fbpx

                                                                             pictogramae

Artefacte romane expuse la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Tablita romana

Tablita romana

O tăbliță de blestem din plumb, descoperită într-o necropolă romană din Alba Iulia, este expusă, timp de o lună, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii informează Agerpres.

Este vorba despre una dintre cele mai valoroase piese aflate în patrimoniul Muzeului Național al Unirii,foarte cunoscute în lumea romană, dar extrem de rar descoperite în Provincia Dacia, tăblițele de blestem sunt piese arheologice care ilustrează o parte a credințelor magico-religioase din acea epocă.

A doua descoperire de acest gen din țara noastră, după cea de la Orșova, din orașul antic Dierna, care era însă pe o foaie de aur, tăblița de plumb a fost găsită în 2007 sub un schelet dintr-un mormânt de epocă romană din necropola de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia. Aceasta a fost descoperită în timpul descărcării de sarcină arheologică a unui teren în vederea construirii unei locuințe. Arheologii au găsit atunci 29 de morminte, dintre care 27 de epocă romană, din secolele II-III.

Piesa, de 11 centimetri lungime și 6 centimetri lățime, este inscripționată, în latina cursivă, pe ambele fețe, pe 22 de rânduri, pe o foaie de plumb. Inițial, din cauza stării precare în care se afla tăblița, ea fiind găsită rulată, cele scrise pe piesă nu au putut fi citite. În urma procesului de restaurare, după ce piesa a fost curățată și stabilizată chimic, arheologii au realizat că au descoperit o piesă deosebită și extrem de rară.

În vara lui 2008, atunci când au anunțat descoperirea, ce doi arheologi care au găsit artefactul, George Bounegru și Ilie Lascu, nu au divulgat și textul plăcuței, el apărând inițial într-o revistă de specialitate din Germania. Practic, pe aceasta sunt inscripționate numele mai multor persoane, la genitiv, toate femei, printre care Iulia, Flavia, Aurelia, asupra cărora era aruncat blestemul.

“Potrivit credinței romane, odată cu trecerea în Lumea de Dincolo, fiecare defunct intra în categoria Zeilor Mari devenind protector al familiei rămase în lumea celor vii. Probabil că blestemându-i-se numele cuiva, acea persoană nu mai putea fi individualizată”, a menționat George Bounegru citat de Agerpres. El a precizat că această tăbliță a fost ascunsă sub veșmintele celui decedat.

Tabellae defixiones era, în general, de plumb, material pe care romanii îl considerau un metal cu proprietăți malefice. Pe tăblițe erau inscripționate mesaje adresate unor divinități sau spirite infernale, pentru ca acestea să exercite o influență negativă asupra existenței, a bunurilor sau rudelor persoanei vizate în imprecație. Tăblițele erau depuse în locuințe, temple și, mai ales, în morminte. Piesa de patrimoniu poate fi admirată până la sfârșitul lunii septembrie la Muzeul Național al Unirii.

e-Cultura.info

Vizitează pagina noastră  faceboo.com/cultura.info

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer