fbpx

                                                                             pictogramae

Arta Brașoveană Postbelică 1945-1989

Artă Brașoveană Postbelică 1945-1989

Artă Brașoveană Postbelică 1945-1989

Catalogul expoziției “Arta Brașoveană Postbelică 1945-1989. Repere din colecția Muzeului de Artă Brașov” întregeşte informaţia vizuală pentru cei care au reuşit deja -cu prilejul evenimentului Noaptea Muzeelor din 16 mai a.c.- să vadă expoziţia din cele trei săli de la parterul instituţiei prestigioase braşovene.

Expoziţia frumoasă şi diversă pune în lumină artişti braşoveni şi lucrări care nu au mai văzut lumina simezei, în anumite vecinătăţi şi într-un context în care culoarea şi formele predomină, în detrimentul unei teorii defăimătoare pe care contemporanii ar putea-o avea referitor la acei ani de artă românească.

Şi în perioada deceniilor 5-9 ale secolului al XX-lea s-a făcut artă de foarte bună calitate iar selecţia realizată pentru această prezentare reuşeşte pe deplin să ne limpezească eventualele opinii preconcepute.

Textul semnat de curatorul expoziţiei, Radu Popica încearcă să surprindă imaginea coerentă şi lipsită de prejudecăţi a artei braşovene în perioada deja amintită: Sfertul de secol scurs de la Revoluţia din 1989 justifică realizarea unei radiografii a centrului artistic braşovean în perioada postbelică dintr-o perspectivă detaşată, obiectivă şi critică.”

În pictură, de la peisaje braşovene la portrete, de la pânzele cu subiecte având un accentat iz simbolic precum Zborul de Emilia Apostolescu şi Energie electrică de Eftimie Modâlcă trecând apoi la sculptura în lemn, piatră, zinc, bronz sau gips care cu mici excepţii surprind portrete, expoziţia poartă privitorul cu simpatie printr-o lume colorată şi ritmată, multă vreme aflată pe drumul expresivităţilor de curbe şi contracurbe ale lui Hans Mattis Teutsch.

Autorul expoziţiei urmăreşte să clarifice şi să exemplifice adecvat dar poate prea tranşant cele două perioade evidenţiate ale artei româneşti postbelice: “Prima, cuprinsă între 1945 şi 1964, este caracterizată de un intens proces de comunizare şi sovietizare, ajuns la apogeu pe parcursul „obsedantului deceniu”.

A doua etapă începe odată cu liberalizarea de la mijlocul anilor ’60 şi se prelungeşte până la Revoluţie, reprezentând o perioadă în care, după asaltul iniţial, asistăm la stabilizarea şi „normalizarea” politicii regimului în ceea ce priveşte mişcarea artistică.”

Din perioada interbelică şi până la “cumpăna deceniilor şapte şi opt”, acelaşi Radu Popică găseşte şi argumentează succedarea a trei generaţii de artişti, fiecare eşalon având alte comandamente de ordin artistic, marcate însă mai mult sau mai puţin sensibil de “cerinţele regimului politic”.

Concluziile cercetătorului sunt de natură să integreze arta creatorilor braşoveni în mai largul fenomen al plasticii româneşti din perioada avută în atenţie: “nu se poate afirma că a existat o „şcoală artistică braşoveană” cu o individualitate clar conturată în cadrul artei româneşti postbelice. „Culoarea locală” este prezentă mai ales prin moştenirea interbelică, reprezentată de persistenţa îndelungată a lirismului impresionist şi, într-o mai mică măsură, a influenţei expresionismului.”

Expoziţia însă, dincolo de discuţiile care încearcă să acomodeze teoria cu politicul -ne prilejuieşte întâlnirea fabuloasă cu un număr semnificativ de artişti şi cu destule lucrări excepţionale.

 e-Cultura.info/Autor: dr. Roxana Păsculescu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer