fbpx

Bibliotecia Judeţeană Timiș, solicită serviciu externalizat de digitizare

Opera Naţională Română

Opera Naţională Română

Reprezentanții Bibliotecii Județene Timiș (BJT) vor ca serviciul de digitizare să fie externalizat către o firmă profesionistă, care să vizeze în primul rând fondul de patrimoniu, ce numără circa 5.000 de exemplare, cele mai vechi datând din anul 1500.

Conform acestuia, în sectorul bine securizat al bibliotecii își așteaptă rândul la ‘‘siguranța nemuririi” prin procedeele moderne, cărți încărcate de istorie din veacul al XVI-lea, cel mai vechi document fiind datat cu anul 1500, ”Despre îndatoriri”, carte realizată la Veneția, ce s-a păstrat foarte bine, restaurată și îmbrăcată în piele. Este vorba de o carte a lui Cicero, însoțită de comentariile lui Petrus Marsius, care, potrivit continuării titlului, ‘‘cuprinde epistolele acestuia spre a fi citite, atât la început cât și la finalul operei”.

”În fondul de patrimoniu avem cam 5.000 de piese. Existând firme specializate în țară, care lucrează la parametri inaccesibili nouă, ne gândim ca în timp acest serviciu să poată fi externalizat. Asta ar fi o soluție unitară, pentru că în baza unui contract, în decurs de un an îți digitizează tot la nivel profesionist sau vin aici, pentru că sunt piese care nu pot fi înstrăinate”, a declarat directorul BJT, Tudor Crețu, citat de Agerpres.

Printre piesele de patrimoniu ale Bibliotecii Județene care au trecut deja și în format electronic se află și șpaltul cu adnotările făcute de Lucian Blaga la ”Trilogia Culturii” (din 1944), una dintre cele mai valoroase achiziții ale BJT făcute în urmă cu șase ani, contra sumei de 4.200 de lei, de la un anticar din Galați.

”Pe lângă șpaltul cu adnotările lui Lucian Blaga la ‘Trilogia Culturii’ mai avem trecute și în format electronic o colecție de ziare, serii de zeci de autori bănățeni, iar acolo unde avem acordul, sunt și pe site, și mai avem digitizare la ceea ce înseamnă obiecte de ambient, de patrimoniu, pagini de reviste vechi, cartoline militare, după care am făcut planșe, calendare, agende, obiecte tehnice, prin care am promovat BJT și patrimoniul. Piese digitizate de la patrimoniu sunt puține, pentru că implică o tehnologie pe care noi nu o avem”, a detaliat Tudor Crețu.

Un alt exemplar foarte valoros ca vechime, apărut la Augsburg în 1502, este o carte de predici de pe parcursul unui an, începând cu cele din perioada de post dinaintea Crăciunului, cu titlul ”Pomerium quadragesimale” (în traducere ”Popas în postul Paștelui”), autorul fiind un curajos călugăr franciscan, Oswald Pelbart, născut în Timișoara, care propaga liber virtutea și spiritul ascet al Evului Mediu.

Fondul de patrimoniu al BJT este găzduit în sediul central din Piața Libertății din Timișoara, imobil care va beneficia de lucrări de reparații la acoperiș și fațadele exterioare, pentru care Consiliul Județean Timiș a alocat suma de 1,125 milioane de lei, după ce interioarele au fost reparate și igienizate.

”Sunt lucrări la acoperiș și la fațadele clădirii la imobilul din Piața Libertății nr. 3. Vorbim și despre perspectiva anului 2021, și despre ceea ce înseamnă estetica instituțiilor. În interior a fost totul renovat și igienizat, începând cu spațiile publice și terminând cu cele de lucru, săli de lectură, sala cataloagelor, culoarele, American Corner, totul fiind adus la un standard demn de anul 2017. În acest sediu (din lipsă de spațiu, secțiile sunt împărțite în 23 de locații din oraș, n.r.) avem cel mai important fond cantitativ, cel al sălii de lectură, care reunește circa 200.000 de volume. Mai avem secția de carte de patrimoniu, care stă în condiții de securitate sporită și în condiții de păstrare care nu periclitează fondul”, a menționat Tudor Crețu.

e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.