fbpx

Balerinul Bogdan Nicula a decedat

Balerinul Bogdan Nicula

Balerinul Bogdan Nicula

‘Balerinul Bogdan Nicula (35 de ani) a plecat să danseze în Ceruri…’ se arată pe pagina de socialozare a Operei Națională București (ONB)

Absolvent al Universităţii Naţionale de Teatru şi Film ,,I.L. Caragiale” – secţia Coregrafie, Bogdan Nicula şi-a început cariera internațională în anul 2001 ca solist principal al Ballet Mainz, apoi al Ballet am Rhein din Düsseldorf, Germania (director artistic Martin Schläpfer) şi a participat la realizarea unor producţii pentru televiziune ale companiei din Mainz la Arte, ZDF şi 3sat.

Timp de 25 de ani, balerinul Bogdan Nicula a muncit zi de zi să-şi perfecţioneze mişcările corpului, să aibă cea mai bună coordonare musculară, să aibă forţă şi graţie în dans şi disciplina necesară ca să poată continua în meseria sa.

A studiat balet începând din clasa a VI-a, când s-a mutat de la o şcoală normală la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali“ din Bucureşti, unde a reuşit să fie admis după ce, în numai şase luni, a recuperat doi ani de antrenamente.

După absolvire, a lucrat la Teatrul de Balet „Oleg Danovski“ din Constanţa şi în 2001 şi-a început cariera pe scenele din străinătate ca solist principal la Ballet Mainz, apoi la Ballet am Rhein din Düsseldorf. În septembrie 2014, programul său, care începea în fiecare dimineaţă cu ora de studii şi se termina seara târziu cu spectacolele de balet, s-a schimbat brusc.

Bogdan a simţit cum îşi pierde energia mai repede ca până atunci, era din ce în ce mai extenuat, braţele şi picioarele nu se mai mişcau la comandă şi au apărut durerile de spate. Bogdan s-a dus la doctor să-şi facă nişte investigaţii şi diagnosticul pe care i l-au pus medicii a venit ca un şoc.

În anul 2008 a dansat pe celebra scenă a Teatrului Balşoi din Moscova în cadrul Galei Premiilor „Prix de Benois” prezentând un solo din baletul „Streichquartett”, în coregrafia lui Martin Schläpfer, care a reuşit performanţa de a obţine Premiul pentru cea mai bună coregrafie a anului.

În luna iulie 2014, cu sprijinul Asociației ,,Mişcarea pentru Balet şi Artele Spectacolului”, Bogdan Nicula a realizat coregrafia şi regia spectacolului ,,Noi Origini” desfăşurat la Bucureşti.
Patru luni mai târziu, a fost diagnosticat cu Scleroza laterală amiotrofică (ASL), o boală de tip neurologic care afectează funcţiile vitale…

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.                                                                                                                                                  

 • Centrul de preferințe pentru confidențialitate

  carte