fbpx

                                                                             pictogramae

Artiști recompensați la cea de-a patra ediţie a Săptămânii sunetului

Săptămâna sunetului

Săptămâna sunetului

Artiştii Felix Blume, Oana Avasilichioaei şi Simina Oprescu au fost premiaţi la cea de-a patra ediţie a Săptămânii Sunetului, iar iubitorii de muzică au putut lua parte la concertul compozitorului Octavian Nemescu în cadrul evenimentului organizat, de Asociaţia Jumătatea plină.

Au primit distincţii din partea unui juriu de experţi francezul Felix Blume, pentru lucrarea “Horses Talk”, artista română Oana Avasilichioaei – pentru “Eight Over Two: A Soundtrack”, iar premiul publicului i-a revenit Siminei Oprescu, “Drip Drop”.

“3 martie este şi Ziua Sănătăţii Urechii şi a Auzului, (…) iar azi promovăm o aplicaţie care se cheamă HearWho, o aplicaţie făcută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru testarea sănătăţii urechii. Este o aplicaţie gratuită, puteţi să o instalaţi şi să vă testaţi urechile şi de asemenea să vă asiguraţi că vă expuneţi urechile la sunete de calitate, şi nu mă refer la calitatea muzicală, ci la calitatea sonoră şi toate genurile muzicale trebuie să aibă un sunet de calitate şi să reduceţi volumul”, a spus Anamaria Pravicencu, unul dintre fondatorii Asociaţiei Jumătatea plină.

Ea a precizat că lucrările premiate au fost produse cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, iar Muzeul Naţional de Artă Contemporană a sprijinit financiar premiile Semi Silent.

“Anul acesta am invitat şapte profesionişti ai lumii sunetului, care ne sunt aproape cu gândul sau cu fapta, să aleagă din recolta anului trecut cele mai merituoase şi pe gustul lor piese. Juriul a ales două lucrări pe care le premiem şi, de asemenea, am făcut un vot public pe site-ul SemiSilent.ro, unde aţi putut vota piese voastre preferate”, a mai spus Anamaria Pravicencu.

După acordarea premiilor, a avut loc concertul de gală Octavian Nemescu, în cadrul căruia au fost difuzate două piese ale compozitorului: “Gradeaţia”, frescă electroacustică pentru Mănăstirea Voroneţ, 1982, şi “Natural” – muzică ambientală pentru vârful unui munte sau malul mării, la răsăritul sau apusul soarelui, 1973-1983.

De asemenea, iubitorii muzicii au putut cumpăra discuri de vinil cu compoziţiile lui Nemescu, care a stat de vorbă cu publicul şi a acordat autografe.

Piesele reprezintă primele mari compoziţii electroacustice din anii ’80 şi au putut fi audiate, cu ocazia concertului, în condiţii octofonice, imaginate de la început pentru acest tip de audiţie, dar care nu au putut fi obţinute în anii ’70-’80.

Spaţializarea a fost realizată de Erica Nemescu, soţia compozitorului şi inginer de sunet, care a supravegheat difuzarea muzicii electronice a lui Octavian Nemescu.

Creată în Franţa în urma cu 15 ani, Săptămâna Sunetului (La Semaine du Son) există în prezent în zeci de oraşe din lume, Bucureştiul fiind primul din Europa Centrală şi de Est care a aderat la Principiile Săptămânii Sunetului cu scopul de a deschide dialogul despre sunet în complexitatea perspectivelor contemporane, a preocupărilor ecologice, a dezvoltării socio-culturale şi a creaţiei artistice.

În centrul activităţilor Săptămânii Sunetului din acest an se află oraşul şi sunetele sale. Tema ‘Urban Sound Art / Arta sonoră în spaţiul public’ este dezvoltată şi prezentată într-o serie de evenimente organizate de Goethe-Institut.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Alexandru Florea.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer