fbpx

                                                                             pictogramae

Anul Jubiliar al Milostiviri în Biserica Catolică inaugurat de Suveranul Pontif

Papa Francisc deschizând Poarta Sfântă a Milostivirii de la Bangui

Papa Francisc deschizând Poarta Sfântă a Milostivirii de la Bangui

În Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri (după ritul latin), marți, 8 decembrie 2015, Sfântul Părinte Francisc a inaugurat Anul Jubiliar al Milostivirii (Giubileo della Misericordia), cu motoul, ‘Milostivi ca Tatăl’ (cf Lc 6,36), cu ocazia celei de-a cincizecia aniversări a încheierii Conciliului Ecumenic Vatican II.

După Sfânta Liturghie celebrată în prezența a 70.000 de pelerini din toată lumea, Suveranul Pontif a deschis, la Basilica San Pietro din Roma, Poarta Sfântă ‘o poartă a milostivirii, prin care, oricine va intra, va putea experimenta iubirea lui Dumnezeu care consolează, iartă și dăruiește speranță’ (cf. MV 3).

La inaugurare, Sfântul Părinte a subliniat actul ‘simplu dar simbolic’ al deschiderii Porții Sfinte, care ‘subliniază primatul harului’, același har care a făcut-o pe Maria ‘demnă să devină mama lui Cristos’. ‘Plinătatea harului poate să transforme inima si îi permite să facă ceva atât de măreț precum schimbarea cursului istoriei omenirii.’

Cu această ocazie, Papa Francisc a cerut ca o străveche icoană ucraineană, ‘Porțile Milostivirii’, să fie adusă în Vatican. Această icoană, care combină tradiția apuseană cu cea răsăriteană, este deosebit de simbolică și îi încurajează pe toți creștinii la unitate si pace din iubire.conform site-ului catolic www.catholica.ro.

Porți ale Milostivirii vor fi deschise în biserici din întreaga lume

Inaugurând noul An Sfânt pentru Biserica Catolică, Sfântul Părinte a stabilit ca în duminica următoare, 13 decembrie 2015, ‘în fiecare Biserică particulară, în Catedrala care este Biserica mamă pentru toți credincioșii, sau în Cocatedrală, sau într-o biserică cu semnificație specială, să se deschidă, pe timpul întregului An Sfânt, o poartă a milostivirii identică.

Fiecare Biserică particulară va fi invitată să trăiască acest An Sfânt că un moment extraordinar de har și de reînnoire spirituală. De aceea, Jubileul celebrat la Roma, va fi celebrat și în Bisericile particulare ca semn vizibil al comuniunii întregii Biserici’ (cf. MV 3)

Deschiderea Anului Milostivirii și a Porții Sfinte în Eparhia de Cluj-Gherla

Urmând acestui îndemn al Capului Bisericii Catolice, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla a transmis preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor pe care-i păstorește, o Scrisoare Circulară (nr.1995/24.11.2015), prin care le aduce la cunoștință faptul că Anul Milostivirii va fi inaugurat și la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla.

Momentul inaugurării va fi marcat prin Sfânta Liturghie Arhierească Solemnă care va fi celebrată în Catedrala ‘Schimbarea la Față’ (B-dul Eroilor, nr. 10, Cluj-Napoca), duminică, 13 decembrie 2015, de la ora 10.30, când va fi deschisă și aici Poarta Milostivirii — o poartă prin care vor fi apoi invitați să treacă toți credincioșii pentru a se împărtăși din același har al Porții Sfinte a Basilicii San Pietro din Roma.

‘Deschiderea Anului Milostivirii și a Porții Sfinte se va celebra și în următoarele biserici de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla: Biserica protopopială din Gherla; Biserica protopopială din Bistrița; Biserica protopopială din Sângeorz-Băi; Mănăstirea ‘Coborârea Spiritului Sfânt’, OSBM, Molișet; Mănăstirea SJ — Centrul ‘Manresa’, Cluj-Napoca; Mănăstirea ‘Sfânta Macrina’, OSBM, Cluj-Napoca; Mănăstirea Maicii Domnului, CMD, Cluj-Napoca’ se arată in comunicatul Birouuil de presă al Episcopiei de Cluj-Gherla .

Ierarhul de Cluj-Gherla a îndemnat preoții, persoanele consacrate și credincioșii să se unească în rugăciune cu Sfântul Părinte Francisc, care ‘dorește ca noul An al Milostivirii să fie un an al împăcării, în primul rând cu Dumnezeu, dar și al împăcării între noi, oamenii, pentru că împăcați să trăim în bucurie și pace între națiuni și etnii.

Darul milostivirii este împăcarea pe care Mântuitorul a venit să o aducă pe pământ, cum spuneau îngerii pe câmpul păstorilor, la momentul Sfintei Nașteri a Domnului, cântând imnul gloriei: ‘Mărire între cele de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bună învoire! (Lc 2,14)”.

‘Anul Milostivirii ne invită în primul rând să ne deschidem noi sufletele spre iubirea lui Dumnezeu și apoi, primind de la Măicuța Sfântă — Izvorul Milostivirii, marele dar al Chipului Milostivirii Tatălui care este Fiul, să putem și noi trăi iubirea milostivă, primind-o și oferind-o celor care sunt alături de noi. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care ni le oferă în acest An al Milostivirii, rugându-L pe El, Tatăl Milostiv, să ne deschidă sufletele și mai mult spre generozitatea iubirii Sale milostive’.se mai arată în comunicatul Birouuil de presă al Episcopiei de Cluj-Gherla

Anul Sfânt al Milostivirii se va încheia în 20 noiembrie 2016, în Sărbătoarea Bisericii Romano-Catolice, ‘Domnul nostru Isus Cristos, Regele Universului’.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer