fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Baritonul Cristian Rudic, noul manager al Operei Naţionale Timişoara (ONRT)

Baritonul Cristian Rudic

Baritonul Cristian Rudic

Baritonul Cristian Rudic este, noul manager interimar al Operei Naţionale Române Timişoara (ONRT), după retragerea maestrului tenor Corneliu Murgu, care a condus instituţia timp de 19 ani, a anunţat ONRT.

Născut la Arad, Cristian Rudic a absolvit în anul 1995 Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, la clasa profesorului Emil Rotundu şi s-a perfecţionat ulterior cu K.S. Alfredo Kraus şi K.S. Gottfried Hornik.

În acelaşi an, a obţinut Premiul III la Concursul internaţional de canto “Hariclea Darclee” de la Brăila. A fost angajat la Opera Română din Timişoara încă din anul III de facultate.

După ce a debutat în roluri importante de bariton liric pe scena Operei Române din Timişoara, şi-a îmbogăţit repertoriul cu participări numeroase în concerte simfonice sau de muzica sacră.

Printre cele mai importante colaborări internaţionale se numără cele cu Orchestra Europa Simphony (Austria), Teatrul de Operă din Baden (Austria), Mozartorchester – Musikverein – Wien (Austria), Teatrul Perez Galdos, Las Palmas (Spania), Societatea Filarmonică din Bilbao (Spania), Teatro de la Zarzuela, Madrid (Spania), Niederosterreichische Tonkunstler (Austria), Filarmonica din Koln (Germania), Konzerthause Wien (Austria), Opera din Graz (Germania), Opera din St. Gallen, Opera Nomori (Tokio), Neue Oper Wien.

În ţară, a colaborat cu Filarmonica “Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica “Banatul” din Timişoara, Filarmonica de Stat din Arad, Filarmonica “George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica Iaşi, Filarmonica Braşov, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Liric Constanţa.

Repertoriul său bogat cuprinde roluri din opere şi din operete, dar şi muzică vocal-simfonică, precum: Valentin din “Faust” de Ch. Gounod, Enrico din “Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, G. Germont din “Traviata” de G. Verdi, Sharpless din “Madama Butterfly” de G. Puccini, Papageno din “Flautul Fermecat” şi Don Giovanni din “Don Giovanni” de W.A. Mozart, prof. Higgins şi Alfred Doolittle din “My Fair Lady” de Fr. Loewe, Requiem de J. Brahms, War Requiem de B. Britten, Simfonia a IX-a de L.v. Beethoven, Carmina Burana de C. Orff etc.

În anul 2003, a fost distins cu Meritul Cultural al României în grad de cavaler.

Rudic îi succede în funcţie maestrului tenor Corneliu Murgu, care a condus instituţia timp de 19 ani, iar după 25 de ani de carieră artistică, în anul 2003, s-a retras de pe scenă pentru a se concentra asupra manageriatului Operei Române Timişoara.

e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest