fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Bacovia, în percepția a 47 de plasticieni din 19 țări, expoziție care marchează un secol de la apariția poeziei ‘Plumb”

George Bacovia, în percepția a 47 de plasticieni

George Bacovia, în percepția a 47 de plasticieni

Un număr 47 de artiști plastici din 19 țări prezintă pe simezele unei expoziții internaționale de Ex Libris găzduite de Biblioteca Județeană din Bacău 124 de lucrări de grafică inspirate din creația lui George Bacovia, la un secol de la apariția volumului ,,Plumb” aparținând poetului simbolist român.

‘Lucrările primite ne demonstrează că poezia lui Bacovia străbate nu numai timpul, dar și distanțele în spațiu. Vizitatorii expoziției se pot convinge direct de acest fapt urmărind cum ‘sicriile de plumb dorm adânc” și în pământul Braziliei, cum tărcile ,,pene albe, pene negre” zboară și pe cerul Poloniei, cum în Ucraina ninge potopind ca în poezia lui Bacovia de azi și de acum 100 de ani, cum din Mexic până în Japonia, de la Atlantic la Pacific, Bacovia este sursa multor școli de desen, de grafică din lume.”, a declarat Anca Sion citat de Agerpres, care a inițiat proiectul.

Potrivit criticului literar Constantin Călin, cel mai cunoscut exeget al operei și vieții lui George Bacovia, expoziția reconfirmă ‘universalitatea poetului Plumbului’ și ilustrează imagistic și interesul pe care l-a cunoscut Bacovia în rândul plasticienilor.

‘Peste 300 de creatori plastici l-au ilustrat pe Bacovia și poeziile lui, fie prin desene, fotografii, portrete. A fost și este unul dintre cei mai bine ilustrați poeți din literatura română. De aceea este cu atât mai meritorie aceasta inițiativă, de a adăuga un plus, de a da o nouă valoare poetului și poeziei sale, justificat și numai prin faptul că 47 de artiști din diverse zone ale lumii au citit poezii de Bacovia’, a subliniat în cadrul vernisajul Constantin Călin.

Criticul de artă plastică Iulian Bucur a menționat că expoziția este “un standard al lucrului bine făcut’ și a făcut o retrospectivă a noțiunii de Ex Libris, ‘de la un semn de apartenență al cărții, adică menționarea printr-o semnalare a proprietarului acesteia aplicată pe copertă sub diverse forme, până la desăvârșirea prin artă”.

‘Ex Librisul vorbește despre cei care scriu cărțile. Este, în final, chiar o carte. Este o formă a frumosului. Lucrarea devine o bijuterie, care spune ceva în mod artistic despre autor, despre carte, despre omul căruia îi aparține cartea. Avem în această expoziție o geografie a artei acestui gen”, a punctat Iulian Bucur.

Toate lucrările prezentate sunt cuprinse într-un album conceput de plasticianul Ovidiu Petca, ale cărui coperți sunt ilustrate cu Ex Librisuri semnate de Martin R. Baeyns, Lukasz Cywicki și Ilie Boca.

“Succesul și interesul față de această manifestare atât în țară, cât și peste hotare, ne fac să ne gândim de pe acum la o nouă expoziție Ex Libris care să facă cunoscute în lume și alte valori culturale băcăuane”, a subliniat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, instituție care a contribuit la finanțarea apariției albumului și deschiderii expoziției.

George Bacovia, distins în anul 1934 cu Premiul național, este apreciat de critica literară drept cel mai ilustru reprezentant al simbolismului românesc. Lirica sa, prin poezii reprezentative cum sunt ”Plumb”, ”Scântei galbene”, ”Lacustră”, ”Stanțe burgheze” exprimă nevroze și atitudini halucinante derulate în decorul dezolant al periferiei provinciale. Versurile sale sunt profund originale, creând așa-numita ”atmosferă bacoviană”.

e-Cultura.info / Autor Cornel Cepariu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest