fbpx

                                                                             pictogramae

Biblioteca Colegiului Naţional Emanuil Gojdu a fost redeschisă

Biblioteca Colegiului Naţional

Biblioteca Colegiului Naţional “Emanuil Gojdu” a fost redeschisă

Noua bibliotecă a Colegiului Naţional “Emanuil Gojdu” din Oradea, emblemă a oraşului şi cetate a educaţiei şi culturii, a fost inaugurată miercuri seară într-o întâlnire de elită, organizată de scriitorul şi jurnalistul Mircea Bradu împreună cu conducerea şcolii.

Biblioteca va purta numele marelui dascăl gojdist Augustin Cosma (1890-1965), profesorul de limba română care a înfiinţat aici, la 1 Decembrie 1937, revista ‘Ţara visurilor noastre’, prima publicaţie şcolară din ţară. În paginile ei, recunoscută pentru calitatea materialelor publicate de-a lungul timpului, au semnat elevii de odinioară Vladimir Drimba, Ovidiu Drimba, Gheorghe Bulgăr, Traian Blajovici, Eugen Groza, oameni de cultură, de ştiinţă şi profesori redutabili.

“Biblioteca liceului – care va împlini la anul o sută de ani în limba română – este una foarte veche, cu peste 30.000 de volume şi câteva sute de cărţi de patrimoniu. A fost distrusă de mai multe ori. Acum nu avea un spaţiu corespunzător. Or, o bibliotecă este un simbol; pentru noi, generaţiile care am crescut fără calculator, era o capelă. Şi cred că trebuie să existe o continuitate culturală, spirituală, iar spiritualitatea acestui liceu trebuie să revină la prestigiul pe care l-a avut. Să se simtă în oraş ca o personalitate spirituală. Cărţile acestea ar fi bine cumva să năvălească asupra conştiinţei copiilor care sunt aici şi să aprindă flacăra mai departe”, a spus Mircea Bradu.

Sălile bibliotecii au fost renovate, din podele până-n tavan şi reamenajate cu scări din lemn şi cursive laterale pe două nivele, cu fonduri din donaţii în valoare de circa 67.000 de lei.

Proiectul noii biblioteci a fost lansat în urmă cu trei ani, atunci când nepotul profesorului Cosma, tenorul de talie mondială Alexandru Badea, a fost invitat de asociaţia de părinţi a Colegiului “Emanuil Gojdu” şi a susţinut pro bono un concert caritabil în acest scop la teatrul orădean.

“A fost şi este, în continuare, cea mai onorantă invitaţie pe care am primit-o în cei peste 35 de ani de când urc pe scenă. Ştiu, dar cu siguranţă doar într-o oarecare măsură, ce a reprezentat profesorul Augustin Cosma pentru şcoala asta. Despre caracterul lui, în schimb, ştiu mai multe. Iar acest caracter l-a determinat să prefere închisorile comuniste decât să abdice de la valorile pe care şi le-a asumat, valori pe care a reuşit să le insufle atâtor generaţii”, a mărturisit artistul, prezent alături de mama sa, Silvia Badea, singura fiică în viaţă a profesorului Cosma.

Pentru momentul inaugural, mai mulţi foşti elevi ai liceului – azi nume consacrate – au trimis cărţi cu dedicaţie, unele încă nelansate, precum ‘Hotărârea’ şi ‘Unul dintre noi să mă vândă’, ale lui Mircea Bradu. Academicianul Mircea Maliţa a transmis un mesaj: ‘Elevilor şi profesorilor de la Liceul Gojdu, amintirile unui fost elev recunoscător. Cu urări de succes pentru acest secol al transformărilor, Mircea Maliţa’.

Invitaţiei directorului Florin Nicoară şi a scriitorului Mircea Bradu au răspuns episcopul ortodox Sofronie Drincec şi cel greco-catolic Virgil Bercea, universitarii Gabriel Moisa şi Sorin Şipoş, criticul de teatru Elisabeta Pop, istoricul Cristina Puşcaş, inginerul Ioan Cohuţ, oameni de litere, profesori, universitari şi foşti elevi ai colegiului.

Întâlnirea a fost, timp de peste două ore, prilej de încântare pentru ascultători, fiind prezentate personalităţile şi operele unor absolvenţi de marcă ai şcolii precum D.R. Popescu, Dorin Poenaru, Toma Leonida Dragomir, Alecsandru Baba, Radu Iftimovici, Mircea Bradu.

Episcopul Virgil Bercea a subliniat nevoia de repere într-o societate lichidă, termen folosit de sociologul Zygmunt Bauman, repere care pot fi profesorii, personalităţile din şcolile de prestigiu care îi pot îndruma pe calea vieţii. ‘Nu uitaţi nici cuvântul Domnului care spune “Mergând, învăţaţi!” şi încercaţi să vi-l asumaţi”, a spus episcopul Bercea.

În încheiere, episcopul ortodox Sofronie Drincec a mulţumit pentru invitaţie şi pentru neomiterea Bisericii din ecuaţia culturală a Cetăţii, pentru că, aşa cum a spus Eminescu, Biserica este “maica spirituală a poporului român”.

“Biblioteca este un spaţiu extraordinar şi binecuvântat, care înseamnă bucurie şi răsfăţ spiritual pentru orice om cu un dram de inteligenţă. (…) Cred că toată Transilvania are astfel de licee emblemă pentru comunităţile româneşti şi care au dat poporului nostru foarte multe generaţii de intelectuali, culminând cu academicieni, dar fiecare intelectual român în Transilvania este o valoare după ce secole la rând comunitatea noastră a avut mai puţini intelectuali. Este şi motivul pentru care vă felicit’, a spus episcopul Sofronie.

Şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi, descendent al unei ‘dinastii gojdiste’, a anunţat o veste bună, şi anume, acordul favorabil al Comisiei zonale de monumente pentru reamplasarea provizorie a statuii lui Emanuil Gojdu în parcul ‘1 Decembrie 1918’, după restaurare, probabil chiar în cursul acestei veri.

e-Cultura.info / Autor Eugenia Paşca.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer