fbpx

                                                                             pictogramae

Nasterea Maicii Domnului prima sărbătoare a Anului Nou Bisericesc

Naterea Maici Domnului

Naterea Maici Domnului

Nasterea Maicii Domnului este praznuita in Biserica Ortodoxa pe 8 septembrie. Sfanta Scriptura, ne da stiri sumare in legatura cu nasterea si copilaria Maicii Domnului. Cele mai multe stiri despre aceste momente din viata sa ne sunt date de scrierile apocrife si de Traditie.

Sfintii Parinti au randuit ca aceasta sarbatoare sa fie praznuita pe 8 septembrie, pentru ca 8 este cifra vesniciei, a vietii vesnice. Aceasta zi ne aminteste si de faptul ca noi suntem chemati sa intram in Imparatia cea vesnica a iubirii Tatalui, Fiului si Sfantului Duh.

Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica, asa cum este numita in popor, este prima mare sărbătoare din Anul Nou Bisericesc şi marchează hotarul dintre vară şi toamnă, în tradiţia populară fiind cunoscută ca o zi în care sunt ascultate rugăciunile femeilor ce vor să aibă copii.

Parintii Fecioarei Maria sunt Ioachim si Ana. Tatal ei era din semintia lui Iuda si urmas al regelui David iar mama sa era fiica preotului Matthan si descendenta din familia preoteasca a lui Aaron. Astfel, avea sa se implineasca proorocia ca Mesia va avea o dubla descendenta – imparateasca si preoteasca. Pentru ca nu aveau copii, Ioachim si Ana erau ironizati si batjocoriti de oameni, lipsa urmasilor fiind considerata un blestem al lui Dumnezeu. Totusi, ei nu s-au razvratit impotriva Domnului, nici nu au renuntat la viata lor virtuoasa, ci s-au rugat in continuare, nadajduind in bunatatea Sa.

Insa Dumnezeu a ascultat rugaciunea lor si le-a daruit-o pe cea care avea sa devina salasul lui Hristos. Daca Fiul lui Dumnezeu Si-a ales drept mama pe cea mai buna dintre noi, e de ajuns sa intelegem in ce curatie au trait parintii ei de s-au invrednicit de un asemenea dar.

Amintim ca parintii Ioachim si Ana fagaduisera lui Dumnezeu ca daca vor avea un copil il vor inchina Domnului. Din acest motiv, Maica Domnului a fost dusa la Templul din Ierusalim la varsta de 3 ani. Iar in acest Templu, Maica Domnului se va pregati sa devina templu viu, adica cea din care Hristos va lua firea omeneasca pentru a o indumnezei.


Troparul Nașterii Macii Domnului


Traditia spune ca in al cincizecilea an al casatoriei lor, Marele Preot de la Templu le-a refuzat in public jertfa, numindu-i ‘blestemati’.Intristati, cei doi s-au indreptat spre casa lor din Seforis si au hotarat sa se retraga fiecare in post si rugaciune. Ioachim i-a spus sotiei sale, Ana: ‘Pe mine nu ma indeamna inima sa mai intru in casa mea, caci noi suntem urgisiti de Dumnezeu. Iata, eu ma duc in munte si acolo voi posti si ma voi ruga lui Dumnezeu, doar, doar se va milostivi si ne va da si noua un copil’. Iar Ana a inceput sa se roage lui Dumnezeu, promitandu-I ca de va naste fiu sau fiica ii va inchina Lui pruncul cu toata inima si-l va da sa slujeasca in biserica slavei Sale.

Ingerul Gavriil i s-a aratat fiecaruia spunandu-le ca rugaciunea lor nu a fost trecuta cu vederea si ca Dumnezeu le va trimite binecuvantarea Sa. Tot el le-a vestit ca acest prunc se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale si ca va fi un ‘vas ales lui Dumnezeu’ (Luca 1, 4-23).

Astfel, potrivit traditiei, cand Maria a implinit trei ani, Ioachim si Ana au adus-o la templu, unde avea sa ramana pana la varsta de 14 sau 15 ani.

Nasterea Maicii Domnului este sarbatorita si de coptii egipteni si de iacobitii sirieni, separati de Biserica Ortodoxa dupa Sinodul al patrulea ecumenic. Avand in vedere ca ei n-au imprumutat aproape nimic de la ortodocsi dupa despartirea lor de Biserica Ecumenica, inseamna ca sarbatoarea era cunoscuta si inainte de aceasta despartire. Inceputul ei trebuie pus deci intre Sinodul III ecumenic (431) si Sinodul IV ecumenic (451).

In Apus, sarbatoarea este adoptata in timpul papei Serghie I (687-701). Data de 8 septembrie, aleasa pentru praznuire, reprezinta ziua sfintirii unei biserici dedicate Fecioarei Maria, construita la Ierusalim de imparateasa Eudoxia, la inceputul secolului al V-lea.

În credinta populară,  in aceasta zi, randunelele pleaca spre tarile calde, insectele incep sa se ascunda in pamant iar frigul isi face simtita prezenta. De aici si proverbul: ‘O trecut Santamaria, leapada si palaria!’. Este vremea in care au loc targuri si iarmaroace.

Din aceasta zi incepe culesul viilor, al unor fructe si plante medicinale, batutul nucilor, recoltarea ogoarelor, semanatul cerealelor de toamna.

De asemenea, 8 septembrie este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă, cum se întâmplă în fiecare toamnă.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer