Avanpremiera unei retrospective- Constantina Dumitru

Avanpremiera unei retrospective- Constantina Dumitru

Plasticiana Constantina Dumitru ne propune la U Art Gallery o expoziție de o mai largă respirație care face o trecere subtilă prin întreaga sa creație. În jurul a două piese monumentale de tapiserie în sisal sunt prezentate, lucrări de pictură și grafică de șevalet care poartă privitorul prin activitatea de o viață a plasticienei.

Constantina Dumitru

Constantina Dumitru

În cele două tapiserii provenind (special pentru această expoziție temporară) din două prestigioase instituții muzeale (Muzeul lemnului din Baia Mare și Muzeul de artă din Tulcea) constatăm că monocromiei sisalului i se asociază spre îmbogățirea expresiei o viziune sculpturală, în care lumina și umbra sunt invitate să desăvârșească formele, ușor volumetrice.

Compunerea expoziției cu aceste două centre de interes puternice, dar monocrome – a favorizat aducerea pe simeze a lucrărilor de pictură și de grafică, culoarea viguroasă ori tandră îndreptându-ne atenția și către zona colorată a viziunii artistei.

În pictura în ulei pe pânză, în acuarele, cerapastel, tempera și guașe descoperim capacitatea plasticienei de a se mobiliza și de a observa natura; din raportarea la realitatea înconjurătoare, apar delicatele studii de peisaje, naturile statice cu flori, siluetele de biserici.

CITEȘTE ȘI  Expoziție de carte-obiect DADA

În lucrările de tapiserie, monumentalitatea este dată de viziunea sintetică și profund simbolică a artistei. În pictură, plasticiana caută însă un alt tip de expresivitate; simțim cu evidență, în acest caz, raportarea firească a artistei la bogăția naturii. Constantina Dumitru știe să se bucure de clipele petrecute în peisajul rural ori citadin, caută astfel de speciale momente, generatoare de energie creativă. Artista reușește în pictură și grafică să surprindă particularul în notele sale dramatice, pitorești sau ludice. Caracterul intimist al unora dintre lucrările sale de grafică oferă punți de legătură discrete, dar profunde cu privitorii.

Expoziția deschisă până pe 18 oct. a.c. prefigurează ampla retrospectivă aniversară a Constantinei Dumitru anunțată pentru luna decembrie la Galeria de artă ”Orizont”.

e-Cultura.info / Roxana Păsculescu, critic de artă


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus