Arta românească la ediția a X-a

Salonul Național al Artelor ”Temeiuri” a ajuns în această toamnă să adauge o nouă ediție, în seria evenimentelor organizate, de două ori pe an, la Sala de expoziții ”Constantin Brâncuși”. Manifestarea din perioada oct.-nov.2016 a dat plasticienilor din toată țara, libertatea totală de a aduce pe simeze cele mai reprezentative lucrări.

Arta românească la ediția a X-a

Arta românească la ediția a X-a

Singura motivație a juriului în acceptarea și deci, în respingerea lucrărilor înscrise la Salon a fost valoarea estetică a operelor propuse. Eventualele discuții ale membrilor juriului au luat în considerare, cum era și necesar, buna reprezentare a tuturor artelor și în plus, capacitatea pieselor selectate de a vorbi convingător despre diversitatea de expresii plastice existentă astăzi în arta contemporană românească.

După jurizare, expoziția reușește cu adevărat să prezinte câteva tendințe ale artei românești contemporane. Deși toate artele au fost invitate să participe la eveniment– Salonul având o colaborare strânsă cu U.A.P. din România- o observație de bun simț se impune: incontestabil, pictura tronează ca regină a manifestării. Sculptura, grafica și artele decorative se găsesc în spațiul expozițional, din păcate într-o măsură încă mai mică față de anii precedenți.

Categoric spiritul Salonului înclinat (chiar denumirea sa subliniază această poziție) spre artele majore s-a impus, artiștii experimentali, emergenți nu au participat cu lucrări la această manifestare. Este adevărat însă, că spațiul expozițional de la Palatul Parlamentului are el însuși o istorie de tip tradiționalist care ar inhiba eventualele ”abateri” de la ”regulă”. Expoziția își afirmă însă, categoric rolul de prezentator de artă pe plan național, în categoria evenimentelor mari din București și din țară.

e-Cultura.info / Autor. dr Roxana Păsculescu

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.