fbpx

Artistul Dan Perjovschi premiul “Rosa Schapire” pentru contribuţia sa în arta contemporană a Muzeului de Artă Kunsthalle din Hamburg

Artistul Dan Perjovschi

Artistul Dan Perjovschi

Artistul român Dan Perjovschi a fost desemnat câştigatorul “Rosa Schapire Art Prize” din partea Asociaţiei “Freunde der Kunsthalle” a Muzeului de Artă Kunsthalle din Hamburg,pentru contribuţia sa în arta contemporană, decernarea premiului având loc pe 14 octombrie, la ora 19:00.

Potrivit organizatorilor, premiul onorează un artist remarcabil, contemporan, a cărui operă de artă se califică drept o contribuţie valoroasă şi strălucită la colecţia unui muzeu tradiţional, dar aspiraţional, precum Hamburger Kunsthalle.

“Prin acordarea Rosa-Schapire-Art-Prize, susţinem o interpretare luminoasă şi nestingherită a artei”, a spus Dr. Ekkehard Nümann, Preşedinte al Freunde der Kunsthalle.

Este pentru prima dată când se decernează acest premiu, care va deveni tradiţie în fiecare an la Muzeul de Artă Kunsthalle, din Hamburg. Selecţia laureatului este făcută de o figură publică expert în domeniul artei, iar în acest an a fost desemnat profesorul Kasper König. Premiul are o valoare de 20 de mii de euro.

„M-a bucurat acest premiu. M-a luat cumva pe neaşteptate. E prima dată când se dă şi e o combinaţie între un premiu în bani, o expoziţie şi o achiziţie de lucrare pentru colecţia Muzeului Kunsthalle din Hamburg. E haios că au început cu cineva din România. E un fel de semnal, să spunem. Cumva, primul laureat dă şi tonul premiului. Ori, acum, toată arta contemporană e dominată de târguri de artă, de preţuri, iar ei aleg un om care desenează pe perete. Spune ceva acest lucru. M-a bucurat să aflu că primesc o recunoaştere din partea unui om foarte important în lumea artei contemporane, Kasper König, care a trăit vremurile importante în artele vizuale ale anilor ‘60, ’70 şi care, încă e prezent pe scena mondială. Dacă nişte oameni de genul acesta spun că ceea ce faci e bine, înseamnă că aşa e”, a declarat Dan Perjovschi citatde Mediafax

Dan Perjovschi este cunoscut publicului german, datorită celor peste 60 expoziţii personale şi de grup la care a participat în Germania. Cu ocazia decernării acestui premiu, pentru prima dată, va expune şi la Muzeul Hamburger Kunsthalle. Începând cu 9 octombrie şi până la vernisaj, artistul va desena “live” atât în aripa veche a muzeului, cât şi în cea nouă. Desenele sale politice şi sociale caracteristice vor fi “instalate” cu markere negre şi albe direct pe arhitectură (pereţi, pardoseli, ferestre). Expoziţia va fi deschisă în perioada 15 octombrie 2016 – 29 ianuarie 2017.

Din juriul Premiului “Rosa Schapire” face parte profesorul Kasper König. Născut în 1943, acesta a organizat mai multe expoziţii şi a publicat o multitudine de cărţi. În 1985 a fost repartizat la Kunstakademie Düsseldorf, trei ani mai târziu a primit postul de profesor la Städelschule Frankfurt, unde a devenit directorul şcolii, în 1989. El a fost directorul Muzeului Ludwig din Köln 2000-2012, iar din 1977 a condus proiectele de sculptură, care au loc în Münster o dată la zece ani.

Născut în 1961, a devenit cunoscut prin mai multe expoziţii naţionale şi internaţionale, printre care se numără Pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia 1999, Zollverein World Heritage (Essen, 2003), Muzeul Ludwig (Köln, 2007) şi Muzeul de Artă Modernă (New York, 2007). Iubitorii de artă din Hamburg îl recunosc de la festivalul Subvision 2009, organizat de actualul director al Galerie Gegenwart, Dr. Brigitte Kölle.

Rosa Schapire (1874-1954) a fost recunoscută de către oamenii din timpul ei ca un pionier grandios în domeniul artei moderne contemporane. Plină de entuziasm şi dorinţa de acţiune, acest artist istoric extraordinar a luptat pentru desfiinţarea percepţiilor tradiţionale în artă. A fost o prietenă, un susţinător şi un avocat pentru arta contemporană. Angajamentul ei înrăit a fost extrem de curajos pentru timpul ei.

Cu aproape 18.000 de membri, Freunde der Kunsthalle este una dintre cele mai importante asociaţii de prieteni din zona vorbitoare de limba germană. Urmărind ideea fondatorului, directorul Gustav Pauli, din 1923 organizaţia încurajează transmiterea artei către public, facilitând achiziţionarea de artă şi finanţarea expoziţiilor

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.