fbpx

                                                                             pictogramae

“Aripi”, monument dedicat rezistenţei anticomuniste, instalat în Bucureşti

"Aripi", monument dedicat rezistenţei anticomuniste, instalat în Bucureşti

“Aripi”, monument dedicat rezistenţei anticomuniste, instalat în Bucureşti

“Aripi”, un monument dedicat rezistenţei anticomuniste realizat de artistul Mihai Buculei şi care cântăreşte 130 de tone, va fi instalat, în toamnă, în Piaţa Presei Libere, pe locul fostei statui a lui Lenin, a declarat, Traian Radu Negrei, director în cadrul Primăriei Capitalei.

Proiectul monumentului “Aripi” a fost demarat în anul 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Realizarea lui a durat foarte mult atât din raţiuni financiare, cât mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergură, a explicat, Traian Radu Negrei, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).

“Facem eforturi deosebite să îl amplasăm anul acesta, în toamnă”, a spus Traian Radu Negrei, precizând că viaţa acestui proiect unic în România a început efectiv prin anii ’98 -’99. Sunt o mie de raţiuni pentru care a durat atât de mult realizarea acestui proiect. Întotdeauna este şi cea financiară, dar există şi una foarte complicată tehnică. Nu este un obiect pe care îl faci de gata şi din care ai mai făcut unul. Este un unicat care trebuie să transpună într-o zonă tehnologică un concept artistic, ori asta nu e foarte simplu şi chiar nu ştiu alte exemple pe care să vi le spun executate la noi în ţară”, a spus Traian Radu Negrei.

Potrivit acestuia, macheta pe care a făcut-o artistul Mihai Buculei pentru monumentul “Aripi” a fost transpusă nu prin mărire, ci făcâdu-i-se “pas cu pas calcul de rezistenţă şi stabilitate”.

În ceea ce priveşte partea financiară a acestui proiect, Traian Radu Negrei a spus că “bugetul total pentru monument este de 9 milioane de lei, plus TVA”, precizând că acesta este întregul buget de când a pornit proiectul în 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Totodată, pentru lucrările de amplasare, transport şi montare în Piaţa Presei Libere, bugetul este de 4,2 milioane de lei, cu TVA inclus, după cum a mai spus Traian Radu Negrei, informeaz[ Mediafax.

Pe marginea stadiului lucrărilor de finalizare a monumentului “Aripi”, închinat rezistenţei anticomuniste, Fundaţia Română pentru Democraţie a organizat, miercuri, o întâlnire la care au participat sculptorul Mihai Buculei, creatorul monumentului, arhitectul Alexandru Beldiman, coordonatorul proiectului de amplasare a monumentului în Piaţa Presei Libere, Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România (AFDPR), Bogdan Stanoevici, secretar de stat în Ministrul Culturii, Traian Negrei, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic – Primăria Municipiului Bucureşti, Radu Preda, preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), alături de reprezentanţi ai Administraţiei prezidenţiale şi Primăriei Municipiului Bucureşti, parlamentari şi consilieri reprezentând întregul spectru politic.

Conform sursei citate, monumentul “Aripi” va fi un reper artistic de care Bucureştiul, capitală europeană, are nevoie, dar şi împlinirea unei datorii faţă de cei care au plătit cu viaţa şi libertatea lor în timpul dictaturii comuniste pentru libertatea noastră de azi.

Aripile monumentului dedicat rezistenţei anticomuniste cântăresc 130 de tone, au o înălţime de 28 de metri şi se vor înălţa simbolic în Piaţa Presei Libere, în locul unde a fost amplasată în timpul dictaturii comuniste statuia lui Vladimir Ilici Lenin.

Sculptorul Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, spune că impresia lăsată de acest monument va fi aceea că ariplile se desprind de pământ. “Imaginaţi-vă un tumul de granit, cu iarbă în jur, tăiat la 45 de grade. Impresia este că aripile se desprind de pământ”, a explicat Buculei.

Dimensiunile şi greutatea monumentului au obligat echipa de arhitecţi coordonată de Alexandru Beldiman să recurgă la soluţii ingenioase şi cele mai moderne tehnologii în domeniu. Proiectul de amplasare a “Aripilor” prevede executarea unei platforme sinusoidale, în spatele căreia se înalţă tumulul de granit, iar în faţa acesteia este prevăzut un spaţiu pietonal acoperit de granitul roşu, care, ca o ironie a istoriei, a fost recuperat din soclul statuii lui Lenin.

Traian Radu Negrei, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, întors de la un comandament la SC Electromecanica Ploieşti SA, a prezentat în cadrul dezbaterii stadiul monumentului din inox compus din trei aripi şi termenul de finalizare al acestora. În prezent se efectuează operaţiuni de finisare prin sablare la primele două aripi, urmând ca în a doua jumătate a lunii iulie să fie finisată şi a treia aripă. După sablare se va aplica pe fiecare aripă şi un strat de protecţie cu o substanţă ce nu afectează aspectul lucrării.

Paralel cu operaţiunile de finisare se efectuează şi o scanare 3D a fiecărei aripi, în vederea stabilirii cu exactitate a montajului in situ. Butucul metalic aferent fiecărei aripi este prevăzut cu 38 de găuri pentru buloane de prindere într-o ramă cu acelaşi număr de găuri, încastrată în soclul din beton.

Executantul a estimat că cele trei aripi vor fi recepţionate la 15 august, urmând a fi transportate pe un dispozitiv în jurul datei de 10 septembrie (perioada estimată pentru obţinerea aprobărilor de transport). Din cauza dimensiunilor agabaritice (lăţimea unei aripi este de 9 metri), pe traseul de la Ploieşti până la montajul in situ, este necesar a se demonta 8 obstacole. Transportul se va efectua pe trailere, în coloană şi va fi asigurat de către SC Felbermayr SRL.

Potrivit comunicatului, reprezentanţii partidelor politice prezenţi la întâlnire şi-au declarat susţinerea pentru proiectul Aripi şi vor vota la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 16 iulie în favoarea alocării sumelor necesare pentru transportul şi amplasarea monumentului în Piaţa Presei Libere.

“De când maestrul Buculei a câştigat concursul pentru construirea unui monument închinat rezistenţei anticomuniste, au murit peste 40.000 dintre foştii deţinuţi politici. Astăzi mai suntem doar 3.000 şi mă bucur că pot participa la dezvelirea Aripilor”, a spus, la rândul său, Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România.

Totodată, Radu Preda, preşedintele Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), consideră că Bucureştiul este mutilat din punct de vedere istoric, lipsit de o cultură memorială şi că, pornind de la monumentul “Aripi”, se poate dezvolta ulterior un discurs de prezentare a oraşului.

Iniţiativa construirii unui monument închinat rezistenţei anticomuniste a aparţinut Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, care a solicitat în 1997 sprijinul preşedintelui României. În cei 18 ani scurşi de la demararea acestui proiect grandios, Fundaţia Română pentru Democraţie, condusă de Emil Constantinescu, a susţinut fiecare demers şi fiecare etapă legată de finalizarea monumentului, se mai spune în comunicat.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer