombrie, Bikfalvi.

Prezent la evenimentul organizat, pe 21 octombrie, la cinematograful Patria din Capitală, Bogdan Iuliu Hossu, preşedintele Cartel Alfa, a precizat că trebuie conştientizată importanţa difuzării filmelor româneşti.

“Trebuie conştientizată importanţa actului de difuzare a filmelor, în principal a filmelor care sunt realizate în România, pentru că s-a ajuns la o aberaţie, investim în creaţie de noi filme şi nu o să avem capacitatea să le facem să fie accesibile cetăţenilor, distrugând reţeaua de difuzare. Soluţia pe care sindicatul a sugerat-o – şi nu este numai soluţia sindicală, ci este o soluţie reieşită din discuţiile şi cu alţi specialişti – este necesitatea unei fuziuni între RADEF şi CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei, n.r.), care ar rezolva problema creaţiei cu difuzarea într-un singur bloc”, a spus Hossu.

În acest context, Hossu a precizat că trebuie luate decizii de Ministerul Culturii privind modificarea imediată a cadrului legislativ deficitar. “Cele 100 de cinematografe transferate în proporţie de 99% nu au dat rezultate datorită lipsei capacităţii comunităţii locale de a le întreţine, de a angaja personal şi de a contracta”, a mai spus preşedintele Cartel Afla.

RomâniaFilm (RADEF) este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat şi digitalizat, în doi ani ai echipei de management, conduse de Iuraşcu, cinematografele “Republica” din Cluj (care a primit denumirea “Florin Piersic”), “Patria” din Ploieşti (care astăzi se numeşte “Premiera”), a reabilitat sala “Europa” din Bucureşti (care se află în circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala “Patria” din Craiova şi a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi, Turnu Severin şi Craiova. În prezent, şi alte săli de cinema din reţeaua RomâniaFilm sunt în curs de modernizare.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer