Teatrul de Stat Constanţa, în parteneriat cu Asociaţia Frilensăr.ro, găzduieşte ateliere online de scriere dramatică, pentru adolescenţi între 14 şi 18 ani, un program cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Teatrul este mult mai mult decât ceea ce un spectator vede pe scenă. (…) Ne propunem să desluşim împreună cu minimum 30 de adolescenţi din Constanţa, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Piatra Neamţ şi Sibiu, ce înseamnă dramaturgia asta şi cum ar putea să prindă viaţă. Primii paşi în scrierea dramatică, iar aceşti primi paşi vor fi conduşi de alţii şi vor alcătui un volum de piese de teatru scrise numai şi numai de adolescenţi.
AUDIO
“Platforma culturală Frilensăr este de mai bine de şapte ani unul dintre cei mai importanţi producători teatrali independenţi din România, cu un repertoriu de peste zece spectacole de teatru bazate pe dramaturgie proprie şi instrumente teatrale contemporane şi cu peste 20 de participări la cele mai importante festivaluri de profil din ţară. Încă de la început, Frilensăr şi-a canalizat energiile în zona artei comunitare, (…) încercând în permanenţă să susţină şi să valorifice grupuri ţintă aflate în medii defavorizate”, se arată în comunicat.
Trainerii programului sunt: Daniel Chirilă – A fondat platforma culturală Frilensăr în anul 2013, iar de atunci este managerul, dramaturgul şi regizorul acestei platforme. A absolvit Facultatea de Teatru din Iaşi în 2012, iar în 2016 a câştigat Premiul pentru cea mai bună trupă de actori la “Gala Hop“. În prezent este regizor angajat al Teatrului Tineretului Piatra Neamţ.
George Cocoş – Este actor angajat al Teatrului pentru copii şi tineret “Luceafărul” Iaşi. Ca dramaturg, s-a remarcat începând cu anul 2018, fiind selecţionat pe lista scurtă a Concursului de mono-drame de la Bacău, cu textul “Şpagă”. A câştigat trei premii la Concursul de dramaturgie “Dan Borcia”, textele sale fiind montate la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ. A realizat documentarea şi textul spectacolului “Don’t Do Drugs” care a avut premiera în anul 2018, în Iaşi. A fost unul dintre cei cinci rezidenţi ai “Drama 5”, un program special creat de Reactor de creaţie şi experiment Cluj pentru tinerii dramaturgi români.
e-Cultura.info / Autor: Nona Jalbă.
Share-uiește cu prietenii.