fbpx

                                                                             pictogramae

Biblioteca Municipală Caraş-Severin s-a alăturat campaniei împotriva antisemitismului și fascismului

Biblioteca Caraş-Severin

Biblioteca Caraş-Severin

Biblioteca Municipală Reșița este singura bibliotecă din România care s-a alăturat campaniei derulată la nivel european de luptă împotriva formelor contemporane ale fascismului și antisemitismului.

În Caraș-Severin, din cei aproximativ 400 de membrii cât număra comunitatea evreiască, mai sunt în viață doar 79 de persoane, toate în Reșița.

“În fiecare an, la data de 9 noiembrie, rețeaua United for Intercultural Action din Olanda coordonează Ziua Internațională Împotriva Fascismului și Antisemitismului și solicită comunității internaționale să pună capăt sentimentului de ură. Cu acest prilej, la biblioteca noastră s-a povestit despre istoria evreilor din Reșița, despre problema antisemitismului, cum s-au reintegrat evreii în societate, ori care au fost perioadele istorice în care antisemitismul a putut fi înscris'”, a declarat Dominique Zara, din partea Bibliotecii Municipale Reșița.

Cei prezenți au avut ocazia să participe și la o dezbatere susținută de Janina Ilie, reprezentanta Federației Comunităților Evreiești din România. “Prezența Federației Comunităților Evreiești din România este absolut necesară și firească, aceasta având deschiderea către dialogul inter-cultural către toate organismele și organizațiile care doresc binele, în general. Eu mi-am propus să am un dialog cu elevii, nu să am un discurs, în încercarea de a clarifica, împreună, care este piramida cu cele șase trepte, de unde pornește ura și către ce nenorociri conduce ea”, a afirmat Janina Ilie.

“Luni am comemorat Ziua internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului. De fapt, am comemorat ziua de 9 noiembrie 1938, atunci când în Reich-ul nazist s-a permis dezlănțuirea violențelor împotriva evreilor. Această dată este cunoscută în istorie ca și Kristallnacht, deoarece, străzile erau acoperite de cioburile geamurilor sparte ale clădirilor devastate. Atunci au fost distruse circa 300 de sinagogi, din care 76 demolate, unele incendiate, 7.000 de magazine au fost distruse, ca și multe alte case, circa 90 de evrei au fost uciși și alte câteva sute au fost bătuți. Atunci, practic, a început Holocaustul, persecuția dură a evreilor”, a subliniat Ivan Schnabel, președintele comunității de evrei din Reșița.

Acesta a făcut o scurtă prezentare a evreilor din județ, începând cu felul în care au ajuns pe aceste meleaguri, la cum au trăit și cum s-au integrat, începând cu anul 1700 și până în prezent. Totodată, Schnabel a explicat și de ce, la începutul prezenței evreilor în zonă, aceștia s-au ocupat doar de comerț.

“Pur și simplu, pentru că le-a fost interzis accesul, la modul clar, la practicarea meseriilor și la deținerea de proprietăți funciare. Nu aveau voie să posede pământ și să facă agricultură și nu aveau voie să se stabilească în orașe. Mă refer la aceste condiționări drastice, care au fost specifice districtelor miniere din Caraș-Severin, care făceau parte din fostul UDR, care în acea perioadă era o entitate feudală subordonată direct Curții Imperiale de la Viena”, a subliniat Ivan Schnabel.

La manifestare a fost prezent și profesorul Nicolae Magiar, directorul Colegiului Național ‘Mircea Eliade’ din Reșița, primul care a predat, la nivelul municipiului, istoria Holocaustului.

“În 1999, am fost prima școală din România care am introdus, ca materie opțională, istoria Holocaustului. Atunci am făcut-o eu, iar în anul 2003, la Institutul de Iudaistică din Cluj s-a organizat, pentru prima dată, pregătirea unor viitori specialiști în acest domeniu. Acesta este motivul pentru care mă aflu aici, împreună cu elevii mei de clasa a XI-a, care au ca materie opțională Istoria Holocaustului. Cu cât tinerii cunosc mai bine aceste lucruri, cu atât mai puțin se pot repeta”, a subliniat prof. Nicolae Magiar.

După manifestare, tinerii participanți au fost invitați să viziteze și Sinagoga din municipiu, unde este deschis și un mic muzeu ce cuprinde documente și fotografii ce ilustrează istoria comunității evreiești din Caraș-Severin.

e-Cultura.info/ Autor: Paula Neamțu

Ţi-a plăcut articolul? dă un share. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer