fbpx

Bienala Art Encounters 2019 sub Înaltul patronaj al Preşedintelui României

Bienala Art Encounters 2019

Bienala Art Encounters 2019

Cea de-a treia ediţie a Bienalei Art Encounters 2019 se va desfăşura pentru a doua oară sub Înaltul patronaj al Preşedintelui României, titlu care a fost înmânat, luni, la Timişoara, preşedintelui Fundaţiei Art Encounters, Ovidiu Şandor, de către consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.

Consilierul prezidenţial a subliniat că preşedintele Klaus Iohannis acordă Înaltul său Patronaj atunci când o manifestare culturală este mai mult decât titlul sau conţinutul pe care îl arată la prima vedere, iar Bienala este mai mult decât o întâlnire a publicului cu arta contemporană, prilejuind o experienţă educaţională, a dialogului şi a creativităţii.

“Acestea sunt motivele pentru care preşedintele Klaus Iohannis a hotărât pentru a doua oară să acorde Înaltul său Patronaj. Cred că Timişoara şi Banatul sunt locurile în care arta este de mai mult timp simbolul libertăţii, pentru că, în dialogul intercultural din această parte a ţării, arta a mijlocit comunicarea şi înţelegerea, chiar dacă oamenii vorbeau diferite limbi. Nu contenesc să dau exemplul Teatrului din Oraviţa, când oamenii şi-au pus întrebarea unde să serbeze 100 de ani de libertate, după eliberarea de sub turci. Şi nu au ridicat o statuie în cinstea lui Eugeniu de Savoia, ci au ridicat un teatru, care, pentru ei, ca artă, reprezenta libertatea. Cred că, atunci când ne referim la arta contemporană, ne referim la acea specie a ei care refuză conflictul, apropie oamenii şi poate de aceea titlul Bienalei este foarte bine ales. Am marcat anul trecut 100 de ani de la Marea Unire, mi-aş fi dorit, în calitate de responsabil cu Programul Centenar al României, ca această Bienală să fi avut loc anul trecut, pentru a marca dialogul intercultural, ca unul dintre marile câştiguri ale Marii noastre Uniri. Suntem în continuare sub spectrul Centenarului, anul acesta marcăm 100 de ani de la semnarea marilor acte care l-au consimţit”, a afirmat Sergiu Nistor.

Acesta a menţionat că numărul manifestărilor care se bucură de Înaltul Patronaj al Preşedintelui este foarte redus, între ele regăsindu-se Festivalul “George Enescu”, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu sau Festivalul Naţional de Teatru.

Ovidiu Şandor a menţionat că acordarea acestui titlu este, dincolo de recunoştinţă, un gest care

“ne obligă să asigurăm un eveniment care să se ridice la nivelul celorlalte evenimente ce poartă acest Înalt Patronaj”. “Consider că este important pentru arta contemporană românească să beneficieze de această recunoaştere din partea preşedintelui României, o artă contemporană care este tot mai preocupată de de aspectele sociale, politice, culturale şi economice ale lumii în care trăim. (…). Ne străduim să transformăm acest eveniment în una dintre cele mai importante bienale din regiune”, a spus Şandor.

Primarul Nicolae Robu a punctat în intervenţia sa că Timişoara este un adevărat pol al artei contemporane din România, oferind spaţiu pentru expunerea permanentă a creaţiilor de artă contemporană în zona zero a oraşului.

e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga.


Share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.                                                                                                                                                  

 • Centrul de preferințe pentru confidențialitate

  carte