Ziua Limbii Române – AUDIO

Ziua-Limbii-Romane

Ziua-Limbii-Romane

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat,  cu 312 voturi “pentru”, două voturi “împotrivă” şi cinci abţineri, proiectul de lege care instituie ziua de 31 august drept “Ziua limbii române“.

Propunerea legislativă a fost iniţiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparţinând tuturor partidelor parlamentare. Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, în decembrie 2011, iar Camera este for decizional.

“Evenimente culturale organizate de ICR de Ziua Limbii Române” href=”https://www.e-cultura.info/evenimente-culturale-organizate-de-icr-de-ziua-limbii-romane/” target=”_blank”>”Ziua limbii române” este sărbătorită în 31 august şi în Republica Moldova. În 31 august 2012, preşedintele a transmis un mesaj cu prilejul sărbătorii “Zilei Limbii Române” în Republica Moldova.


Limba noastra-i o comoara de Alexei Mateevici


Proiectul legislativ, iniţiat de 166 de parlamentari din toate grupurile politice, prevede ca Ziua Limbii Române să fie marcată de către autorităţi şi instituţiile publice, inclusiv reprezentanţe diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi de instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române.

În expunerea de motive, iniţiatorii propunerii legislative explică faptul că “importanţa limbii române nu trebuie marginalizată de tendinţele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identităţii naţionale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăţi puternice şi unite”.

În lume trăiesc, astăzi, în jur de 30 de milioane de vorbitori ai limbii române, iar, pentru aproape 25 de milioane dintre aceştia, româna este limba lor maternă. În această zi, gândurile mele se îndreaptă spre toţi românii, dar, mai ales, spre cei care trăiesc în comunităţile din afara graniţelor ţării pentru care limba română rămâne cel mai important şi cel mai valoros element al identităţii lor naţionale. De aceea, cu acest prilej, doresc să le transmit toată susţinerea şi aprecierea mea pentru eforturile pe care le fac ca să păstreze vie în familiile şi în comunităţile lor limba română chiar, uneori, cu preţul înfruntării multor greutăţi şi ostilităţi.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.