fbpx

Balerina Alina Cojocaru la Gala Internaţională de Balet

Balerina Alina Cojocaru

Balerina Alina Cojocaru

Alina Cojocaru revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB) – după ce, pe 13 decembrie 2014, a dansat în premiera baletului “La fille mal gardée” -, la Gala Internaţională de Balet, care va avea loc pe 28 ianuarie, de la ora 19.00.

Într-o seară menită să celebreze arta dansului, membrilor Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti li se vor alătura invitaţi de marcă din lumea dansului, printre care şi balerinii Iana Salenko şi Osiel Gouneo, se arată pe site-ul ONB.

Gala Internaţională de Balet va aduce în prim-plan cele mai cunoscute momente de balet din repertoriul Operei Naţionale Bucureşti, dar şi din premierele care au loc pe marile scene ale lumii, programul serii incluzând momente din “Don Quijote”, “Corsarul”, “Frumoasa din Pădurea Adormită”, “Rhapsody” şi “La Fille mal gardee”, în coregrafia lui Sir Frederick Ashton.

Programul galei va fi completat de “pas de deux-ul” din spectacolul de balet “Manon”, dar şi de un moment coregrafic din producţia “Mayerling”, în care prim-balerina Alina Cojocaru va dansa încă o dată alături de directorul artistic al Companiei de Balet ONB, Johan Kobborg, într-un moment pe care l-au interpretat şi în gala lor de rămas bun de la Royal Opera House. “Balcony pas de deux” din “Romeo şi Julieta” – prezentat în premieră mondială în coregrafia lui Johan Kobborg -, dar şi “pas de deux-ul” din “Diana şi Acteon”, în interpretarea starurilor baletului din Berlin Iana Salenko şi Osiel Gouneo, sunt alte două momente care vor fi prezentate la Gala Internaţională de Balet.

 Biletele pot fi achiziţionate online, de pe tickets.operanb.ro, şi de la casa de bilete a ONB.

Alina Cojocaru, născută la Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării unei burse în cadrul Concursului Internaţional de Balet de la Laussane. A dansat în Compania de Balet din Kiev (debutând în “Don Quijote”, “Frumoasa din pădurea adormită”, “Spărgătorul de nuci”, “Coppelia”). A revenit la Londra în 1999, fiind promovată ca prim-balerină. După succesul repurtat în “Giselle”, ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluând apoi în rolul Odette-Odile din “Lacul lebedelor”, “Romeo şi Julieta” (coregrafia Kenneth McMillan), “Don Quijote” (în viziunea lui Rudolf Nureev), “Evgheni Oneghin” (semnat de John Cranko), “Baiadera” (realizată de Natalia Makarova) etc. În repertoriul său s-au adăugat, în ultima vreme, noi titluri, precum “Mayerling”, “Gong”, “Sylfida”, “Manon” (în coregrafia lui McMillan).

În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima oară pe scena românească interpretând, alături de ansamblul Operei Naţionale Bucureşti, rolul titular din “Giselle”, revenind apoi, în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, în cadrul Galei de Balet din Festivalul şi Concursul Internaţional “George Enescu”. Ea a primit şi distincţia Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler.

Alina Cojocaru a fost desemnată, în 2004, cea mai bună balerină la festivalul Monaco Dance Forum, la gala premiilor Nijinsky, distincţie acordată o dată la doi ani.

În 2009, evoluţia balerinei Alina Cojocaru în spectacolul “Giselle” din 2001, de la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul al zecelea în topul celor mai bune dansuri ale deceniului.

Totodată, Alina Cojocaru s-a numărat printre cele patru laureate ale premiului pentru “Balerina deceniului”, decernat în 2010 cu ocazia unei prestigioase gale internaţionale – “Stars of the 21st Century” -, care a fost organizată la Moscova. În afară de Alina Cojocaru, atunci au mai fost premiate Lucia Lacarra, din Spania, şi Svetlana Lunkina şi Diana Vishneva, din Rusia.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.