fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Biblioteca ASTRA Sibiu – reeditarea primei Enciclopedii a românilor

Conducerea Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu pregătește reeditarea primei Enciclopedii a românilor, prima din sud-estul Europei și a patra din lume, care în prezent se află în sediul Asociațiunii ASTRA.

“Dorim să reedităm prima Enciclopedie a românilor. De o onorantă atenție s-a bucurat lucrarea în discuție și în perioada interbelică, Fundațiile Regale intenționând o reeditare a acesteia. Intenție rămasă, din păcate, doar la acest stadiu. Preluată în acest an aniversar de singura structură funcțională a Asociațiunii care a funcționat fără întrerupere din 1861 până astăzi: Biblioteca ASTRA”, a declarat  directorul instituției, Silviu Borș citat de Agerpres.

Considerată o lucrare foarte valoroasă din patrimoniul românesc, prima enciclopedie română este păstrată la Biblioteca ASTRA, practic prima instituție de cultură modernizată în anul 2007, care a marcat atunci atât începutul anului Capitalei Culturale Sibiu, precum și intrarea României în Uniunea Europeană.

“Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu, aflată în subordinea Consiliului Județean, se numără printre instituțiile culturale de excelență. Pe lângă clădirea veche a Bibliotecii ASTRA care este monument istoric, unde s-a fondat Asociațiunea ASTRA, mai există o clădire nouă, cea mai modernă din România, după cea a Bibliotecii Naționale din București. Dacă este să vorbim de cea mai veche enciclopedie română, ne bucurăm că o avem la Sibiu”, a spus vicepreședintele CJ Sibiu, Ioan Banciu.

Inițiativa din anul 1895 a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA) de a elabora prima enciclopedie românească s-a concretizat prin editarea acesteia în trei volume, primul apărut în anul 1898, al doilea în anul 1900, iar al treilea în anul 1904. La elaborarea acesteia și-au adus contribuția personalități elevate, dintre cei peste 200 de colaboratori peste 25 fiind membri ai Academiei Române (Titu Maiorescu, Gheorghe Dima, Constantin Rădulescu-Motru, A.D. Xenopol, Ovid Densușianu, Grigore Antipa etc.).

Apariția “Enciclopediei Diaconovici” este, de altfel, prima enciclopedie din sud-estul Europei și a patra în lume.

Față de aprecierea inițială a Comitetului Asociațiunii asupra dimensiunii Enciclopediei, de “cel puțin 2 tomuri de câte 60 coale de tipar (…) în fascicole de câte 6 coale, cu numeroase ilustrațiuni și harte”, dar “în cas de trebuință” fără o limită de spațiu tipografic, Cornel Diaconivici, secretarul I al societății culturale amintite, coordonatorul monumentalei enciclopedii considerate de acesta ca fiind “un laconic dar credincios călăuz în toate chestiunile de interes general și îndeosebi un inventar cât mai complet al avuțiilor și forțelor noastre naționale”, a reușit să finalizeze lucrarea acum 110 ani sub forma a trei volume, după ce a făcut “totul ce între împrejurările date a fost cu putință”, cu titulatura Enciclopedia Română, publicată din însărcinarea și sub auspiciile Asociațiunii pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român de Dr. C. Diaconovich.

De asemenea, la acel moment, Diaconovici semnase și contractul de distribuție cu librăriile Carol Muller din București. Diaconovici a garantat acoperirea cheltuielilor de tipărire cu averea proprie. Inițial, Enciclopedia a fost publicată în fascicole, care au fost vândute, astfel fiind obținuți banii necesari tipăririi. Opt ani a durat munca echipei lui Diaconovici până a reușit să finalizeze editarea Enciclopediei.

Prima enciclopedie a românilor a fost premiată cu Medalia de Aur în 1903 de Academia Română, iar Cornel Diaconovici a fost distins, la propunerea ministrului Titu Maiorescu, cu medalia Bene Merenti clasa I.

e-Cultura.info/ autor: Isabela Paulescu

 

Dacă îţi place acest articol dă un like.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest