fbpx

Bal cu specific vienez la Palatul Culturii din Târgu Mureș

Palatul Culturii din Târgu Mureș

Palatul Culturii din Târgu Mureș

După 104 de ani de la construirea Palatului Culturii din Târgu Mureş, acest edificiu va găzdui în toamnă primul bal cu specific vienez din istoria oraşului, ‘Balul Palatului’, o iniţiativă a Asociaţiei Mercur, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Mureş, Filarmonica de Stat Târgu Mureş şi Clubul Sportiv Dance Art.

‘Evenimentul este programat să se desfăşoare în data de 7 noiembrie 2017, în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureş. Pentru prima dată, Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureş se transformă într-un uriaş ring de dans de gală. Noutatea absolută a evenimentului este reprezentată de interacţiunea pe care publicul prezent o va avea cu orchestra Filarmonicii Târgu Mureş. “Balul Palatului” va cuprinde, printre altele, recitaluri ale unor artişti recunoscuţi ai muzicii clasice, demonstraţii de dansuri de societate, parade ale costumelor. Participanţii la Balul Palatului vor avea ocazia să urmărească un spectacol unic şi să fie parte din eveniment. Îi vom invita la dans pe acordurile Filarmonicii din Târgu Mureş, iar holul Palatului Culturii, balcoanele şi lojele Sălii Mari vor fi gazdele perfecte pentru socializare şi pentru a admira un spectacol ce se doreşte a reînvia strălucirea evenimentelor de acest gen, de altă dată’, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Cristina Manoilă, organizator principal.

Potrivit acesteia, prima ediţie a ‘Balului Palatului’ va fi organizată în condiţii asemănătoare cu evenimente tradiţionale de acelaşi gen din Europa şi va îmbina dansul, muzica clasică, arhitectura şi actele de caritate.

‘Balul Palatului va respecta programul unor manifestări artistice de anvergură din ţări cu tradiţie şi va cuprinde suite de dansuri prezentate de cupluri de debutanţi, adulţi şi copii. Vor fi interpretate celebrele dansuri vals vienez, vals lent, polka şi cadril. Gazda evenimentului este cunoscutul om de media, Virgil Ianţu (…) Pentru prima dată, la Târgu Mureş, Balul Palatului oferă posibilitatea celor prezenţi să urmeze tradiţionalul îndemn “alles walzer!”, în superba sală a Palatului Culturii’, a spus Cristina Manoilă, citat de Agerpres.

Aceasta a precizat că biletele de intrare la bal vor costa între 250 şi 310 lei în luna august şi ulterior 350 de lei, o parte a încasărilor urmând să fie donată Muzeului Judeţean Mureş.

Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, a arătat că Palatul Culturii din Târgu Mureş, construit în perioada 1911-1913, are o arhitectură unică în ţară.

Balul Palatului va avea şi un rol caritabil, pe lângă aspectul monden. Soos a precizat că o parte dintre încasările de la bal vor ajunge la Muzeul Judeţean Mureş, pentru completarea fondurilor alocate de Consiliul Judeţean Mureş pentru achiziţionarea unor obiecte de patrimoniu foarte valoroase.

Directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, Vasile Cazan, a declarat că la acest bal vor veni nume importante ale muzicii clasice româneşti, cum ar fi soprana Irina Iordăchescu, tenorul Cătălin Vasiliu, Corul şi Orchestra Filarmonicii din Târgu Mureş, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

La “Balul Palatului” sunt invitaţi renumiţi dansatori sportivi profesionişti din judeţul Mureş din cadrul Clubului Sportiv Dance Art, între care se vor afla şi campionii mondiali Cristina Tătar şi Paul Moldovan. Coregrafii programului Balului Palatului vor fi instructorii campionilor mondiali Katalin şi Marton Janos Somodi, de la Clubul Sportiv Dance Art, care vor lansa un program de iniţiere a participanţilor la bal în tainele valsului şi ale tangoului.

Pentru acest prim “Bal al Palatului”, organizatorii au impus şi două coduri vestimentare: White tie (ţinuta domnilor: frac negru, pantaloni negri, pantofi negri, papion alb, vestă albă şi cămaşă albă cu guler papillon, ţinuta doamnelor – rochie de seară lungă până la podea) şi Black tie (ţinuta domnilor: smoching negru, pantaloni negri, pantofi negri, papion negru şi cămaşă albă cu guler papillon, ţinuta doamnelor- rochie de seară lungă până la podea).

e-Cultura.info/ Autor: Dorina Matiş.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.