fbpx

Artă sacră la Muzeul Național al Satului

Artiștii plastici religioși și restauratorii din România organizează an de an, sărbătoarea breslei lor, într-un parteneriat fructuos cu Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București. Patronul artelor religioase este Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, ”cel care a fost din Antiohia Siriei celei mari, doctor cu meșteșugul, având și știința zugrăviei desăvârșit.” Pe 18 octombrie, de ziua Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, breasla și-a adunat artiștii, și lucrările acestora au constituit o foarte interesantă expoziție în Foaierul H.H. Stahl.

OArtă sacră la Muzeul Național al Satului

Artă sacră la Muzeul Național al Satului

La Biserica din Gorj, monument din cadrul Muzeului Național al Satului s-a petrecut o pomenire a membrilor breslei trecuți în eternitate, pornind de la zugravii de subțire de la finele secolului al XIX-lea și sfârșind cu comemorarea întemeietorilor Sindicatului Artelor Frumoase, devenit ulterior Uniunea Artiștilor Plastici din România și a fondatorilor actualei Asociații Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare; în acest cadru de adâncă evlavie, un gând aparte s-a îndreptat către Corneliu Antim istoric și critic de artă, președintele de onoare al filialei ce a trecut la cele veșnice în vara acestui an.

Ceremonialul religios susținut de părintele preot paroh dr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal și membru al Asociației Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare i-a avut în atenție pe toți ucenicii Sfântului Apostol și Evanghelist Luca de acum aproape 2.000 de ani și până în prezent. Vernisajul expoziției a încununat manifestarea.

În spațiul expozițional, 38 de artiști și-au prezentat lucrările de artă religioasă.

Diversitatea de expresii plastice, de materiale și tehnici care pot fi surprinse în expoziție arată toate, în egală măsură faptul că în spațiul artei sacre ca de altfel și în zona artelor laice -se produce o înnoire estetică de mare profunzime, demnă de a fi menționată.

Icoanele pictate în tempera pe lemn sunt alăturate mozaicurilor realizate în tehnica tradițională, dar există și piese în care pastelul ori uleiul și acrilicul pe pânză, broderia ori chiar instalația – stabilesc relații ”mai relaxate” cu celelalte arte, fără a-și trăda însă spiritul sacru.

Tudor Ioan Narcis și Doru Drăgușin își prezintă în această expoziție lucrările de sculptură. Operele în aquaforte își găsesc un bun reprezentant în Florian Mihăilescu. Claudiu Victor Gheorghiu expune o icoană și o filacteră care îl au în central atenției pe Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. Mozaicul ne cucerește prin realizările lui Liviu Dumitrescu și Cristian Olteanu. Elena Murariu ne oferă în tuș pe hârtie, scene religioase și sfinți.

De subliniat că tema care predomină în această expoziție de înaltă ținută este cea a Sfântului Apostol și Evanghelist Luca.

Expoziția care îi are curatori pe Liviu Dumitrescu, Cristian Olteanu și Florin-Ionuț Filip va fi deschisă până pe 6 noiembrie, de miercuri până duminică între orele 10,00 – 18,00.
Parteneri ai evenimentului de artă sacră sunt Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Universitatea Naţională de Arte București – Catedra de Artă Murală și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

e-Cultura.info / dr Roxana Păsculescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2021 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.