fbpx

                                                                             pictogramae

Bibliotecia Judeţeană Timiș, solicită serviciu externalizat de digitizare

Opera Naţională Română

Opera Naţională Română

Reprezentanții Bibliotecii Județene Timiș (BJT) vor ca serviciul de digitizare să fie externalizat către o firmă profesionistă, care să vizeze în primul rând fondul de patrimoniu, ce numără circa 5.000 de exemplare, cele mai vechi datând din anul 1500.

Conform acestuia, în sectorul bine securizat al bibliotecii își așteaptă rândul la ‘‘siguranța nemuririi” prin procedeele moderne, cărți încărcate de istorie din veacul al XVI-lea, cel mai vechi document fiind datat cu anul 1500, ”Despre îndatoriri”, carte realizată la Veneția, ce s-a păstrat foarte bine, restaurată și îmbrăcată în piele. Este vorba de o carte a lui Cicero, însoțită de comentariile lui Petrus Marsius, care, potrivit continuării titlului, ‘‘cuprinde epistolele acestuia spre a fi citite, atât la început cât și la finalul operei”.

”În fondul de patrimoniu avem cam 5.000 de piese. Existând firme specializate în țară, care lucrează la parametri inaccesibili nouă, ne gândim ca în timp acest serviciu să poată fi externalizat. Asta ar fi o soluție unitară, pentru că în baza unui contract, în decurs de un an îți digitizează tot la nivel profesionist sau vin aici, pentru că sunt piese care nu pot fi înstrăinate”, a declarat directorul BJT, Tudor Crețu, citat de Agerpres.

Printre piesele de patrimoniu ale Bibliotecii Județene care au trecut deja și în format electronic se află și șpaltul cu adnotările făcute de Lucian Blaga la ”Trilogia Culturii” (din 1944), una dintre cele mai valoroase achiziții ale BJT făcute în urmă cu șase ani, contra sumei de 4.200 de lei, de la un anticar din Galați.

”Pe lângă șpaltul cu adnotările lui Lucian Blaga la ‘Trilogia Culturii’ mai avem trecute și în format electronic o colecție de ziare, serii de zeci de autori bănățeni, iar acolo unde avem acordul, sunt și pe site, și mai avem digitizare la ceea ce înseamnă obiecte de ambient, de patrimoniu, pagini de reviste vechi, cartoline militare, după care am făcut planșe, calendare, agende, obiecte tehnice, prin care am promovat BJT și patrimoniul. Piese digitizate de la patrimoniu sunt puține, pentru că implică o tehnologie pe care noi nu o avem”, a detaliat Tudor Crețu.

Un alt exemplar foarte valoros ca vechime, apărut la Augsburg în 1502, este o carte de predici de pe parcursul unui an, începând cu cele din perioada de post dinaintea Crăciunului, cu titlul ”Pomerium quadragesimale” (în traducere ”Popas în postul Paștelui”), autorul fiind un curajos călugăr franciscan, Oswald Pelbart, născut în Timișoara, care propaga liber virtutea și spiritul ascet al Evului Mediu.

Fondul de patrimoniu al BJT este găzduit în sediul central din Piața Libertății din Timișoara, imobil care va beneficia de lucrări de reparații la acoperiș și fațadele exterioare, pentru care Consiliul Județean Timiș a alocat suma de 1,125 milioane de lei, după ce interioarele au fost reparate și igienizate.

”Sunt lucrări la acoperiș și la fațadele clădirii la imobilul din Piața Libertății nr. 3. Vorbim și despre perspectiva anului 2021, și despre ceea ce înseamnă estetica instituțiilor. În interior a fost totul renovat și igienizat, începând cu spațiile publice și terminând cu cele de lucru, săli de lectură, sala cataloagelor, culoarele, American Corner, totul fiind adus la un standard demn de anul 2017. În acest sediu (din lipsă de spațiu, secțiile sunt împărțite în 23 de locații din oraș, n.r.) avem cel mai important fond cantitativ, cel al sălii de lectură, care reunește circa 200.000 de volume. Mai avem secția de carte de patrimoniu, care stă în condiții de securitate sporită și în condiții de păstrare care nu periclitează fondul”, a menționat Tudor Crețu.

e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer