fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Anul Ovidiu – Spectacol artistic şi expoziţii, la Constanța

Anul Ovidiu - Spectacol artistic şi expoziţii, la Constanța

Anul Ovidiu – Spectacol artistic şi expoziţii, la Constanța

Proiectul ”Publius Ovidius Naso (43 a.Ch. -17 p.Ch.) la Pontul Euxin – Bimilenar”, ce vizează desfăşurarea unui spectacol artistic şi a două expoziţii realizate de artişti plastici din România, Italia, Grecia şi Bulgaria, se derulează, în perioada august – noiembrie 2017, în municipiile Mangalia şi Constanţa, au informat, organizatorii evenimentelor.

Proiectul îşi propune realizarea, în octombrie, a unui spectacol artistic care să pună în scenă sosirea lui Publius Ovidius Naso la Tomis, a unei expoziţii de grafică, inspirată din opera poetului, deschisă în prezent la Mangalia – anticul Callatis, ce va urma şi la Constanţa – anticul Tomis şi a unei expoziţii care să promoveze drumul exilului realizat la 2.000 de ani de la moartea lui Ovidius de o echipă de la Muzeul de Artă Constanţa, cu o expoziţie inspirată din opera marelui poet latin şi itinerată în Italia, Grecia şi Bulgaria.

”Proiectul face parte dintr-un program mai vast pe care muzeul nostru l-a organizat în acest an pentru a comemora 2.000 de ani de la moartea marelui poet latin Publius Ovidius Naso. (…) De ce artişti din România, Italia, Grecia şi Bulgaria? Pentru că aceşti artişti s-au aflat pe drumul exilului pe care Ovidius l-a parcurs ca să vină de la Roma la Tomis. Acesta s-a născut la Sulmona – Italia şi a murit la Tomis – Constanţa de astăzi, după un exil, hotărât de împăratul Augustus, care a durat opt ani”, a menţionat, directorul Muzeului de Artă Constanţa, Doina Păuleanu.

Spectacolul artistic este o punere în scenă a poveştii exilului şi morţii lui Ovidius, realizată după un scenariu original al autorilor Bogdan Boeru şi Liviu Lungu, în adaptarea şi regia lui Lucian Iancu, conform organizatorilor.

Expoziţia de grafică reuneşte 63 de lucrări de artă, inspirate din opera marelui poet latin, care sunt realizate de artişti din Italia, Grecia, Bulgaria şi România. Vor expune: Lino Alviani, Arturo Faiella şi Yoselin Giovani din Italia, Alex Dimitriadis, Xenis Sachinis şi Kostis Spanopoulos din Grecia, Peter Lazarov, Yavora Petrova şi Bozhidar Tonev din Bulgaria, precum şi Loretta Băluţă, Marieta Besu, Aurel Bulacu, Zuzu Caratănase, Mircia Dumitrescu, Suzana Fântânariu, Emilia Kiss, Eugenia Leca Botezatu, Anna – Maria Orban, Lelia Rus Pîrvan, Matei Şerban Sandu şi Atena Elena Simionescu din România.

Expoziţia va fi itinerată la Mangalia şi Constanţa, refăcând astfel drumul exilului pe care l-a parcurs Ovidius la Pontul Euxin, de la Callatis la Tomis, destinaţia finală a exilului său, au mai precizat organizatorii.

Cea de-a doua expoziţie va scoate în evidenţă omagiul adus lui Ovidius prin intermediul unei expoziţii de artă contemporană, cu care o echipă de la Muzeul de Artă Constanţa a parcurs şase oraşe aflate pe teritoriul a trei ţări (Italia, Grecia, Bulgaria) reprezentative pentru drumul de exil pe care poetul l-a făcut. Aceasta va fi deschisă la Cazinoul din Constanţa.

Proiectul ”Publius Ovidius Naso (43 a.Ch.-17 p.Ch.) la Pontul Euxin – Bimilenar”, finanţat de Primăria Constanţa prin programul de proiecte culturale 2017 – Bimilenar Ovidius, este implementat de Muzeul de Artă Constanţa, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici – Filiala Constanţa.

e-Cultura.info / Autor: Nona Jalbă.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest