fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Anul Centenar deschis la Zalău printr-un omagiu adus lui Iuliu Maniu

Anul Centenar deschis la Zalău printr-un omagiu adus lui Iuliu Maniu

Anul Centenar deschis la Zalău printr-un omagiu adus lui Iuliu Maniu

O manifestare pentru a se marca 145 de la naşterea “artizanului Marii Uniri”, Iuliu Maniu, organizată luni, la Zalău, de Instituţia Prefectului, Biblioteca Judeţeană şi Direcţia de Cultură a deschis seria evenimentelor organizate în Sălaj, în Anul Centenar.

Oficialităţi locale şi judeţene, alături de oameni politici şi reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare au fost prezenţi, la orele amiezii, la bustul lui Iuliu Maniu, din centrul oraşului, pentru a depune flori şi a asculta imnul dedicat marelui om politic, interpretat de un grup de localnici din Bădăcin.

“Am păşit nu de mult în Anul Centenar, iar noi, sălăjenii, ne mândrim cu lucrul acesta pentru că la 1 decembrie 1918 marele om politic Iuliu Maniu a jucat un rol important. Prezenţa noastră aici este un gest de recunoştinţă. Acest gest trebuie dublat cu fapte şi acţiuni. Şi când spun acest lucru mă gândesc, în primul şi în primul rând, la punerea în valoare şi reabilitarea casei memoriale a lui Iuliu Maniu (n.r. de la Bădăcin). Cu soluţii viabile, cu multă dorinţă, instituţiile, societatea civilă şi toţi cei care suntem aici vom putea, cred, a ne atinge acest obiectiv. (…) Un mare învăţat al vremii spunea: Cine-şi cinsteşte martirii se cinsteşte pe sine şi istoria însăşi”, a precizat, în alocuţiunea susţinută cu acest prilej, prefectul judeţului, Florin Florian.

Precizările prefectului privind casa memorială din Bădăcin vin în contextul în care imobilul, aflat pe lista monumentelor istorice, este în plin proces de reabilitare, cu fonduri provenite exclusiv din donaţii strânse în ultimii ani de Parohia Greco Catolică din localitate, în cadrul unei ample campanii.

După evenimentul de la bustul lui Iuliu Maniu, cei prezenţi au fost invitaţi la o masă rotundă despre personalitatea lui Iuliu Maniu.

Poreclit “Sfinxul de la Bădăcin”, Iuliu Maniu a avut o carieră politică ce s-a întins pe parcursul a 56 de ani, acesta implicându-se activ în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Începând cu 1940, Maniu a fost un opozant al regimului lui Ion Antonescu, iar după cel de-Al Doilea Război Mondial a devenit simbolul rezistenţei anticomuniste, el fiind arestat în 1947, în urma “înscenării de la Tămădău”. Condamnat la închisoare pe viaţă, a fost trimis la penitenciarul din Galaţi, de unde a fost transferat, în 1951, Sighet, închisoare unde a şi decedat, la 5 februarie 1953, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea oraşului.

e-Cultura.info / Autor: Sebastian Olaru.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest