fbpx

Categorie: Arte-vizuale

Te rugam să apreciezi sau să distribui

 
                                                                                                                                                                 


Expoziţia “Gravura, atribut feminin” la Muzeul de Artă Iaşi

Expoziţia

Expoziţia “Gravura, atribut feminin” la Muzeul de Artă Iaşi

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional “Moldova” Iaşi organizează, la Palatul Culturii, în perioada 3 noiembrie – 6 decembrie, expoziţia temporară intitulată “Gravura, atribut feminin”, ce reuneşte lucrări din Colecţia de stampe a Muzeului de Artă Iaşi.

Pe simeze sunt etalate 78 de lucrări semnate de 60 de artiste, majoritatea nume consacrate ale graficii româneşti, din diferite generaţii: Vanda Sachelarie Vladimirescu, Maria Manolescu, Micaela Eleutheriade, Tia Peltz, Geta Brătescu, Ileana Micodin, Ala Jalea Popa, Ethel Lukats-Băiaş, Hortensia Masichievici-Mişu, Suzana Fântânariu-Baia, Anamaria Smigelschi, Atena-Elena Simionescu, Wanda Mihuleac.

“Demersul curatorial urmăreşte un dialog vizual şi o relaţionare a acestora şi cu artiste din generaţiile mai tinere, în curs de afirmare – ca nou mediu în care se conturează, an după an, noile tipuri conceptuale din gravura românească. Expoziţia poate fi vizitată, cu respectarea normelor impuse în contextul pandemiei, până pe 6 decembrie, la Palatul Culturii, în spaţiile Muzeului de Artă, de marţi până duminică, Vernisajul online va avea loc marţi, ora 13,00, pe pagina de Facebook a Palatului Culturii din Iaşi. Prezentarea va fi realizată de criticul de artă dr. Maria Bilaşevschi şi curatorul expoziţiei, muzeograf Mihail Voicu”, a declarat managerul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Lăcrămioara Stratulat.

Expoziția poate fi vizitată, cu respectarea normelor impuse în contextul pandemiei, până pe 6 decembrie 2020, la Palatul Culturii, în spațiile Muzeului de Artă

e-Cultura.info / Autor: Daniela Malache.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Sesiune Naţională de Comunicări “Patrimoniu – educaţie în muzee de artă”

Sesiune Naţională de Comunicări

v

Asociația de Dezvoltare Regională ”Aegyssus” Tulcea, în parteneriat cu Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea organizează, în perioada 11-12 octombrie 2018, Sesiunea Națională de Comunicări „Patrimoniul și Educația în Muzeele de Artă din România”, ediția a II-a

Reprezentanta Institutului de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” (ICEM), Alice Georgiana Fănaru, a declarat, că la ediţia a IV-a a sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice s-au păstrat temele din anii trecuţi, Conservarea şi restaurarea în muzee, respectiv Educaţia şi marketingul muzeal.

“S-au înscris mai mulţi participanţi decât anul trecut, ceea ce este un plus. Avem 32 de persoane, în timp ce anul trecut au fost aproape 20. Avem înscrişi din toată ţara, din muzee de artă, dar şi curatori independenţi, iar calitatea lucrările a crescut, ceea ce ne-am şi propus.

Sesiunea de comunicări ştiinţifice se va încheia pe data de 16 octombrie 2020, atunci când Muzeul de Artă va găzdui prima ediţie a Bienalei Naţionale de Grafică “Constantin Găvenea”, eveniment care-şi propune să le ofere artiştilor un loc de exprimare.

“Mulţi artişti nu au mai venit în ultima perioadă la muzee şi s-au concentrat pe galerii, pe art-hub-uri şi alte instituţii, aşa încât la muzeu arta contemporană este mai puţin reprezentată.Bienală poartă numele lui Constantin Găvenea, pentru că artistul este recunoscut drept cel mai important grafician pentru Tulcea şi spaţiul dobrogean, fiind un foarte bun documentarist al Tulcei şi al Deltei Dunării”, a precizat reprezentanta ICEM.

Cu ocazia evenimentului se va deschide și expoziția temporară ”Patrimoniu restaurat”, expoziție care finalizează proiectul cultural Adoptă o pictură! – ediția a II-a. Prin intermediul acestui proiect s-au colectat fondurile necesare restaurării unor lucrări reprezentative aflate în stare avansată de degradare aflate în patrimoniul ICEM Tulcea.

La prima ediţie a Bienalei Naţionale “Constantin Găvenea” vor fi expuse 152 de lucrări semnate de 100 de artişti, iar în afara concursului va fi prezentată şi o compoziţie semnată de Ştefan Găvenea.

Premiile concursului au o valoare totală de 8.000 de lei, iar câştigătorii vor fi anunţaţi pe data de 13 noiembrie.

e-Cultura.info/ Autor: Luisiana Bîgea.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Lucrări din ţara prezentate în cadrul Festivalului Naţional de Artă Naivă

Festivalul Naţional de Artă Naivă

Festivalul Naţional de Artă Naivă

100 de lucrări din toată ţara vor fi prezentate în cadrul Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc, în perioada 14-17 octombrie, la Oradea.

Ediţia din acest an va găzdui aproape 100 de lucrări din toată ţara, realizate de 20 de artişti, atât contemporani cât şi aparţinând unor artişti de mult dispăruţi, majoritatea foarte căutaţi de colecţionari.

“Ne bucurăm să putem organiza, an de an, iată suntem în al şaptelea, acest festival dedicat unei arte de nişă, transformând astfel capitala Bihorului, pentru câteva zile, în capitala artei naive contemporane româneşti. Scena artistică naivă prinde contur, încet, dar sigur, pe fondul unui interes tot mai mare din partea consumatorilor mai vechi sau mai noi. Şi, dacă ţinem cont că la ediţia de anul trecut aproape 75% din expoziţie a fost vândută, chiar se pare că arta naivă câştigă teren”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, organizatorul evenimentului, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, Mircea Stroe.

În cadrul Festivalului Naţional de Artă Naivă, pe lângă secţiunea “debutantul anului”, reprezentată anul acesta de Maria Ghercă, şi celelalte manifestări – conferinţe, lansare de carte, workshop-uri, spectacole de teatru ţărănesc – a fost introdusă şi proiecţia de film documentar.

Şcoala Populară de Arte din Botoşani expune lucrări din colecţia proprie, aparţinând unor artişti naivi absolvenţi ai instituţiei.

Vernisajul festivalului la avea loc joi, 15 octombrie, ora 17,30, la Muzeul Ţării Crişurilor. Vizitatorii vor putea admira aproape toate tehnicile artistice: pictură în ulei şi acrilic, grafică (gravură), sculptură, ceramică şi, în premieră la această ediţie, tapiserie (atât manuală cât şi ţesută în tehnicile haute lisse şi bas lisse).

Prin evenimentele dedicate s-a reuşit formarea unui nucleu de oameni care vor să afle mai multe despre acest gen de artă şi din care vor apărea viitorii colecţionari de artă naivă.

Asociaţia Artiştilor Naivi din România a fost înfiinţată la Oradea în anul 2014 şi reuneşte aproape toţi creatorii de artă naivă din ţară, deocamdată 30 de artişti.

e-Cultura.info / Autor: Eugenia Paşca.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Noaptea Albă a Galeriilor 2020 – 14 ani de la inaugurare la București

Noaptea Albă a Galeriilor 2020

Noaptea Albă a Galeriilor 2020

Noaptea Albă a Galeriilor/NAG 2020 împlinește 14 ani de București și 5 ani de când s-a extins și în alte orașe cu un program nocturn de artă contemporană în 3 seri consecutive (02-03-04 octombrie), gândit astfel pentru a reduce riscul de aglomerație, fără a reduce accesul la artă.

Publicul este așteptat în spații de artă contemporană din 11 orașe din țară – București, Alba Iulia, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Mediaș, Reşiţa, Sibiu, Târgu Mureş și Timişoara – în weekendul 02-04 octombrie, între orele 18:00 și 24:00, conform cu normele de siguranță în vigoare.

„Un eveniment ca NAG se încăpățânează să ofere anual o radiografie cât mai onestă a scenei culturii contemporane locale, iar în contextul extrem de dificil cu care ne confruntăm, nu doar noi comunitatea culturală, ci întreaga societate, faptul că în acest an am decis să continuăm nu este un gest de curaj din partea nimănui, ci mai degrabă o dovadă a solidarității. Sperăm ca acest program extins în premieră pe durata a 3 seri să ofere tuturor participanților și publicului un cadru cât mai confortabil pentru o nouă revedere cu NAG.” – Suzana Dan, Asociația Ephemair, fondatoare NAG

Noaptea Albă a Galeriilor București se desfășoară anul acesta în 60 de spații culturale și prezintă cu ocazia celei de-a 14-a ediții două proiecte speciale.

„Suntem recunoscători că pe parcursul a 3 seri, arta contemporană ne aduce împreună în 11 orașe din țară. Este o oportunitate să ne reapropiem de artă și de artiștii contemporani de care am fost separați în această perioadă și o invitație să facem acest lucru ori de câte ori avem ocazia. Vă invităm ca în periplul vostru să vizitați în București spațiul nostru cultural destinat tinerelor generații de creatori.” – Flavia POPA, Secretar General, BRD Groupe Société Générale.

Evenimentul NAG se va desfășura în concordanță cu normele de siguranță transmise de către Ministerul Culturii prin Ordinul nr. 3.142 din 31 august 2020 pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii.

Programul Nopții Albe a Galeriilor poate fi consultat pe site-ul evenimentului.

Noaptea Albă a Galeriilor – NAG este un eveniment inițiat în 2007 la București de către Asociația Ephemair și dezvoltat în orașe din România în parteneriat cu organizații locale.

e-Cultura.info.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Expoziții pluridisciplinare la Bibiloteca Națională a României

 Bibiloteca Națională a României

Bibiloteca Națională a României

Biblioteca Naţională a României va găzdui, începând de vineri şi până pe 28 octombrie,o esrie de expoziții pluridisciplinare de artă contemporană “WAS JETZT? Şi, mai departe?”, un laborator artistic în care 17 artişti din România, Belgia şi Franţa lansează o invitaţie la reflecţie asupra transformării socio-economice şi culturale în pandemie.

Cele 25 de lucrări expuse – pictură, sculptură, instalaţii video şi audio, fotografie, editare de carte şi performance – aduc în atenţia publicului teme complexe, privite din perspectiva transformării: spaţiul, individul şi identitatea colectivă, relaţia cu universul cotidian, cu Celălalt, limbajul şi fonetica, percepţia asupra propriei existenţe şi asupra mediului.

Majoritatea lucrărilor au fost realizate de artişti pentru proiectul “WAS JETZT? Şi, mai departe?” sau sunt reinterpretări realizate ca replici în dialogul intercultural generat de expoziţie, prin abordarea unui nou mediu de expresie – de la pictura la video, compoziţie grafică la performance interactiv.

Cea mai mare parte dintre artiştii din Belgia şi Franţa au intrat în conexiune, în demersurile lor creative, cu elemente ale patrimoniului cultural românesc: Emmanuel Guise, JolieJulien, Sophie Monroy, Pierrick Debeaussart, Celine Prestavoine, Pierre Van Hulle.

La rândul lor, artiştii români prezenţi propun lucrări ce invită la contemplaţie, la cugetare: Elena Albu, Raluca Băjenaru, Andrei Bîrsan, Gabriel Brojboiu, Cătălina Coşoiu, Adrian Dică, Daniel Alexandru Florea, Laura Niculescu, Răzvan Augustin Radu, Ile Ştefi, Adriana Untilov.

Ca invitat special, Muzeul de Arta Recentă va fi prezent în expoziţie cu o lucrare din colecţia proprie.

Dialogul intercultural generat de expoziţie se va extinde printr-o serie de concerte live, care vor fi susţinute de artişti consacraţi pe marile scene ale României – Mădălina Paşol, Alexandru Anastasiu, Ladislau Csendes, Costin Soare, Ana Maria Galea, alături de tineri muzicieni aflaţi în plină afirmare.

Proiectul “WAS JETZT? Şi, mai departe?” este organizat de UCIMR – Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, avându-i drept curatori pe Simona Tache Tărtăcuţă şi Pierre Van Hulle.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Salonul Naţional de Artă Plastică ”Atitudini Contemporane”

Salonul Naţional de Artă Plastică ''Atitudini Contemporane''

Salonul Naţional de Artă Plastică ”Atitudini Contemporane”

In perioada 1-7 august, sunteti invitati la cea de-a IV-a editie a Salonului National de Arta Plastica “Atitudini Contemporane”, în spaţiul expoziţional Papirus de la Biblioteca Naţională a României.

Aflată la cea de-a XIII-a ediţie, salonul național reuneşte pe simeze lucrări de grafică, pictură, sculptură şi artă decorativă.

Manifestare artistică de tradiție reunește pe simeze, 42 de artiști plastici din România, Bulgaria, Italia, Ungaria și Spania, care prezintă lucrări de grafică, pictură, sculptură și artă decorativă: Otilia Anastase, Margareta Anton, Cristian Bandi Manolache, Carmen Bazilescu, Constantin Bichescu, Andreea-delia Buzila, Andana Calinescu, Elena Ciobănașu, Mariana Picovici-Codorean, Coman Eduard Cristian, Daniel Crăciun, Cornelia Victoria Dedu, Коста Дончев Съра Donchev Konstantin, Ana-Maria Dragomir Cioroiu, Elena Otilia, Ioana Enescu Truica, Garbis Adrian Hofman, Dan Gelelețu, Cristina Georgescu, Petre Emanuel Ghergu, Cora Giodic-Postelnicu, Ioana Lidia Ilea, Aurelia Matei, Ruxandra Sibil Mermeze, Marcela Doina Munteanu, Aura Neculai, Luminita Cornelia Nicolau, Lucia Ősz Trancota, Victoria Caraiman Pastuch, Mihail Valentin Patulea, Mihaela Radian, Stela Marinela Radu, Ana Maria Rugescu, Dana Solovastru, Catalin Soreanu, Ema Szabo, Dan Tudor Truică, Ion Truică, Gheorghe Tutuianu, Delia Vancea, Daniela Voicila Dragulescu Artist si Vladimir Paun Vrapciu.

“Indiferent de tehnica abordată, artiştii selectaţi în cadrul salonului național demonstrează, o dată în plus, dincolo de frontiere, actualitatea şi acurateţea unui mesaj vizual contemporan racordat la cele mai noi tendinţe europene”, precizează organizatorii, într-un comunicat.

Salonul Național este organizată de TRUICART Events Brand şi de curatorul independent Dan Tudor Truică, va fi deschisă până pe 16 septembrie şi poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 8,00 – 20,00 şi sâmbătă, între orele 9,00 – 18.00.

Purtarea măştii este obligatorie în spaţiile Bibliotecii Naţionale, pe durata vizitei, urmând a se păstra o distanţă de minim 1,5 m între participanţi, se mai arată în comunicat.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.

260 de lucrări de artă la Bienala Naţională “Camil Ressu” de la Galați

 Bienala Naţională

Bienala Naţională “Camil Ressu”

Un număr de 260 de lucrări de pictură, grafică şi sculptură vor intra în concurs la Bienala Naţională “Camil Ressu”, organizată de Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, a declarat, purtătorul de cuvânt al instituţiei de cultură, Simona Biriş.

Potrivit acesteia, evenimentul cultural, aflat la prima ediţie, se va desfăşura pe esplanada din faţa muzeului şi va avea deschiderea, vineri, de la ora 19,00.

După discursurile oficiale şi anunţarea premianţilor, publicul va putea să admire expoziţia, cu menţiunea că, în fiecare sală se vor putea afla maxim 5 vizitatori, simultan, pentru a se putea respecta distanţarea. Purtarea măştii este obligatorie.

“La această primă ediţie, organizată de Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici(UAP), filiala Galaţi, intră în concurs 260 de lucrări de pictură, grafică şi sculptură, create de artişti din toată ţara, iar câştigătorii vor fi stabiliţi de un juriu format din academicianul Răzvan Theodorescu, criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară, sculptorul Cristian Paul Bedivan, David Sava, preşedintele UAP Galaţi, şi Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală. Premiile sunt oferite de Consiliul Judeţean Galaţi”, a declarat Biriş.

Toate lucrările de artă premiate vor rămâne la Galaţi şi vor fi parte a patrimoniului Muzeului de Arte Vizuale. Muzeul din Galati este primul muzeu de arta contemporana romaneasca din tara, inaugurat in anul 1967 si conceput sa prezinte cele mai noi tendinte ale fenomenului plastic in devenire, destinatie pe care si-o pastreaza si astazi.

La Bienala Națională de Artă „Camil Ressu” pot participa artiști plastici membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR) și absolvenții universităţilor de artă din România.

Bienala Națională de Artă „Camil Ressu” Galați 2020 Ediția I, beneficiază de un fond de premiere în valoare de 75.000 lei. Pentru fiecare secțiune se vor face 10 nominalizări din care vor fi desemnate 3 premii

Expoziţia va fi deschisă până pe 18 octombrie.

e-Cultura.info/ Autor: Dan Paic.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Expoziţie de artă “Transformation”, la Muzeul Naţional de Artă al României

Expoziţie de artă

Expoziţie de artă”Transformation”, la Muzeul Naţional de Artă al României

Expoziţie de artă temporară “Transformation”, care reuneşte 46 de lucrări de artă contemporană semnate de artişti români şi polonezi, poate fi vizitată la parterul Galeriei Naţionale de la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR).

Expoziţia, a fost realizată în urma colaborării instituţiei gazdă cu Academia de Arte din Gdansk şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, cuprinde 34 de picturi, patru lucrări print digital şi două de sculptură tip obiect, două video instalaţii şi alte patru lucrări realizate în tehnică mixtă.

Proiectul “Transformation. From Bucharest to Gdansk. From Gdank to Bucharest”, iniţiat de Academia de Arte din Gdansk, propune o perspectivă concentrată asupra specificităţii şi identităţii picturii central şi est-europene şi face parte dintr-o serie de expoziţii realizate în colaborare cu academii şi universităţi de artă din spaţiul geografic de interes.

“Academia de Arte din Gdansk şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti sunt două dintre instituţiile de învăţământ artistic cu tradiţie, care, alături de Muzeul Naţional de Artă al României, contribuie prin diverse moduri la dezvoltarea vieţii artistice din spaţiul central şi est-european. Atât de diferite în aparenţă, felul de a vedea şi a înţelege arta – polonez şi român – descoperă, nu fără surpriză, multe afinităţi şi puncte comune”, precizează MNAR.

Artişti expozanţi: Ion Anghel, Cezar Atodiresei, Cătălin Bălescu, Jarosław Bauc, Traian Boldea, Marcel Bunea, Daniel Cybulski, Roman Gajewski, Krzysztof Gliszynski, Filip Ignatowicz, Aleksandra Jadczuk, Piotr Jozefowicz, Andrzej Karmasz, Jacek Kornacki, Sławomir Lipnicki, Petru Lucaci, Przemysław Łopacinski, George Moscal, Mateusz Pek, Jakub Pieleszek, Alexandru Rădvan, Anna Reinert, Mihai Sârbulescu, Andrei Simion, Robert Sochacki, Arkadiusz Sylwestrowicz, Teodor Ştefan, Andrei Tudoran, Anna Waligorska, Aleksander Widynski,
Marek Wrzesinski, Marcin Zawicki, Jacek Zdybel.

Echipa curatorială: Judit Balint, Piotr Jozefowicz, Alexandru Rădvan.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 30 septembrie, de miercuri până duminică, între orele 11,00 – 17,00, cu respectarea măsurilor muzeului pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Un bilet costă 10 lei.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Pavilionul de Artă Bucureşti – Art Safari în perioada 11 – 20 septembrie

Pavilionul de Artă Bucureşti - Art Safari

Pavilionul de Artă Bucureşti – Art Safari 2020

Pavilionul de Artă Bucureşti – Art Safari 2020, ediţia a şaptea, se va desfăşura în perioada 11 – 20 septembrie, în condiţiile de siguranţă cerute prin legea ce reglementează activitatea muzeelor.

Printre noutăţile ediţiei din acest an se numără o expoziţie dedicată lui Sabin Bălaşa, cea mai mare expoziţie din ultimii 50 de ani dedicată maestrului Gheorghe Petraşcu şi o expoziţie în premieră naţională semnată de Guerrilla Girls, grup a cărui artă a făcut înconjurul lumii, precizează organizatorii.

Muzeul va fi deschis în Victoria Tower, unde va fi prezentată o expoziţie dedicată lui Sabin Bălaşa. Alături de numeroase muzee şi colecţionari, Camera Deputaţilor din România va împrumuta din gestiune proprie, în premieră naţională, opt lucrări de artă semnate de Sabin Bălaşa pentru expoziţia din cadrul Art Safari 2020. De asemenea, Pavilionul Muzeal este dedicat lui Gheorghe Petraşcu.

Anul acesta, Israelul este ţară invitată şi va fi reprezentată printr-o instalaţie textilă de mari dimensiuni, semnată de Gilli Avissar, amplasată în atriumul Art Safari.

“O altă noutate pe care o aduce ediţia 2020 este expoziţia creată exclusiv din lucrările copiilor. Cei mici au desenat în această perioadă speranţă, o lume în care primăvara vine mai repede, iar culorile fac totul mai frumos. Suntem curioşi să vedem cum au simţit cei mici perioada #stamacasa, aşa că le vom răsplăti creativitatea, expunându-le lucrările la Art Safari, eveniment realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, aflat sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti, prin Expo Arte şi UNESCO”, spune Ioana Ciocan, director general Art Safari Bucureşti.

Spaţiul Art Safari din AFI Cotroceni este de 1.000 de metri pătraţi şi va găzdui lucrări de sculptură, arte textile, instalaţie mobilă semnată Obie Platon şi o instalaţie artistică surpriză, de mari dimensiuni pentru toate vârstele.

Accesul fiecărui vizitator în muzeul temporar Art Safari se va face controlat, iar traseul de vizitare va fi unul tip circuit unidirecţional, prin stabilirea unor fluxuri de vizitare, în zone expoziţionale diferite.

Începând cu data de 24 iulie, biletele şi abonamentele cu o reducere de 30% (40 lei pentru un bilet de o zi şi 80 lei pentru un abonament) vor fi puse în vânzare pe https://tickets.artsafari.ro.

Evenimentul este organizat sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti şi UNESCO şi realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Apel deschis la festivalul de artă digitală şi muzică electronică Clujtronic

Opera Naţională Română

Clujotronic

Organizatorii celei de a 9-a ediție a festivalului festivalului de artă digitală şi muzică electronică Clujtronic, programat între 2 şi 4 octombrie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, lansează un apel deschis pentru proiecte care îmbină arta şi tehnologia, realizate de artişti români.

A noua ediție a festivalului de artă electronică Clujotronic aduce la Cluj și în 2019 o serie de evenimente pentru toți cei pasionați de lumea digitală, conturată nu doar de pixeli, ci și de jocuri, sunet, culoare și diferite alte forme de artă interactivă.

“Din dorinţa de a încuraja sectorul cultural înspre dezvoltarea şi extinderea în sfera digitală, atât de importantă în contextul actualei pandemii, Clujtronic lansează o provocare artiştilor din România: aceea de a crea un proiect care îmbină arta şi tehnologia”, se arată într-un comunicat al Institutului Francez în România.

Cele 3 proiecte câştigătoare vor primi fiecare un grant pentru dezvoltarea şi implementarea proiectului artistic, care va fi prezentat în cadrul festivalului în 2 – 4 octombrie.

Apelul vizează proiecte de artă digitală din domeniile: instalaţii multimedia interactive, artă vizuală digitală, expoziţie de artă în realitate augmentată, artă performativă care utilizează tehnologii digitale.

Termenul limită de aplicare este 15 iulie 2020. Clujotronic este o platformă de promovare a artiștilor din sfera new media, oferind un spațiu de întâlnire și fuziune între artă și tehnologie.

Clujotronic este o platformă de promovare a artiştilor din sfera new media, oferind un spaţiu de întâlnire şi fuziune între artă şi tehnologie.

Acest eveniment aduce împreună artişti şi specialişti francezi, germani şi români în faţa unui public plin de curiozitate şi dinamic, care reuneşte anual aproximativ 3.000 de participanţi.

Înscrierea se face pe platforma online a Institutului Francez, iar termenul limită de aplicare este 15 iulie.

e-Cultura.info / Autor: Oana Ghiţă.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Ascultă în soundcloud Ministrul Culturii va vernisa la Timişoara, expoziţia fotografică “30”

Opera Naţională Română

Ministrul Culturii va vernisa la Timişoara, expoziţia fotografică “30”

Ministrul Culturii, va vernisa, luni, 16 decembrie 2019 la ora 18,00, la Timişoara, expoziţia fotografică “30”, dedicată momentului marii schimbări care a început, în urmă cu 30 de ani, în oraşul-martir de pe Bega.

 

AUDIO

La eveniment, organizat de Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş în colaborare cu Universitatea de Vest din Timişoara, ministrul Bogdan Gheorghiu va prezenta, în premieră, elemente ale conceptului muzeal elaborat în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti.

Deschiderea expoziţiei va avea loc în prezenţa revoluţionarilor şi a urmaşilor eroilor Revoluţiei, a parlamentarilor de Timiş, a personalităţilor academice şi culturale timişorene.

Expoziţiile de autor semnate de artiştii fotografi Dobrivoie Kerpenisan, Cornel Brad şi Andrei Pandele, precum şi o serie de instantanee realizate de fotografi amatori şi profesionişti ce au surprins momentele esenţiale, dar şi chipurile eroilor Revoluţiei, vor fi găzduite de una din clădirile remarcabile ale oraşului, fosta Comenduire a Garnizoanei Timişoara, intrată de curând în administrarea Ministerului Culturii.

Imobilul va fi supus unui amplu proces de restaurare, amenajare şi dotare în scopul funcţionării primei instituţii a memoriei, consacrată momentelor dramatice din Decembrie 1989, ce se va constitui în Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste.

“Puternica încărcătură istorică a acestei construcţii a început în prima jumătate a secolului XVIII şi a culminat în după-amiaza zilei de 17 decembrie 1989, când, în faţa ei, a fost împuşcat mortal primul erou al Revoluţiei, în persoana Lepei Bărbat, de către un ofiţer de contrainformaţii, care a executat, de unul singur şi fără ordin, foc asupra unui grup de trei persoane. (…) Clădirea este un simbol al celui mai important eveniment al istoriei noastre recente, un eveniment în acelaşi timp traumatic şi eliberator în devenirea României contemporane şi care îşi va primi, finalmente, din partea statului român, recunoaşterea publică îndelung aşteptată, sub forma instituirii organismului oficial care va da expresie omagiului jertfei poporului român pentru atingerea aspiraţiilor sale de libertate, demnitate şi democraţie”, precizează un comunicat de presă al Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii menţionează că viitoarea instituţie muzeală îşi propune, de asemenea, să crească interesul publicului pentru istoria recentă a României şi să fie o reală sursă de informare şi educaţie pentru generaţiile tinere.

Potrivit sursei citate, “înfiinţarea acestei instituţii de importanţă naţională, la Timişoara, se doreşte a fi, în acelaşi timp, o valoroasă recunoaştere a rolului determinant jucat de timişoreni în zorii luptei câştigate de naţiunea română împotriva unuia dintre cele mai atroce regimuri represive din Europa şi din lume”.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Ascultă în soundcloud Expoziţie “Ambulanţa pentru Monumente” sprijinită de către Prinţul Charles

Expoziţia

Expoziţia “Ambulanţa pentru Monumente”

Iubitorii de arhitectură şi istorie se vor putea bucura, începând cu data de 10 decembrie, de o expoziţie în care vor fi prezentate zeci de obiective turistice din opt judeţe, salvate după ce au fost restaurate de voluntarii din proiectul “Ambulanţa pentru Monumente“, sprijinit de către Prinţul Charles, a anunţat Direcţia Judeţeană de Cultură (DJC) din Sibiu.

“După un an intens şi punere în siguranţă în primă urgenţă realizate cu succes în judeţele Cluj, Hunedoara, Mureş, Braşov, Sibiu, Sălaj, Arad şi Timiş, ne întâlnim la Sibiu pentru a prezenta rezultatele celor 32 de intervenţii (mori, biserici evanghelice fortificate, biserici ortodoxe, turnuri, porţi, halte CFR etc.) realizate între 2016 – 2019 care vor fi prezentate în imagini într-o expoziţie ce va fi vernisată cu această ocazie”, se arată în comunicatul DJC Sibiu.

AUDIO

Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică aşteaptă salvarea de urgenţă şi numărul lor creşte îngrijorător. Proiectul ‘Ambulanţa pentru Monumente’ al Asociaţiei Monumentum, prin intermediul căruia se realizează punerea în siguranţă a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meşterilor şi al comunităţilor locale sub stricta supraveghere a specialiştilor din domeniul conservării şi restaurării monumentelor istorice.

Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcţie necesare, ‘Ambulanţa pentru monumente’, al cărei principal susţinător este Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales, acţionează pentru punerea în siguranţă a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare. Proiectul şi-a propus salvgardarea patrimoniului imobil şi realizarea evidenţei patrimoniului; creşterea nivelului de pregătire profesională a specialiştilor prin educaţie non-formală participativă după sistemul ‘hands on training’, recuperarea tehnicilor tradiţionale şi a materialelor locale, implicarea comunităţilor în acţiunile de salvgardare a patrimoniului şi crearea de noi audienţe

Până în prezent, ONG-ul din judeţul Sibiu a reuşit să realizeze o reţea de ambulanţe la nivel regional pentru monumente. S-au înfiinţat trei ONG-uri care au preluat activitatea în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Sălaj.

“Ambulanţa pentru Monumente” este o iniţiativă a Asociaţiei Monumentum care îşi propune să salveze patrimoniul imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare. În prezent, peste 600 de monumente din România au nevoie de ajutor.

e-Cultura.info / Autor: Isabela Paulescu.


Share-uiește cu prietenii.
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.